ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Στο νοσοκομείο ο Ζισκάρ ντ'Εσταίν με λοίμωξη του αναπνευστικού

Γαλλία: Στο νοσοκομείο ο Ζισκάρ ντ'Εσταίν με λοίμωξη του αναπνευστικού
AP

Ο πρώην πρόεδρος της γαλλικής δημοκρατίας Βαλερί Ζισκάρ ντ'Εσταίν 94 ετών εισήχθη στο νοσοκομείο με λοίμωξη του αναπνευστικού.

Ο 94χρονος Βαλερί Ζισκάρ ντ'Εσταίν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Georges-Pompidou, καθώς αντιμετώπιζε αναπνευστικά προβλήματα σύμφωνα με την Le Parisien.

Εκεί διαγνώστηκε με λοίμωξη του αναπνευστικού.

Η τελευταία δημόσια εμφάνισή του ήταν την περασμένη εβδομάδα, στην κηδεία μιας πρώην συνεργάτριάς του, της δημοσιογράφου και πολιτικού Μιλέν Ντεκάμπ στο Saint-Germain-des-Prés, στο Παρίσι.

Μετά τις σπουδές του στην Grande Ecοle - ENA, ο Ζισκάρ ντ'Εσταίν τελειώσε την Πολυτεχνική Σχολή αποφοιτώντας έκτος στη σειρά, διορίστηκε Οικονομικός Επιθεωρητής. Με το Ανεξάρτητο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα εξελέγη βουλευτής στη Γαλλική εθνοσυνέλευση.

Το 1959 διορίστηκε υφυπουργός Οικονομικών και τρία χρόνια αργότερα Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας σε ηλικία 36 ετών και πέρασε στην ιστορία ως ο νεαρότερος Γάλλος Υπουργός Οικονομικών. Συγκρούστηκε με τους ορθόδοξους Γκωλικούς για ζητήματα ιδιωτικής πρωτοβουλίας ευρωπαϊκής ένωσης, και στενώτερων δεσμών με τις Η.Π.Α. Γι' αυτό και παύθηκε από τον Ντε Γκωλ.

Από το 1974 ως το 1981 διατέλεσε Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, τηρώντας κεντροδεξιά πολιτική. Κατά τη διάρκεια της θητείας του σε υψηλά αξιώματα η Γαλλία σταθεροποιήθηκε ως η δεύτερη οικονομική δύναμη της Ευρώπης και τέταρτη στον κόσμο. Όπως και ο Σαρλ ντε Γκωλ, προώθησε τη σύσφιξη των σχέσεων Γαλλίας-Γερμανίας αλλά, σε αντίθεση με τον Ντε Γκωλ, υποστήριζε την ένταξη της Μ. Βρετανίας στην (τότε) ΕΟΚ. Το 1981 έχασε τις εκλογές από τον Φρανσουά Μιτεράν, ενώ παράλληλα ο Ζακ Σιράκ, πρώην πρωθυπουργός του, διέσπασε την ενότητα της παράταξης των συντηρητικών στρεφόμενος εναντίον του.

Τον Μάιο ο πρώην πρόεδρος της γαλλικής δημοκρατίας, βρέθηκε αντιμέτωπος με την κατηγορία της σεξουαλικής παρενόχλησης.

Ειδικότερα, Γερμανίδα δημοσιογράφος κατηγόρησε τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας ότι της έπιασε τα οπίσθια, κατά τη διάρκεια συνομιλίας τους, στο Παρίσι, τον Δεκέμβριο του 2018, όταν ο Βαλερί ντ'Εσταίν ήταν 92 ετών.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Στρατιωτική θητεία: «Κλειδώνει» η αύξηση στον Στρατό Ξηράς - Το σχέδιο για στράτευση στα 18