ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Ο Αλφρέδο Ρουμπαλκάμπα νέος ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος

Ισπανία: Ο Αλφρέδο Ρουμπαλκάμπα νέος ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος

Ο Αλφρέδο Πέρες Ρουμπαλκάμπα, που στο παρελθόν είχε διατελέσει και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης που ηττήθηκε από τη δεξιά στις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου, εξελέγη σήμερα γενικός γραμματέας του ισπανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) στη διάρκεια μιας ψηφοφορίας των αντιπροσώπων του που συγκεντρώθηκαν για το 38ο συνέδριο στη Σεβίλη.

«Το συνέδριο εξέλεξε τον Αλφρέδο Πέρες Ρουμπαλκάμπα νέο γενικό γραμματέα του ισπανικού εργατικού σοσιαλιστικού κόμματος», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο σοσιαλιστής πρόεδρος του κοινοβουλίου της Ανδαλουσίας, Χοσέ Αντόνιο Γρινάν, έπειτα από μια μακρά καταμέτρηση των ψήφων που προκάλεσε καθυστέρηση τριών ωρών στο αρχικό πρόγραμμα.

Ο Πέρες Ρουμπαλκάμπα, 60 ετών, εξελέγη με 487 ψήφους έναντι 465 της πρώην υπουργού Άμυνας Κάρμε Τσακόν, 40 ετών, σε μια αμφίρροπη αναμέτρηση όπου οι δύο υποψήφιοι διεκδίκησαν την υποστήριξη των συνέδρων μέχρι το τέλος.

«Δεν θα με κάνουν να λυγίσω, θα είμαι ένας ισχυρός σοσιαλιστής ηγέτης. Δεν θα με κάνουν να κάνω ούτε ένα βήμα πίσω», δήλωσε ο Πέρες Ρουμπαλκάμπα, στη διάρκεια μιας ομιλίας που κράτησε πάνω από μία ώρα και θεωρήθηκε αποφασιστική για το αποτέλεσμα των εκλογών, πριν από τη μυστική ψηφοφορία στην οποία έλαβαν μέρος 956 αντιπρόσωποι.

«Το σχέδιό μας δεν είναι να φθάσουμε να γυρίσει ο άνεμος, είναι να τον κάνουμε να γυρίσει», επεσήμανε και υποσχέθηκε να αλλάξει το PSOE ώστε να συνεχίσει να είναι το PSOE.