ΚΟΣΜΟΣ

Αίγυπτος: Έκρηξη στον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου

Αίγυπτος: Έκρηξη στον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου

Το τμήμα του αγωγού μεταφοράς αερίου στο Ισραήλ και στην Ιορδανία ανατίναξαν δολιοφθορείς, στην περιοχή Μασάιντ, στις ακτές της Αιγύπτου στην Μεσόγειο.

Όπως δήλωσαν αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας, η άντληση αερίου διακόπηκε μετά την έκρηξη.

Η συμφωνία με την Αίγυπτο για την παροχή αερίου, η οποία είχε συναφθεί πριν από 20 χρόνια επί των ημερών του Μουμπάρακ, προκαλεί αντιδράσεις σε πολλούς Αιγύπτιους, ενώ οι επικριτές της επισημαίνουν ότι το Ισραήλ δεν καταβάλει δίκαιο τίμημα για το αέριο που αγοράζει.

Σύμφωνα με τις αρχές μασκοφόροι ένοπλοι τοποθέτησαν εκρηκτικά κάτω από τον αγωγό.

Προηγούμενες εκρήξεις ορισμένες φορές προκάλεσαν διακοπή της λειτουργίας του αγωγού για εβδομάδες. Τον αγωγό λειτουργεί η εταιρία Gasco, θυγατρική της κρατικής εταιρίας EGAS.

Το Ισραήλ παράγει το 40% της ενέργειας που καταναλώνει με τη χρήση φυσικού αερίου και η Αίγυπτος του παρέχει το 43% του αερίου που εισάγει. Το αιγυπτιακό αέριο καλύπτει το 80% της ζήτησης της Ιορδανίας για ηλεκτροπαραγωγή -- 6,8 εκατ. κυβικά μέτρα την ημέρα.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Αιγύπτου διπλασίασε την τιμή στην οποία πωλεί αέριο στην Ιορδανία τον Οκτώβριο και το Αμάν ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι θα αυξήσει τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας εντός του μήνα για να καλύψει το αυξημένο κόστος λόγω των εισαγωγών καυσίμων.