ΚΟΣΜΟΣ

Με «ροζ» βίντεο εκβίαζε ο Ερντογάν τον αρχηγό του στρατού

Με «ροζ» βίντεο εκβίαζε ο Ερντογάν τον αρχηγό του στρατού

Σάλο έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις για εκβιασμό του Ταγίπ Ερντογάν προς τον αρχηγό του στρατού.

Σε τηλεγράφημα που διέρρευσε μέσω του ιστοτόπου Wikileaks αναφέρεται ότι ο Ερντογάν εκβίαζε το 2007 τον τότε αρχηγό του τουρκικού ΓΕΕΘΑ στρατηγό Μπουγιούκανιτ με ένα «ροζ» βίντεο της κόρης του, για να αποσπάσει τη στήριξη των ενόπλων δυνάμεων στην εκλογή του Αμπντουλάχ Γκιουλ στην προεδρία της Τουρκίας.

Το βίντεο έδειχνε την κόρη του στρατηγού σε διάφορες ερωτικές περιπτύξεις με άνδρες και γυναίκες, με τη χρήση και «ερωτικών βοηθημάτων».

Γνώριζαν και οι Αμερικανοί

Σε κρυπτογραφημένο τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με έτος αποστολής το 2008 αναφέρεται ότι ανώτεροι αξιωματούχοι των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας επισκέφθηκαν τον αμερικανό πρέσβη. Κατά την επίσκεψη, του μίλησαν για τη συνάντηση του Ερντογάν με τον Μπουγιούκανιτ, τα όσα διημείφθησαν ενώ του έδειξαν και το επίμαχο «ροζ» βίντεο.

Η βιντεοσκόπηση έγινε από τις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας, οι οποίες παρέδωσαν το υλικό στον Ερντογάν.

Η υποψηφιότητα Γκιουλ

Στις 27 Απριλίου του 2007, ο Ερντογάν αποφάσισε ότι θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Αμπντουλάχ Γκιουλ για την προεδρία. Ο στρατός εκφράζει , δια του αρχηγού, την αντίθεσή του και προειδοποιεί ότι δεν θα μείνει άπραγος.

Οκτώ ημέρες μετά, στις 4 Μαΐου του 2007, ο Ερντογάν προσκάλεσε στο γραφείο του τον στρατηγό Μπουγιούκανιτ.

Κατά τη συνάντηση των δύο ανδρών, διάρκειας περίπου 2 ωρών, ο τούρκος πρωθυπουργός προβάλλει στον στρατηγό το βίντεο που εκθέτει την κόρη του.

Μόλις ολοκληρώθηκε η συνάντηση, ο Ερντογάν αρνείται να δώσει κάθε λεπτομέρεια για τη συνάντηση και δήλωσε ότι «το περιεχόμενο της συνομιλίας θα το πάρει μαζί του στον άλλο κόσμο και δεν πρόκειται να πει τίποτε». Λίγες ημέρες αργότερα ανακοινώθηκε η επίσημη υποψηφιότητα Γκιουλ, χωρίς να προκαλέσει την παραμικρή αντίδραση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού, πάντως, διέψευσε τα ρεπορτάζ του τουρκικού Τύπου αλλά και το επίμαχο τηλεγράφημα