ΚΟΣΜΟΣ

Τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν - Ερντογάν: Στο επίκεντρο σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας και Ανατ. Μεσόγειος

Τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν - Ερντογάν: Στο επίκεντρο σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας και Ανατ. Μεσόγειος
AP

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο ομόλογός του της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συνομίλησαν τηλεφωνικά το βράδυ της Τρίτης.

Η Τουρκία αναμένει μια συνετή και εποικοδομητική προσέγγιση από τη Γαλλία καθώς συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Sabah», ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι «υπάρχουν χώρες που υποκινούν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, κινούμενες με βάση την λογική “ο νικητής τα παίρνει όλα”».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών η τουρκική προεδρία, υπογραμμίζεται ότι ο Ερντογάν τόνισε την ανάγκη χρησιμοποίησης διπλωματικών ευκαιριών για την αποκλιμάκωση των εντάσεων και την επίτευξη βιώσιμων διαπραγματεύσεων.

Μακρόν και Ερντογάν συζήτησαν για διμερείς σχέσεις, σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, για την Ανατολική Μεσόγειο για άλλα περιφερειακά ζητήματα.

Λίγο νωρίτερα ο Γάλλος πρόεδρος στη βιντεοσκοπημένη ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε έτοιμος για διάλογο με την Τουρκία, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει σεβαστή η κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το διεθνές δίκαιο και θα αποσαφηνιστούν οι ενέργειες της Άγκυρας σε περιοχές όπως η Λιβύη και η Συρία.

«Εμείς οι Ευρωπαίοι είμαστε έτοιμοι για διάλογο, για την ουσιαστική οικοδόμηση μιας Pax Mediterranea, αλλά όχι με απειλές, όχι με τη λογική της επιβίωσης του ισχυρότερου, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, συνεργασία και σεβασμό μεταξύ συμμάχων», σημείωσε ο κ. Μακρόν σε ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

«Οι αρχές αυτές είναι αδιαπραγμάτευτες», υπογράμμισε.

ΥΠΕΞ: Αρχίζουν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας - Τουρκίας

Ελλάδα και Τουρκία συμφωνήσαν στην έναρξη των διερευνητικών επαφών, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το ελληνικό ΥΠΕΞ το απόγευμα της Τρίτης.

«Η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν τη διεξαγωγή του 61ου γύρου Διερευνητικών Επαφών, στην Κωνσταντινούπολη, προσεχώς», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, χωρίς να προσδιορίζεται ο χρόνος διεξαγωγής τους.

Δεν διευκρινίζεται δηλαδή αν η συνάντηση της ελληνικής διπλωματικής αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον πρέσβη Παύλο Αποστολίδη θα γίνει πριν ή μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου θα συζητηθεί η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται ότιη Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν θα διεξαχθεί στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, αλλά μία εβδομάδα αργότερα, το διήμερο 1 και 2 Οκτωβρίου.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Αδειάζει η κλεψύδρα για lockdown στην Αττική – Κρίσιμες οι επόμενες δέκα μέρες