ΚΟΣΜΟΣ

Επίσκεψη-εξπρές της Χίλαρι στη Βουλγαρία

Επίσκεψη-εξπρές της Χίλαρι στη Βουλγαρία

Στη Σόφια μετέβη η Χίλαρι Κλίντον, πραγματοποιώντας την πρώτη της επίσκεψη με την ιδιότητα της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στη Βουλγαρία.

Όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, η Χίλαρι Κλίντον, που έφθασε με μικρή καθυστέρηση λόγω της έντονης χιονόπτωσης, θα παραμείνει στη χώρα μόλις πέντε ώρες.

Στα πλαίσια των επαφών της, η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα συναντηθεί με το νέο πρόεδρο Ρόσεν Πλεβνέλιεφ, τον πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ καθώς και με τους νέους ηγέτες της μειονότητας των Ρομά.

Επίσης, θα συναντηθεί και με την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, με την ατζέντα των συζητήσεων να αφορά την κατάσταση στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, τις προοπτικές των Βαλκανίων και την ενεργειακή ασφάλεια.

Μετά από συμφωνία του 2006, οι ΗΠΑ λειτουργούν τρεις στρατιωτικές βάσεις και μια εγκατάσταση επισκευών στρατιωτικού υλικού στη Βουλγαρία. Η βουλγαρική πλευρά αναμένεται ότι θα ζητήσει να χρησιμοποιούνται οι βάσεις «στην ίδια κλίμακα» για την κοινή εκπαίδευση.

Από την πλευρά της, η Ουάσινγκτον τάσσεται θετικά στο ενδεχόμενο διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας στη Βουλγαρία, που εξαρτάται από τις προμήθειες φυσικού αερίου και πετρελαίου από τη Ρωσία. Ωστόσο, η Σόφια απέσυρε το δικαίωμα έρευνας φυσικού αερίου που είχε δώσει σε αμερικανική εταιρεία, λόγω των πιέσεων περιβαλλοντικών οργανώσεων.