ΚΟΣΜΟΣ

«Βόμβα» από τον Λίβυο ΥΠΕΞ: Θα διαπραγματευτούμε με Ελλάδα και Μάλτα το θέμα της οριοθέτησης ΑΟΖ

«Βόμβα» από τον Λίβυο ΥΠΕΞ: Θα διαπραγματευτούμε με Ελλάδα και Μάλτα το θέμα της οριοθέτησης ΑΟΖ

Δήλωση -“βόμβα” από τον Υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης, που “τινάζει στον αέρα” το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Αλλάζει τα δεδομένα με μια δήλωση του ο Λίβυος υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης της Τρίπολης, Μωάμεθ Σαϊάλα, ο οποίος την Πέμπτη διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα διαπραγματευτεί με τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Μάλτας το θέμα της οριοθέτησης ΑΟΖ ξεκαθαρίζοντας, βέβαια, ότι δεν θα βλάπτονται τα συμφέροντα της Λιβύης.

Ακόμη, διαπιστώθηκε ότι ο Molina συμμετείχε στην ίδια κρυπτογραφημένη συζήτηση κάποια στιγμή τον Απρίλιο και αργότερα δημοσίευσε εκπαιδευτικά εγχειρίδια για τη χρήση AK-47 και για την κατασκευή βόμβας.

Τα αρχεία δείχνουν ότι οι Molina και Matthews συζήτησαν επίσης για πιθανές επιθέσεις στα κεντρικά γραφεία της CIA, του FBI και της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ναρκωτικών.

Τέλος, ο Molina ήρθε επίσης σε επαφή στα τέλη Αυγούστου με μια γυναίκα από ένα άγνωστο ευρωπαϊκό έθνος που ζήτησε οδηγίες κατασκευής βομβών.

Η δήλωση αυτή έγινε στο πλαίσιο της συνάντησης του Σαϊάλα με τον επικεφαλής της Πετρελαϊκής Εταιρείας της Λιβύης Μουσταφά Σανάλα.

Μισέλ: Οι μονομερείς ενέργειες και και η παραβίαση του διεθνούς δικαίου πρέπει να σταματήσουν

Την ανησυχία της ΕΕ για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά την ομιλία του στην 75η Σύνοδο του ΟΗΕ, τονίζοντας ότι «οι μονομερείς ενέργειες και η παραβίαση του διεθνούς δικαίου πρέπει να σταματήσουν εντελώς».

«Η ΕΕ ανησυχεί για τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι μονομερείς ενέργειες και παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου πρέπει να σταματήσουν εντελώς» υπογράμμισε ο Σαρλ Μισέλ προσθέτοντας ότι «μαζί με τα κράτη-μέλη μας, καταβάλλουμε εντατικές διπλωματικές προσπάθειες για να σταματήσουν οι εντάσεις και για την προώθηση του διαλόγου».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είπε επίσης ότι πρότεινε τη διοργάνωση πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη, σημειώνοντας ότι «πολλοί παράγοντες έχουν ήδη ανταποκριθεί θετικά και είναι έτοιμοι να συζητήσουν τις λεπτομέρειες, την ατζέντα και το χρονοδιάγραμμα».

Τέλος, ο κ. Μισέλ υπογράμμισε ότι «οι θαλάσσιες οριοθετήσεις, η ασφάλεια, τα ενεργειακά ζητήματα και η μετανάστευση είναι μερικά από τα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Συναγερμός στο Ίλιον - Αναστέλλεται η λειτουργία 5 παιδικών σταθμών