ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναδρομικά: Οι τελευταίες αλλαγές, τα «παραθυράκια» και οι εκπλήξεις (ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ)

Αναδρομικά: Οι τελευταίες αλλαγές, τα «παραθυράκια» και οι εκπλήξεις (ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ)
PIXABAY

H διάταξη για τις πληρωμές των αναδρομικών 11 μηνών στις κύριες συντάξεις θα κρύβει εκπλήξεις.

Αναφορά σε επιστροφές πέραν του 11μήνου για όσους έχουν κερδίσει με δικαστικές αποφάσεις αναδρομικά για περισσότερους μήνες, θα περιλαμβάνει η διάταξη σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής».

Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα αναδρομικά θα καταβάλλονται με βάση τις δικαστικές αποφάσεις, αφού προηγουμένως αφαιρεθεί το 11μηνο που θα πληρωθεί από την κυβέρνηση.

«Η διάταξη θα αναφέρει ότι εφόσον οι συνταξιούχοι έχουν δικαιωθεί ή δικαιωθούν με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις την επιστροφή αντισυνταγματικών περικοπών των νόμων 4051 ή 4093 σε κύριες συντάξεις, θα λάβουν το ποσό που προκύπτει από τις αποφάσεις αυτές, εφόσον υπερβαίνει το διάστημα των 11 μηνών που αφορά η καταβολή των αναδρομικών με τη ρύθμιση της κυβέρνησης και αφού αφαιρεθεί το ποσό που ήδη δικαιούνται για το διάστημα Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016.

Στην πράξη όσοι έχουν δικαιωθεί ή θα δικαιωθούν για τις κύριες συντάξεις, με αναδρομικά πέραν του 11μήνου, θα πάρουν το επιπλέον ποσό αφού πρώτα αφαιρεθεί το 11μηνο που πληρώθηκαν. Αν δηλαδή ένας συνταξιούχος του Δημοσίου δικαιούται να πάρει 1.000 ευρώ για τα 11μηνο ενώ έχει τελική απόφαση δικαστηρίου για αναδρομικά 5.000 ευρώ, θα πάρει τα αναδρομικά της δικαστικής απόφασης (5.000 ευρώ) αφού πρώτα αφαιρεθούν τα 1.000 ευρώ από τα αναδρομικά που πληρώθηκε», σημειώνει το δημοσίευμα.

Πότε θα γίνουν οι πληρωμές

Εντός της εβδομάδας που αρχίζει αύριο (28/09) θα πάει στη Βουλή η σχετική ρύθμιση ενώ οι πληρωμές αναμένεται να γίνουν εντός του επόμενου 20ημέρου και ως πιθανές ημερομηνίες που θα πιστωθούν τα αναδρομικά 11μήνου στους λογαριασμούς 1 εκατ. συνταξιούχων είναι 12 με 16 Οκτωβρίου.

Τα τελικά καθαρά ποσά που θα λάβουν οι συνταξιούχοι θα κυμαίνονται μεταξύ 600 ευρώ και 8.655 ευρώ ενώ δεν θα επιβληθεί φόρος 20% παρά μόνον η κράτηση ασθένειας που ήταν 4% ως τον Ιούνιο του 2015 και αυξήθηκε σε 6% από τον Ιούλιο του 2015 και μετά.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΜΕ ΤΑ ΠΟΣΑ ΤΩΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ

-

Διεκδικήσεις

Τα αναδρομικά 11μήνου για τις κύριες συντάξεις του Δημοσίου θα έχουν μόνον την επιστροφή του νόμου 4093. Όμως, σύμφωνα με την εφημερίδα, υπάρχει το παράθυρο για έξτρα αναδρομικά από τη μείωση του νόμου 4093 στις συντάξεις του Δημοσίου καθώς όσοι έχουν προσφύγει στο Ελεγκτικό Συνέδριο και έχουν δικαιωθεί θα πάρουν αναδρομικά για 40 μήνες καθώς το δικαστήριο δεν έβαλε χρονικό περιορισμό και η επιστροφή των χρημάτων πιάνει το διάστημα από 1/1/2013 ως και 13/5/2016.

Γι' αυτό και η σχετική διάταξη θα αναφέρει ότι τυχόν επιπλέον αναδρομικά θα πληρωθούν σε συνταξιούχους που έχουν δικαστικές αποφάσεις αφού αφαιρεθούν τα ποσά του 11μήνου που τους καταβάλλονται.

Ανάλογη εφαρμογή θα έχει η διάταξη περί «συμψηφισμού» αναδρομικών με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις και για τους συνταξιούχους των ταμείων του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, Τραπεζών, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ).

Οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα θα έχουν αναδρομικά 11μήνου στις κύριες συντάξεις και από τις δυο περικοπές, δηλαδή και από τον νόμο 4051 καθώς και από τον νόμο 4093 διότι οι εν λόγω περικοπές κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας που έχει δικαιοδοσία για τις συντάξεις του ιδιωτικού τομέα, με την απόφαση 1439/2020.

Σε όσες δε, περιπτώσεις οι συνταξιούχοι έχουν δικαιωθεί ή θα δικαιωθούν τελεσίδικα με αυξημένα ποσά αναδρομικών θα τα πάρουν αφού αφαιρεθούν τα αναδρομικά του 11μήνου που πρόκειται να εισπράξουν τον επόμενο μήνα.

300.000 συνταξιούχοι με εκκρεμείς δίκες

Οι συνταξιούχοι με κύριες συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ που έχουν εκκρεμείς δίκες με ήδη κατατεθειμένες αγωγές, μπορούν να συνεχίσουν τις διεκδικήσεις τους, αφού πάρουν τα αναδρομικά 11μήνου. Σε αυτές τις -περίπου 300.000- εκκρεμείς υποθέσεις οι συνταξιούχοι μπορούν να διεκδικήσουν αναδρομικά για επικουρικές και Δώρα. Αν τα δικαστήρια τους δικαιώσουν θα πάρουν τουλάχιστον 11μηνο αναδρομικών σε επικουρικές και Δώρα.

Όσοι όμως δεν έχουν καταθέσει αγωγές και πληρωθούν το 11μηνο των αναδρομικών για τις περικοπές στην κύρια σύνταξη (εφόσον είναι πάνω από 1.000 ευρώ) παύουν να έχουν κάθε άλλη αξίωση και δεν τους αναγνωρίζεται εκ του νόμου το δικαίωμα να προσφύγουν εκ των υστέρων για αναδρομικά σε επικουρικές και Δώρα.

Παράθυρο για αναδρομικά σε κύριες κάτω των 1.000 ευρώ

Παράθυρο αναδρομικών για τρεις περικοπές ανοίγει για τους συνταξιούχους που λαμβάνουν κύριες συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ και επικουρική πάνω από 200 ευρώ.

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν περίπου 800.000 χαμηλοσυνταξιούχοι οι οποίοι δεν θα πάρουν καθόλου αναδρομικά, αφενός επειδή η κύρια σύνταξη είναι κάτω από τα 1.000 ευρώ και δεν έχει καμία από τις περικοπές που επιστρέφονται και αφετέρου διότι δεν επιστρέφονται ούτε οι μειώσεις που είχαν στις επικουρικές τους.

Οι εν λόγω συνταξιούχοι μπορούν να διεκδικήσουν:

  • Το Δώρο κύριας σύνταξης 800 ευρώ.
  • Τα Δώρα επικουρικής σύνταξης (13η και 14η σύνταξη).
  • Τις περικοπές που είχαν στην επικουρική τους σύνταξη με τον νόμο 4051 και ήταν 10% από τα 200 ως τα 250 ευρώ, 15% ως τα 300 ευρώ και 20% από τα 300 ευρώ και πάνω.

Όσοι προσφύγουν δικαστικά ως το τέλος του 2020 μπορούν να διεκδικήσουν το 11μηνο Δώρων και επικουρικών, ενώ όσοι προσφύγουν το 2021 θα διεκδικήσουν μόνον τα αναδρομικά του 2016, δηλαδή τους μισούς μήνες γιατί οι αξιώσεις του 2015 θα έχουν παραγραφεί λόγω 5ετίας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Σκάει «βόμβα» μέσα στην εβδομάδα; Η 30η Σεπτεμβρίου και η απαγόρευση κυκλοφορίας