ΚΟΣΜΟΣ

Αμερικανικές εκλογές 2020: «Θρίλερ» στις κρίσιμες πολιτείες –Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Αμερικανικές εκλογές 2020: «Θρίλερ» στις κρίσιμες πολιτείες –Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Το προβάδισμα του Τζο Μπάιντεν, του υποψηφίου των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, έναντι του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ είναι μικρό σε τέσσερις κρίσιμες πολιτείες και με τους δύο υποψηφίους να εμφανίζονται ισόπαλοι σε δύο άλλες, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters/ Ispos. 

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η μάχη αναμένεται να είναι σκληρή. Το προβάδισμα του Τζο Μπάιντεν είναι σχετικά οριακό σε τέσσερις από τις έξι κρίσιμες πολιτείες: μία μονάδα στην Αριζόνα, 3 μονάδες στην Πενσιλβάνια και 5 στο Ουισκόνσιν και το Μίσιγκαν. Οι δύο υποψήφιοι είναι ισόπαλοι σε δύο άλλες: στη Φλόριντα και στη Βόρεια Καρολίνα. Αυτές είναι συνολικά οι έξι πολιτείες που λειτουργούν καθοριστικά για τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Η διαδικτυακή δημοσκόπηση που διενεργήθηκε νωρίτερα τον Σεπτέμβριο και δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα εμφανίζει τους Μπάιντεν και Τραμπ ισόπαλους στις πολιτείες Φλόριντα και Βόρεια Καρολίνα. Ο Μπάιντεν έχει προβάδισμα μίας μονάδας στην Αριζόνα, 3 μονάδες στην Πενσιλβάνια και 5 στο Ουισκόνσιν και το Μίσιγκαν.

Σε εθνικό επίπεδο η δημοσκόπηση που πραγματοποίησε τη Δευτέρα και την Τρίτη το Reuters/ Ispos εμφανίζει τον υποψήφιο των Δημοκρατικών να έχει προβάδισμα οκτώ ποσοστιαίων μονάδων έναντι του Ρεπουμπλικάνου προέδρου μεταξύ όλων των ψηφοφόρων.

Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων σε εθνικό και πολιτειακό επίπεδο δείχνουν ότι οι εκλογές του 2020 ίσως να έχουν το ίδιο μικτό αποτέλεσμα με τις εκλογές του 2016, όταν οι Δημοκρατικοί κέρδισαν την πλειοψηφία των ψήφων αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι τους περισσότερους εκλέκτορες και κατά συνέπεια τον Λευκό Οίκο.

Ο Τραμπ έχει αρχίσει να χάνει υποστηρικτές μεταξύ της μεγαλύτερης ομάδας ψηφοφόρων στις ΗΠΑ: τους λευκούς χωρίς πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Η στήριξη της ομάδας αυτής στον Μπάιντεν αυξήθηκε κατά 10% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τη στήριξη που είχε λάβει η πρώην υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον βάσει των exit polls το 2016.

Όταν ρωτήθηκαν ποιον στηρίζουν για πρόεδρο, το 50% των λευκών ψηφοφόρων χωρίς πανεπιστημιακή εκπαίδευση δήλωσε τον Τραμπ και το 41% τον Μπάιντεν. Πριν τέσσερα χρόνια το ποσοστό ήταν 61% υπέρ του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου και 31% υπέρ της Κλίντον. Η αλλαγή αυτή παρατηρείται σε αμφίρροπες πολιτείες, όπως η Φλόριντα, το Μίσιγκαν, η Πενσιλβάνια και το Ουισκόνσιν.

Όμως ο Αμερικανός πρόεδρος δεν φαίνεται να υποφέρει σε πολιτειακό επίπεδο τόσο όσο σε εθνικό λόγω της διαχείρισής του της πανδημίας του κοροονοϊού. Εξάλλου οι ψηφοφόροι στις αμφίρροπες πολιτείες θεωρούν τον Αμερικανό πρόεδρο πιο ικανό να χειριστεί την οικονομία σε σχέση με τον Μπάιντεν.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Αναδρομικά: Οι τελευταίες αλλαγές, τα «παραθυράκια» και οι εκπλήξεις (ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ)