ΚΟΣΜΟΣ

Ναγκόρνο – Καραμπάχ: Συμφωνία Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν για κατάπαυση πυρός

Ναγκόρνο – Καραμπάχ: Συμφωνία Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν για κατάπαυση πυρός

Ναγκόρνο – Καραμπάχ: Εκεχειρία ανάμεσα σε Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν που συμφώνησαν να σταματήσουν τις πολεμικές συγκρούσεις από τα μεσάνυχτα.

Τη στιγμή που οι συγκρούσεις στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ συνεχίζονταν και οι δυο χώρες διαρκώς κατηγορούσαν η μια την άλλη για παραβίαση της εκεχειρίας που είχε συμφωνηθεί μετά από παρέμβαση της Μόσχας πριν από μια εβδομάδα, φαίνεται πως εν τέλει υπάρχει ακτίδα φωτός για την πολύπαθη περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν έφτασαν σε συμφωνία για να υπάρξει κατάπαυση του πυρός από τα μεσάνυχτα στην επίμαχη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Νωρίτερα το Σάββατο (17/10), το Μπακού υποστήριξε πως 13 άμαχοι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 50 τραυματίστηκαν στην πόλη Γκάντζα από επίθεση που εξαπέλυσε με πυραύλους η Αρμενία. Την ίδια ώρα, το Γερεβάν κατηγορούσε το Αζερμπαϊτζάν πως συνεχίζει τους βομβαρδισμούς.

Καθοριστική φαίνεται πως ήταν η παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ. Ο ίδιος είχε μεσολαβήσει και στην εκεχειρία της προηγούμενης εβδομάδας και τώρα συνομίλησε με τους ομολόγους του των δυο χωρών, υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει να τηρήσουν αμφότεροι την κατάπαυση πυρός.

Μετά από αυτή την ανακοίνωση, το υπουργείο Εξωτερικών του Ναγκόρνο – Καραμπάχ, τόνισε πως «χαιρετίζει τις προσπάθειες των Συμπροέδρων της Ομάδας του Μινσκ του ΟΑΣΕ (ΗΠΑ, Γαλλία, Ρωσία) καθώς και της Αρμενίας» για την επίτευξη εκεχειρίας. Επιπλέον, σημείωσε ότι το Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι έτοιμο «να τηρήσει τους όρους» όπως συμφωνήθηκαν «στην ανακοίνωση της Μόσχας της 10ης Οκτωβρίου και των συμφωνιών της 17ης Οκτωβρίου».

Την εξέλιξη αυτή χαιρέτισε και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, τονίζοντας πως η κατάπαυση πυρός θα πρέπει να τηρηθεί αυστηρά και από την Αρμενία και από το Αζερμπαϊτζάν.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Ρένα Κουβελιώτη: Η δημοσιογράφος σπάει τη σιωπή της - Το σοβαρό πρόβλημα υγείας