ΚΟΣΜΟΣ

Αρμενία: Συνθηκολόγησε με το Αζερμπαϊτζάν - Άγρια επεισόδια για το τέλος του πολέμου

Αρμενία: Συνθηκολόγησε με το Αζερμπαϊτζάν - Άγρια επεισόδια για το τέλος του πολέμου
ASSOCIATED PRESS

Σε τερματισμό της πολεμικής σύρραξης μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν οδηγηθήκαμε μετά την ανακοίνωση για κατάπαυση του πυρός.

Το κείμενο «υπεγράφη από τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν και τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν» και προβλέπει «πλήρη κατάπαυση του πυρός και τερματισμό όλων των εχθροπραξιών στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ», διευκρίνισε ο Πεσκόφ.

Με ανάρτησή του στο facebook ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικολ Πασινιάν ανακοινωσε ότι πήρε μια σκληρή απόφαση σχετικά με τη λήξη του πολέμου στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, υπογράφοντας συνθήκη με τους Ρώσους και το Αζερμπαϊτζάν.

«Αγαπητοί συμπατριώτες, αδελφές και αδελφοί. Εγώ προσωπικά πήρα μια πολύ σκληρή απόφαση για μένα και όλους εμάς. Υπέγραψα μια δήλωση σχετικά με τη λήξη του πολέμου στο Ναγκόρνο Καραμπάχ με τους Ρώσους και το Αζερμπαϊτζάν από τις 01.00 μ.μ. Το κείμενο της δήλωσης που έχει ήδη δημοσιευθεί είναι απίστευτα οδυνηρό για μένα και το λαό μας» αναφέρει μεταξύ άλλων το μήνυμα.

Ο Πασινιάν επισημαίνει ότι η απόφαση ελήφθη στη βάση στρατιωτικής ανάλυσης και τονίζει ότι έχει την πεποίθηση πως πρόκειται για την καλύτερη λύση έναντι της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί.

«Δεν είναι νίκη, αλλά δεν υπάρχει ήττα μέχρι να γνωρίσεις τον εαυτό σου. Δεν θα γνωρίσουμε ποτέ τον εαυτό μας και αυτό θα πρέπει να είναι το ξεκίνημα της εθνικής μας ενότητας, εποχής αναγέννησης» σημειώνει.

Αποτίει φόρο τιμής στα θύματα και τους αγωνιστές για την ανεξαρτησία και επισημαίνει ότι το μέλλον θα πρέπει να σχεδιαστεί έτσι ώστε να αποφευχθούν τα λάθη του παρελθόντος. «Παλέψαμε μέχρι το τέλος και θα κερδίσουμε. Ζήτω η Αρμενία» καταλήγει το μήνυμα.

Έξαλλο πλήθος εισέβαλε στο κοινοβούλιο της Αρμενίας

Πλήθος έξαλλων διαδηλωτών εισέβαλε σήμερα στην έδρα του κοινοβουλίου της Αρμενίας στο Γερεβάν, καταγγέλλοντας τη συμφωνία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Πλήθος χιλιάδων εξοργισμένων διαδηλωτών συγκεντρώθηκε γύρω από τη Βουλή της Αρμενίας από τη στιγμή που μεταδόθηκε η είδηση για την υπογραφή της συμφωνίας και εκατοντάδες εξ αυτών εισέβαλαν στο κτίριο, έσπασαν παράθυρα και προκάλεσαν εκτεταμένες φθορές στο εσωτερικό του κοινοβουλίου, μεταδίδει δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται επιτόπου.

Και... τουρκικά στρατεύματα

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ δήλωσε ότι στο Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν θα αναπτυχθεί μόνο ρωσική, αλλά και τουρκική ειρηνευτική δύναμη η οποία θα εντέλλεται να επιτηρεί τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Στην ειρηνευτική επιχείρηση στον θύλακα θα συμμετέχουν «τόσο ρωσικές, όσο και τουρκικές δυνάμεις», είπε ο Αζέρος πρόεδρος.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Εμβόλιο Pfizer: Οι συμφωνίες για εκατομμύρια δόσεις σε ΗΠΑ και ΕΕ - Πότε θα έρθει στην Ελλάδα