ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Χιλιάδες διαδήλωσαν κατά του περιορισμού της μετάδοσης εικόνων αστυνομικών

Γαλλία: Χιλιάδες διαδήλωσαν κατά του περιορισμού της μετάδοσης εικόνων αστυνομικών

Στους δρόμους του Παρισιού βγήκαν σήμερα, Σάββατο, χιλιάδες άνθρωποι που διαδήλωσαν εναντίον του νομοσχεδίου που καθιστά εγκληματική πράξη το να κυκλοφορεί κανείς τη φωτογραφία με το πρόσωπο ενός αστυνομικού, με πρόθεση να τον βλάψει.

Υποστηρικτές του νομοσχεδίου επισημαίνουν πως οι αστυνομικοί και οι οικογένειές τους χρειάζονται προστασία από την παρενόχληση, τόσο διαδικτυακά όσο και κατά πρόσωπο, όταν είναι εκτός υπηρεσίας.

Οι επικριτές, ωστόσο, του νομοσχεδίου υποστηρίζουν ότι ο νόμος καταπατά την ελευθερία των δημοσιογράφων να καταγράφουν τα γεγονότα και καθιστά δυσκολότερο το να λογοδοτούν οι αστυνομικοί για καταχρήσεις όπως την υπέρμετρη χρήση βίας, ένα φαινόμενο που ανησυχεί τους πολίτες. Ο παραβάτης του νόμου θα βρίσκεται αντιμέτωπος με μέγιστη ποινή φυλάκισης ενός έτους και πρόστιμο 45.000 ευρώ.

Στην πλατεία Τροκαντερό, στο δυτικό Παρίσι, αριστεροί ακτιβιστές, μέλη συνδικαλιστικών ενώσεων και δημοσιογράφοι φώναζαν: «Όλοι θέλουν να βιντεοσκοπούν την αστυνομία!».

Πολλοί διαδηλωτές φορούσαν κίτρινα γιλέκα του ομώνυμου κινήματος, που ξεκίνησε σειρά αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων πριν από δύο χρόνια.

Ορισμένοι κρατούσαν πλακάτ με το σύνθημα «Θα κατεβάσουμε τα κινητά μας όταν κατεβάσετε τα όπλα».

Ανάλογες κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί στη Μασσαλία, τη Λιλ, το Μονπελιέ, τη Ρεν και το Σεντ Ετιέν.

Νέος νόμος

Ο νέος νόμος περί συνολικής ασφάλειας προβλέπει μέτρα που έχουν στόχο να ικανοποιηθούν τα αιτήματα συνδικάτων αστυνομικών, τα οποία διαμαρτύρονται για ολοένα και πιο συχνές απειλές και επιθέσεις.

Η πιο επίμαχη διάταξη είναι ένα άρθρο που αποσκοπεί να ποινικοποιήσει με την επιβολή φυλάκισης ενός έτους και προστίμου 45.000 ευρώ τη δημοσιοποίηση «της εικόνας του προσώπου ή οποιουδήποτε άλλου στοιχείου αναγνώρισης» ενός αστυνομικού ή ενός χωροφύλακα εν ώρα υπηρεσίας εφόσον έχει στόχο «να πλήξει τη σωματική ή ψυχική του ακεραιότητα».

Τα συνδικάτα δημοσιογράφων καταγγέλλουν ότι το μέτρο αυτό θα εφαρμόζεται όχι μόνον στα μέσα ενημέρωσης, αλλά σε οποιονδήποτε πολίτη φωτογραφίζει ή βιντεοσκοπεί μια αστυνομική επιχείρηση.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα Σήμερα: Πανελλήνιο σοκ από τους 108 θανάτους - Ολοταχώς για νέο Lockdown