ΚΟΣΜΟΣ

Νταϊάνα: Το άδοξο τέλος της θλιμμένης πριγκίπισσας και οι θεωρίες συνωμοσίας πίσω από το δυστύχημα

Νταϊάνα: Το άδοξο τέλος της θλιμμένης πριγκίπισσας και οι θεωρίες συνωμοσίας πίσω από το δυστύχημα
Λατρεύτηκε όσο καμία άλλη...
ASSOCIATED PRESS

Η Πριγκίπισσα Νταϊάνα, η πριγκίπισσα που λάτρεψε ο πλανήτης όσο καμία άλλη, έκανε το… ντεμπούτο της στην τέταρτη σεζόν του «The Crown», με το φανατικό κοινό της σειράς να δηλώνει εκστασιασμένο. Συστήνεται ως ένα 16χρονο κορίτσι με πονηρό χαμόγελο και πηγαίο ταλέντο, με κάθε σκηνή της να αφήνει στον τηλεθεατή μία γλυκόπικρη αίσθηση, καθώς γνωρίζει ότι η πριγκίπισσα του λαού θα ζήσει μία πλούσια ζωή, έχοντας όμως ένα τραγικό τέλος.

Αναπόφευκτα, όταν σκέφτεται κανείς τη ζωή της Νταϊάνα σκέφτεται ταυτόχρονα τον ξαφνικό της θάνατο, που εξακολουθεί 25 περίπου χρόνια μετά να έχει αντίκτυπο στην βασιλική οικογένεια της Βρετανίας.

gamos-ntaiana.jpg

Από την στιγμή που η Νταϊάνα φόρεσε το νυφικό και στις 29 Ιουλίου του 1981, πέρασε πλάι στον πρίγκιπα Κάρολο την είσοδο του Καθεδρικού ναού του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο, η ζωή της για τα υπόλοιπα χρόνια, μέχρι και το θάνατό της θα ήταν μόνιμα στα εξώφυλλα των σκανδαλοθηρικών tabloids.

prigkipisa-ntaiana.jpg

Ο χαμός της λαοφιλούς πριγκίπισσας έκανε εκατομμύρια ανθρώπους όχι μόνο στην Βρετανία αλλά και σε όλο τον κόσμο να ξεσπάσουν σε κλάματα με το θάνατό της να της να αποτελεί θέμα διαμάχης και συνωμοσιών.

Αν και προς το παρόν δεν γνωρίζουμε πώς η σειρά Crown θα παρουσιάσει το θάνατο της στην σεζόν 6, μέχρι τότε ας θυμηθούμε τα συγκλονιστικά γεγονότα που ακολούθησαν μετά το χαμό της.

diazugio-ntaiana.jpg

Το τροχαίο δυστύχημα στο Παρίσι

Το Σάββατο 30 Αυγούστου 1997, η πριγκίπισσα Νταϊάνα και ο Αιγύπτιος δισεκατομμυριούχος φίλος της Emad «Dodi» Fayed, έφτασαν στο Παρίσι μετά από μία 10ήμερη απόδραση στη γαλλική Ριβιέρα. Δείπνησαν στο ιδιωτικό σαλόνι του πολυτελούς ξενοδοχείου Ritz, που ανήκε στον πατέρα του Dodi, Mohammed AlFayed.

Λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής, η Νταϊάνα και ο Dodi, φεύγουν από το ξενοδοχείο και μπαίνουν στη Mercedes που τους περιμένει έξω από το ξενοδοχείο, πιθανότατα για να καταλήξουν στο σπίτι του Αιγύπτιου δισεκατομμυριούχου.

Αν και το όριο ταχύτητας στο τούνελ Pont de l’Alma είναι 50 χιλιόμετρα, ο οδηγός του μαύρου Mercedes μπαίνει μέσα στο τούνελ με περίπου 110 χλμ την ώρα. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ο Henri Paul χάνει τον έλεγχο του αυτοκινήτου και το αμάξι καταλήγει στο 13ο κολωνάκι.

dodi-ntaiana.jpg
Η Νταϊάνα και ο ΝτόντιASSOCIATED PRESS

Τόσο ο Fayed όσο και ο Paul σκοτώνονται ακαριαία, με την πριγκίπισσα Νταϊάνα να μεταφέρεται ζωντανή στο νοσοκομείο Pitie-Salpetriere. Οι πρώτες αναφορές ήθελαν την Νταϊάνα να έχει υποστεί διάσειση, ένα σπασμένο χέρι και ένα κόψιμο στον μηρό. Ωστόσο, η πριγκίπισσα Νταϊάνα είχε επίσης ένα πολύ σοβαρό τραύμα στο στήθος. Αν και οι γιατροί προσπαθούσαν για δύο ώρες στο χειρουργικό τραπέζι να τη σώσουν, ωστόσο δεν τα κατάφεραν, με την καρδιά της Νταϊάνα να σταματά να χτυπά και μαζί της και η καρδιά εκατομμυρίων ανθρώπων.

dustixima-daiana.jpg
Το διαλυμένο αμάξι, στο οποίο επέβαινε η αδικοχαμένη ΝταϊάναASSOCIATED PRESS

Το τέλος της Νταϊάνα ήρθε στις 4:53 τα ξημερώματα της 31 Αυγούστου του 1997. Η πριγκίπισσα του λαού πέθανε από εσωτερική αιμορραγία.

Η στιγμή που το φέρετρο της Νταϊάνα φθάνει στην Βρετανία:

Τα τελευταία της λόγια

Στο βιβλίο της συγγραφέως Tina Brown The Diana Chronicles, περιγράφεται η σκηνή του φρικτού τροχαίου. Σύμφωνα με τον Dr. Frederic Mailliez, ο οποίος την ώρα του δυστυχήματος περνούσε από το σημείο, η πριγκίπισσα, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενά του, έλεγε συνεχώς μέσα από τα συντρίμμια πόσο πονάει.

Συγκλονιστική είναι και η αφήγηση του χειρούργου που ήταν επικεφαλής της ιατρικής ομάδας που προσπάθησε να τη σώσει μετά το τροχαίο. Ο Xavier Gourmelon, έλυσε τη σιωπή του και είπε στον Independent πως τα τελευταία λόγια της Νταϊάνα ήταν: «Θεέ μου, τι συνέβη;»…

lady-daiana.jpg

Ανατριχιαστική είναι και η σκηνή που, σύμφωνα πάντα με τα όσα γράφει η συγγραφέας στο βιβλίο της, αντικρίζει τον σύντροφό της νεκρό: «Γύρισε το κεφάλι της και είδε τον άψυχο Ντόντι ακριβώς μπροστά της, στη συνέχεια γύρισε το κεφάλι της πάλι προς τα εμπρός, όπου είδε τον σωματοφύλακά της, ο οποίος ζούσε και τον νεκρό οδηγό, Henri Paul. Έγειρε το κεφάλι της και έκλεισε τα μάτια της».

Η ανακοίνωση του θανάτου της:

Πολλά ερωτήματα για τις συνθήκες του δυστυχήματος

Πώς όμως αυτός ο τόσο έμπειρος οδηγός έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου; Σύμφωνα με τις δηλώσεις του επικεφαλής των ερευνών για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το τροχαίο, στο αίμα του Paul βρέθηκε ποσότητα αλκοόλ πολύ πιο πάνω από το επιτρεπτό όριο. Μαρτυρίες αναφέρουν ότι είχε πιει πριν το μοιραίο συμβάν και οδηγούσε απερίσκεπτα.

Υπήρξαν όμως και μαρτυρίες που εμπλέκουν στο τροχαίο κι άλλα οχήματα. Τη μαύρη Mercedes «κυνηγούσαν» αυτοκίνητα και μηχανές paparazzi για να πετύχουν το κλικ της Νταϊάνα με τον Αιγύπτιο μεγιστάνα.

Όλες οι θεωρίες συνωμοσίες που έχουν μέχρι ακουστεί μέχρι σήμερα καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα… Η Νταϊάνα δεν σκοτώθηκε σε ατύχημα.

Ο πατέρας του Ντόντι, Mohammed al-Fayed υποστήριξε άλλωστε ότι η Νταϊάνα ήταν έγκυος με το παιδί του γιου του (διαψεύστηκε από την εγκληματολογική έρευνα).

Μία ακόμα θεωρία αναφέρει ότι η Νταϊάνα φοβόταν ότι θα της συνέβαινε κάτι τέτοιο. Το 2003, ο πρώην μπάτλερ της είχε δώσει στη δημοσιότητα ένα σημείωμα, που όπως υποστήριζε λίγο μετά το διαζύγιό της το 1996 από τον Κάρολο, είχε γράψει η ίδια.

«Κάθομαι εδώ στο γραφείο μου, είναι Οκτώβρης. Λαχταρώ να με αγκαλιάσει κάποιος και να με ενθαρρύνει να είμαι δυνατή και να έχω το κεφάλι ψηλά. Αυτή είναι και η πιο επικίνδυνη φάση της ζωής μου. Η Χ σχεδιάζει ένα ‘ατύχημα’ με το αυτοκίνητό μου, για να τραυματιστώ στο κεφάλι, για να είναι ελεύθερος ο Κάρολος να παντρευτεί».

Στιγμές από τη ζωή της Νταϊάνα

Το 2004 η βρετανική μητροπολιτική αστυνομία ξεκίνησε να ερευνά όλες τις φήμες που ακούγονταν για το θάνατο της Νταϊάνα. Το 2006 όταν και τελείωσε η έρευνα, η οποία ονομάστηκε Operation Paget, δημοσίευσε τα αποτελέσματα. Συνοπτικά, όλες οι θεωρίες συνωμοσίας διαψεύστηκαν. Το ίδιο φυσικά είχε κάνει νωρίτερα και η γαλλική αστυνομία.

Μία πολύ λυπηρή καταγγελία, την οποία έκανε ο Stephane Darmon, μοτοσικλετιστής, αναφέρει ότι οι παπαράτσι που ακολουθήσουν εκείνο το βράδυ, αντί να βοηθήσουν τους επιβάτες του αυτοκινήτου… τραβούσαν φωτογραφίες.

Αμέσως μετά το ατύχημα, επτά Γάλλοι φωτογράφοι συνελήφθησαν και ανακρίθηκαν από την αστυνομία. Σύμφωνα με τους New York Times, 9 φωτογράφοι που ακολούθησαν τη μοιραία Mercedes και φωτογράφησαν τον τόπο της τραγωδίας, κατηγορήθηκαν για ανθρωποκτονία, αλλά δεν κρίθηκαν ένοχοι. Ωστόσο, τρεις φωτογράφοι κρίθηκαν ένοχοι για παραβίαση της ιδιωτικής ζωής και τους επιβλήθηκε πρόστιμο 1 ευρώ.

Πώς έμαθαν τα νέα οι γιοι της

Οι πρίγκιπες Ουίλιαμ και Χάρι πληροφορήθηκαν για το θάνατο της μητέρας τους ενώ έκαναν διακοπές στο Κάστρο Balmoral της Σκωτίας. Και με τους δύο να είναι στην εφηβεία, ο θάνατος της μητέρας τους ήταν κάτι που τους συγκλόνισε.

20 χρόνια μετά το δυστύχημα ο πρίγκιπας Ουίλιαμ εξομολογήθηκε στο BBC ότι πένθησαν για το θάνατο της μητέρας τους μακριά από τις κάμερες, ενώ δεν είχαν ιδέα για τον αντίκτυπο που είχε ο θάνατος της Νταϊάνα στον κόσμο.

Η κηδεία που παρακολούθησε όλος ο πλανήτης

Η κηδεία της Νταϊάνα έγινε επτά ημέρες μετά το τροχαίο, στις 7 Σεπτεμβρίου 1997. Εκατοντάδες τηλεοπτικά δίκτυα από όλον τον κόσμο βρέθηκαν στο Λονδίνο για να καλύψουν την κηδεία της.

kideia-ntaiana.jpg

Κάμερες ακολουθούσαν λεπτό προς λεπτό την πομπή από το παλάτι του Κένσινγκτον ως το κτήμα της οικογένειας Σπένσερ στο Άλθορπ.

Την κηδεία παρακολούθησαν 2,5 δισεκατομμύρια τηλεθεατές, ενώ 3 εκατομμύρια άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους του Λονδίνου με λουλούδια και φώναζαν «Νταϊάνα σε λατρεύουμε».

Γύρω στους 8 χιλιάδες είχαν διανυκτερεύσει σε διάφορα σημεία της διαδρομής, απ΄όπου θα περνούσε η πομπή.

Ο Έλτον Τζον, φίλος της Νταϊάνα, την αποχαιρέτησε, ερμηνεύοντας το τραγούδι Candle in the Wind.

gioi-ntaiana.jpg

Αρχικά είχε συνθέσει το κομμάτι για την Μέρλιν Μονρόε που είχε πεθάνει σε ηλικία 36 ετών, όπως ακριβώς και η Νταϊάνα. Ωστόσο άλλαξε ορισμένους από τους στίχους του τραγουδιού, αποφεύγοντας εκείνους που αναφέρονταν στην καταδίωξη της από τους παπαράτσι. Ο Έλτον Τζον φοβόταν όμως ότι θα πει τα λόγια του παλιού τραγουδιού και έτσι στο αβάειο χρησιμοποίησε υποβολέα. «Πρέπει να παραδεχτώ έκανα απάτη», είχε δηλώσει στο BBC. Ενώ τραγουδούσε τους στίχους, «Το κερί σου έσβησε πολύ νωρίς πριν σβήσει ο θρύλος σου», οι δύο γιοι της πριγκίπισσας ξέσπασαν σε λυγμούς αδιαφορώντας για το πρωτόκολλο.

Ο Γουίλιαμ και ο Χάρι είχαν ακολουθήσει την νεκρική πομπή στο παλάτι του Σεντ Τζέιμς στο πλευρό του πατέρα τους Καρόλου, του παππού τους Φιλίππου και του θείου τους Ερλ Σπένσερ.

Η πομπή πέρασε και έξω από το παλάτι του Μπάκιγχαμ όπου στέκονταν τα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

feretro-daiana.jpg

Ανάμεσά τους και η βασίλισσα Ελισάβετ. Καθώς το φέρετρο περνούσε από μπροστά της η βασίλισσα έκανε μια πραγματικά σπάνια κίνηση:

Έσκυψε το κεφάλι της για να την τιμήσει. Μετά τη νεκρώσιμη ακολουθία και τη στιγμή που το φέρετρο τοποθετήθηκε σε νεκροφόρα για να μεταφερθεί στον τάφο τηρήθηκε σε όλη τη Βρετανία ενός λεπτού σιγή.

Δείτε τη στιγμή που η Βασίλισσα αποτίνει φόρο τιμής στην Νταϊάνα:

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.