ΚΟΣΜΟΣ

Η Σαουδική Αραβία αρνείται κάθε εμπλοκή στη δολοφονία του Ιρανού επιστήμονα

Η Σαουδική Αραβία αρνείται κάθε εμπλοκή στη δολοφονία του Ιρανού επιστήμονα

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Σαουδικής Αραβίας απέρριψε την Τρίτη (1/12) τις κατηγορίες του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ που υποδήλωσε ότι το βασίλειο έπαιξε ρόλο στη δολοφονία διακεκριμένου Ιρανού πυρηνικού επιστήμονα την περασμένη εβδομάδα.

Ο Μοχσέν Φαχριζαντέχ δολοφονήθηκε την Παρασκευή σε επίθεση κοντά στην Τεχεράνη, την οποία η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν απέδωσε στο Ισραήλ, τον ορκισμένο εχθρό της. Το Ισραήλ δεν απάντησε επίσημα σε αυτές τις κατηγορίες.

Τη Δευτέρα, ο Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ έκανε λόγο για «συνωμοσία» στον λογαριασμό του στο Instagram, αναφέροντας μια μυστική συνάντηση στη Σαουδική Αραβία μεταξύ του πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας Μοχαμάντ μπιν Σαλμάν και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. Αυτή η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 22 Νοεμβρίου, σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, αλλά το Ριάντ το διέψευσε. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο βρισκόταν τότε στη Σαουδική Αραβία.

«Οι εσπευσμένες επισκέψεις του Πομπέο στην περιοχή, μια τριμερής συνάντηση στη Σαουδική Αραβία και οι δηλώσεις του Νετανιάχου δείχνουν όλες αυτήν τη συνωμοσία, η οποία αποδείχθηκε δυστυχώς με μια δειλή τρομοκρατική ενέργεια την Παρασκευή που είχε ως αποτέλεσμα το μαρτύριο ενός από τους σημαντικότερους υπευθύνους της χώρας», έγραψε ο Ιρανός υπουργός.

«Ο Ζαρίφ θέλει οπωσδήποτε να κατηγορήσει το βασίλειο για όλα τα αρνητικά που συμβαίνουν στο Ιράν. Θα μας κατηγορήσει επίσης για τους προσεχείς σεισμούς και πλημμύρες;», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Αντελ αλ-Τζουμπέιρ.

«Δεν είναι η πολιτική της Σαουδικής Αραβίας να εμπλέκεται σε δολοφονίες» δήλωσε.

Σε αντίθεση με άλλες αραβικές μοναρχίες του Κόλπου, το σαουδαραβικό βασίλειο δεν έχει καταδικάσει επίσημα τη δολοφονία του Ιρανού επιστήμονα.

Η Σαουδική Αραβία, μεγάλος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, και το Ιράν, εχθρός της Ουάσινγκτον, διατηρούν πολύ τεταμένες σχέσεις. Το Ριάντ υποστηρίζει την πίεση της διοίκησης του Ντόναλντ Τραμπ επί του Ιράν, που κατηγορείται παρά τις διαψεύσεις του ότι επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικό όπλο και υπόκειται σε αμερικανικές κυρώσεις.

Η αντιπαλότητα μεταξύ της σουνιτικής Σαουδικής Αραβίας και του σιιτικού Ιράν χρονολογείται από το 1979, έτος θριάμβου της ιρανικής ισλαμικής επανάστασης.

Οι δύο χώρες, των οποίων οι διπλωματικές σχέσεις έχουν διακοπεί από το 2016, αναμετρήθηκαν σε αρκετούς πολέμους δια πληρεξουσίων, είτε στον Λίβανο, στην Υεμένη, στο Ιράκ ή στη Συρία.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: 2.199 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - Στους 111 οι θάνατοι, στους 596 οι διασωληνωμένοι