ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Αρχίζει από αύριο ο μαζικός εμβολιασμός - Φόβοι για πλαστογραφία «ταυτοτήτων Covid»

Βρετανία: Αρχίζει από αύριο ο μαζικός εμβολιασμός - Φόβοι για πλαστογραφία «ταυτοτήτων Covid»

Εμβόλιο κορονοϊού:  «Μαραθώνιος» μάλλον παρά σπριντ: η Βρετανία ετοιμάζεται να ξεκινήσει αύριο μια «ιστορική» εκστρατεία εμβολιασμού κατά του νέου κορονοϊού, την πρώτη σε μια δυτική χώρα -  Βρετανοί πολιτικοί εκφράζουν ανησυχία μήπως πωλούνται πλαστά πιστοποιητικά υγείας εάν απαιτούνται για την είσοδο στα κέντρα εστίασης

Σε πυρετώδεις ρυθμούς κινούνται οι προετοιμασίες για τον εμβολιασμό στη Βρετανία, ωστόσο ελλοχεύει ο φόβος για το θέμα της «ταυτότητας Covid», καθώς πιθανό μοιάζει το σενάριο οι Βρετανοί να χρησιμοποιούν πλαστές ταυτότητες, που ενδεχομένως να πωλούνται στη μαύρη αγορά, εάν στα κέντρα εστίασης απαιτείται η προβολή των πιστοποιητικών υγείας.

Η Ντάουνινγκ Στριτ, ωστόσο, διευκρινίζει ότι το συγκεκριμένο αποδεικτικό στοιχείο έχει σχεδιαστεί για όσους έχουν λάβει την πρώτη και αναμένουν τη δεύτερη χορήγηση της δόσης.

Από την πλευρά τους, οι βουλευτές των Συντηρητικών επιμένουν να θεσπιστεί νομοθεσία που θα προβλέπει οι εν λόγω κάρτες να μπορούν να χρησιμοποιηθούν με άλλο όνομα.

Οι επικριτές του σχεδίου υποστηρίζουν, ωστόσο, ότι εάν οι επιχειρήσεις απαιτήσουν την κατοχή των «ταυτοτήτων Covid», τότε μπορεί ναυπάρξουν κρούσματα πλαστογραφίας.

Η κάρτα θα αρχίσει να διανέμεται από αύριο, οπότε θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί, όμως πρώην Βρετανοί υπουργοί, ανάμεσά του και ο Ντέιβιντ Ντέιβις, υποστήριξαν μιλώντας στην Daily Mail, ότι οι Βρετανοί προκειμένου να ζήσουν στην κανονικότητα και να μην υποστούν στέρηση ελευθεριών μπορεί να καταφύγουν στην πλαστογραφία ώστε να εξασφαλίσουν ελεύθερη πρόσβαση παντού.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για μια ειδική ταυτότητα εμβολιασμού για την Covid-19, την οποία θα έχουν όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού στη Βρετανία.

Το συγκεκριμένο πιστοποιητικό υγείας θα έχει μέγεθος όσο μία πιστωτική κάρτα, όπου θα αναγράφονται πληροφορίες σχετικά με τα στοιχεία ταυτότητας του πολίτη, τον τύπο εμβολίου που έκανε, τον αριθμό παρτίδας του εμβολίου και την ημερομηνία χορήγησής του. Δεν είναι σαφές, πάντως, εάν οι ταυτότητες Covid θα είναι υποχρεωτικές ή εάν θα χρησιμοποιηθούν ως ένα είδος «διαβατηρίου ανοσίας».

Μετά τον εμβολιασμό, τα στοιχεία της ταυτότητας, μαζί με τα προσωπικά στοιχεία του ασθενούς θα καταχωρούνται στη συνέχεια σε μια βάση δεδομένων του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας (NHS). Για τον επικεφαλής του συστήματος (NHS), η έναρξη των εμβολιασμών σηματοδοτεί «την αρχή του τέλους» του νέου κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της χώρας, Ματ Χάνκοκ, όλη τη βρετανική επικράτεια έχει προμηθευτεί με δόσεις του εμβολίου της Pfizer, πριν από την ημέρα των εμβολιασμών, την περίφημη V-Day.

Στα 50 ανέρχονται τα νοσοκομεία τα οποία διατηρούν τα εμβόλια και θα διανείμουν τις δόσεις.

Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι

Οι ηλικιωμένοι άνω των 80 ετών, εργαζόμενοι σε γηροκομεία και υγειονομικοί θα είναι στους πρώτους που θα εμβολιαστούν.

Οι πρώτες 800.000 δόσεις έφτασαν την προηγούμενη εβδομάδα από το Βέλγιο, με φορτηγά και υπό άκρα μυστικότητα, προς αποφυγή επιθέσεων μετά και την προειδοποίση της Interpol για πιθανά χτυπήματα.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της υγείας υποστηρίζουν ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο θα φτάσουν 4 εκατομμύρια δόσεις πριν από το τέλος του έτους, γεγονός που σημαίνει ότι θα έχουν εμβολιαστεί δύο εκατομμύρια άνθρωποι. Υπενθυμίζεται ότι απαιτείται απόσταση 21 ημερών από τη χορήγηση της πρώτης στη δεύτερη δόση εμβολιασμού.

Η Βρετανία συνολικά έχει παραγγείλει 40 εκατομμύρια δόσεις, ενώ οι ειδικοί ελπίζουν να εγκριθεί πριν από τα Χριστούγεννα και το εμβόλιο της Οξφόρδης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σχέδιο να επιτραπεί η κυκλοφορία μετά τις 21:00 παραμονή και ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς