ΚΟΣΜΟΣ

Αγωνία και στη Γαλλία για τη μετάλλαξη του κορονοϊού: «Είναι πιθανό να κυκλοφορεί ήδη»

Αγωνία και στη Γαλλία για τη μετάλλαξη του κορονοϊού: «Είναι πιθανό να κυκλοφορεί ήδη»
AP PHOTO

Δήλωση που προκαλεί ανησυχία για την επέκταση της εμφάνισης της μετάλλαξης του κορονοϊού στην Ευρώπη από τον υπουργό Υγείας της Γαλλίας, Ολιβιέ Βεράν.

«Είναι απολύτως πιθανό ο ιός να κυκλοφορεί στη Γαλλία» ήταν η χαρακτηριστική απάντηση που έδωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 ο Βεράν.

Ο υπουργός εκτίμησε ότι το νέο στέλεχος του ιού είναι πιθανόν να κυκλοφορεί στη Γαλλία αν και τα τεστ που διενεργήθηκαν προσφάτως δεν τον έχουν εντοπίσει στη χώρα.

Ο ίδιος, πάντως, πρόσθεσε ότι τα εμβόλια κορονοϊού αναμένεται να είναι αποτελεσματικά και έναντι του μεταλλαγμένου στελέχους του SARS-CoV-2 που εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Στη θεωρία, δεν υπάρχει λόγος να πιστεύει κανείς ότι το εμβόλιο δεν θα είναι αποτελεσματικό» εναντίον του νέου στελέχους, εκτίμησε ο Βεράν.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η παραλλαγή αυτή του κορονοϊού να κυκλοφορεί ήδη και εκτός του βρετανικού εδάφους.

Ήδη, μετά τη Βρετανία, 9 κρούσματα εντοπίστηκαν στη Δανία και από ένα σε Ιταλία, Ολλανδία και Αυστραλία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το ECDC έχουν καλέσει τις ευρωπαϊκές χώρες να ενισχύσουν τους ελέγχους για να αναχαιτίσουν την εξάπλωση του νέου στελέχους, κυρίως βελτιώνοντας τις ικανότητες ανίχνευσής του.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Στην «απομόνωση» η Βρετανία - Τρέχει να προλάβει τη μετάλλαξη η Ευρώπη