ΥΓΕΙΑ

Εμβόλιο κορονοϊού: Πρέπει να ανησυχούμε μετά την μετάλλαξη του ιού; Τι απαντούν οι ειδικοί

Εμβόλιο κορονοϊού: Πρέπει να ανησυχούμε μετά την μετάλλαξη του ιού; Τι απαντούν οι ειδικοί
AP PHOTO

Η μετάλλαξη του κορονοϊού που εντοπίστηκε στη Βρετανία και έχει καταγραφεί και σε άλλες χώρες προβληματίζει τους ειδικούς ενόψει της έναρξης των εμβολιασμών.

Το βασικό ερώτημα που απευθύνουν όλοι σε Έλληνες και ξένους ειδικούς είναι αν η μετάλλαξη αυτή μπορεί να «εξουδετερώσει» τα εμβόλια που έχουν ήδη παρασκευαστεί και που είτε έχουν πάρει είτε αναμένεται να πάρουν έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Κρίσιμο στοιχείο για την απάντηση είναι η διαπίστωση των αλλαγών που φέρνει η μετάλλαξη στην πρωτεΐνη-ακίδα που χρησιμοποιεί ο κορονοϊός προκειμένου να εισβάλει στα κύτταρα των πνευμόνων, του λαιμού και της ρινικής κοιλότητας.

Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη, πάντως, είναι αυτή για την οποία έχουν σχεδιαστεί τα εμβόλια του κορονοϊού να στοχεύουν προκειμένου να αναπτύσσουν αντισώματα.

«Θεωρώ ότι θα πρέπει πρώτα οι επιστήμονες να κάνουν επαρκείς αναλύσεις μεταδοτικότητας για αυτά τα φαινόμενα που είναι εξαιρετικά αμφισβητούμενα πριν κάνουν δυνατούς ισχυρισμούς. Ακόμα και ΑΝ έχουν κάποια επίδραση στην μετάδοση θα είναι τόσο μικρή που δεν θα έχει και κάποια πρακτική σημασία. Συστήνω λοιπόν ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ, ακόμα και αυτοί που βαράνε τα "καμπανάκια" λένε ότι διατηρούμε το σχέδιο ως έχει. Κρατάμε τα μέτρα και περιμένουμε τα εμβόλια που όλοι παραδέχονται ότι η μετάλλαξη δεν θα επηρεάσει» ανέφερε από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Οι μεταλλάξεις των ιών αποτελούν κίνδυνο για το εμβόλιο» επισήμανε από την πλευρά του ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος.

«Η αλήθεια είναι ότι αυτός ο ιός μεταλλάσσεται συχνά. Τώρα έχουμε έναν καινούργιο ιό που φαίνεται ότι έχει παρουσιαστεί στην Αγγλία, και αποδόθηκε σε αύξηση της μεταδοτικότητάς του. Οι ιοί προσπαθούν να επιβιώσουν, και κάνουν μεταλλάξεις που αυξάνουν τη μεταδοτικότητα, αλλά μειώνουν τη θνητότητα» εξήγησε ο κ. Γώγος.

Ειδικότερα, δε, για το εμβόλιο ο καθηγητής Γώγος είπε ότι «από τη συγκεκριμένη μετάλλαξη δεν έχουμε καμία εικόνα ότι θα επηρεάσει το εμβόλιο. Το θέμα είναι σε εξέλιξη και περιμένουμε περισσότερα στοιχεία».

Ερωτηθείς για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων μετά την εμφάνιση της νέας μετάλλαξης ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος απάντησε ότι «τα εμβόλια που βασίζονται στη νέα τεχνολογία, το m-RNA, μπορούν να προσαρμοστούν και δε θα έχουν πιθανότατα πρόβλημα με τη μετάλλαξη που παρατηρείται. Θα είναι αποτελεσματικά».

Όπως εξήγησε αυτή τη στιγμή ελέγχεται αν η μετάλλαξη ανιχνεύεται από τα rapid tests ή τους μοριακούς ελέγχους.

«Η τεχνολογία που ακολουθούν τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna ακολουθούν άλλη τεχνολογία από αυτή του εμβολίου της γρίπης και είναι τέτοια που καλύπτει τις μικρές μεταλλάξεις. Δε χρειάζεται να πάμε στην ανάπτυξη ενός νέου εμβολίου» συμπλήρωσε ο κ. Εξαδάκτυλος.

«Συμβαίνουν συνεχώς μεταλλάξεις σε περιοχές που δεν έχουν ενδιαφέρον. Έχουμε την τεχνολογία και μπορούμε να φτιάξουμε και πιο στοχευμένα εμβόλια» είπε, τέλος, ο πρύτανης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθανάσιος Δημόπουλος εμφανιζόμενος πιο καθησυχαστικός.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Στην «απομόνωση» η Βρετανία - Τρέχει να προλάβει τη μετάλλαξη η Ευρώπη