ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός στις ΗΠΑ: Ο Ντόναλντ Τραμπ απορρίπτει το σχέδιο νόμου για την τόνωση της οικονομίας

Κορονοϊός στις ΗΠΑ: Ο Ντόναλντ Τραμπ απορρίπτει το σχέδιο νόμου για την τόνωση της οικονομίας
AP Photo

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, απορρίπτει το σχέδιο νόμου για την τόνωση της οικονομίας εν μέσω της πανδημίας του νέου κορονοϊού

Ο Ρεπουμπλικάνος απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ξεκαθάρισε ότι απορρίπτει το σχέδιο νόμου που περιλαμβάνει τη δαπάνη 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας που πλήττεται από τον αντίκτυπο της πανδημίας του νέου κορονοϊού, λέγοντας πως δεν ήταν «αυτό που περίμενε», χαρακτηρίζοντας τις διατάξεις του «αληθινή ντροπή» κι απαιτώντας, μεταξύ άλλων, να αυξηθεί το ποσό των επιδοτήσεων που θα χορηγεί το δημόσιο στις οικογένειες.

«Ζητώ από το Κογκρέσο να τροποποιήσει αυτό το νομοσχέδιο και να αυξήσει το γελοία χαμηλό ποσό των 600 δολαρίων στα 2.000 δολάρια ή στα 4.000 για κάθε ζευγάρι. Ζητώ επίσης από το Κογκρέσο να διαγράψει άχρηστα και δαπανηρά στοιχεία αυτού του νομοσχεδίου», τόνισε ο Τραμπ σε βίντεο που μεταφόρτωσε στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας ζήτησε να του σταλεί μια τροποποιημένη, «ικανοποιητική» εκδοχή του νομοσχεδίου, χωρίς την οποία ενδέχεται να αφήσει στην επόμενη κυβέρνηση το καθήκον να εγκρίνει ένα σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας.

Η απόρριψη του πακέτου μέτρων από τον Τραμπ καταγράφηκε παρότι ο Λευκός Οίκος συμμετείχε στην κατάρτισή του διαμέσου του υπουργού Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν.

«Το αποκαλούν βοήθεια για την COVID αλλά δεν έχει σχεδόν καμία σχέση με την COVID», κατά τη γνώμη του αμερικανού προέδρου, ο οποίος στηλίτευσε το γεγονός ότι στο κείμενο έχουν συμπεριληφθεί φύρδην μίγδην διατάξεις για τη χορήγηση βοήθειας στην Καμπότζη και στη Μιανμάρ, αλλά και στον στρατό της Αιγύπτου, που όπως πρόσθεσε δηκτικά ο Τραμπ «θα πάει να αγοράσει στρατιωτικό εξοπλισμό σχεδόν αποκλειστικά ρωσικό» με τα χρήματα που θα λάβει.

Στηλίτευσε επίσης ότι το κείμενο συμπεριλαμβάνει τη χρηματοδότηση με εκατομμύρια δολάρια προγραμμάτων για «την προώθηση της δημοκρατίας και άλλα τέτοια» στο Πακιστάν, αλλά και τη χρηματοδότηση φορέων του πολιτισμού στις ΗΠΑ.

Την Κυριακή, έπειτα από μήνες αδιεξόδου, οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι ανακοίνωσαν πως κατέληξαν σε καταρχήν συμφωνία για το σχέδιο νόμου αυτού, που περιλαμβάνει τη χρηματική ενίσχυση οικογενειών που πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού, μικρών εταιρειών και σχολείων, επιπρόσθετα επιδόματα ανεργίας 300 δολαρίων την εβδομάδα, καθώς κι ένα ποσό για να εξασφαλιστεί δίκαιη διανομή των εμβολίων για τον SARS-CoV-2.

Το πακέτο των μέτρων που ψήφισε το αμερικανικό Κογκρέσο το βράδυ της Τρίτης δεν μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή χωρίς την υπογραφή του προέδρου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Ανακοινώνονται αυστηρά μέτρα για την μετακίνηση τα Χριστούγεννα