ΚΟΣΜΟΣ

Παγκόσμια ανησυχία: Εξαπλώνεται και σε άλλες χώρες το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού

Παγκόσμια ανησυχία: Εξαπλώνεται και σε άλλες χώρες το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού
(AP Photo/Michel Euler)

Κορονοϊός: Προβληματισμένοι είναι ειδικοί και οι κυβερνήσεις των χωρών στην Ευρώπη καθώς το νέο πιο επικίνδυνο στέλεχος του κορονοϊού που πρωτοεμφανίστηκε στη Βρετανία, έχει αρχίσει πλέον να εντοπίζεται και σε άλλες χώρες του κόσμου

Υπενθυμίζεται ότι το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού που πρωτοεμφανίστηκε στη Βρετανία, είχε ως αποτέλεσμα το ένα κράτος μετά το άλλο να κλείνει τα σύνορά της στη χώρα.

Όπως φαίνεται η εξάπλωση του είναι ήδη αρκετά μεγάλη καθώς εκτός από τη Βρετανία και τη Γαλλία έχει εντοπιστεί επίσης σε Ιταλία, Ισπανία, την Ιρλανδία, τη Δανία, τη Γερμανία, τη Σουηδία αλλά και τον Λίβανο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος εντοπίστηκε και σε σε ζευγάρι από τον Καναδά.

Νέα κρούσματα του μεταλλαγμένου ιού στην Νάπολη, το Βένετο και το Μπάρι

Η μετάλλαξη του κορονοϊού, που πρωτοεμφανίστηκε στη Μεγάλη Βρετανία, εντοπίσθηκε το Σάββατο (26/12) και σε έξι επιβάτες που είχαν επιστρέψει στη Νάπολη, πριν από τη διακοπή των αεροπορικών συνδέσεων με το Λονδίνο και τις υπόλοιπες βρετανικές πόλεις. Άλλα τρία κρούσματα καταγράφηκαν στη βόρεια περιφέρεια του Βένετο, και δυο στη νότια, ευρύτερη περιοχή του Μπάρι.

Σε σχέση, τέλος, με τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας, η επιτροπή ειδημόνων που συμβουλεύει την κυβέρνηση αποφάνθηκε σήμερα ότι το σχέδιο με τα μέτρα πρόληψης που έχουν παρουσιάσει οι είκοσι ιταλικές περιφέρειες, είναι ανεπαρκές σε ότι αφορά την προστασία της υγείας των πολιτών. Κάτι που σημαίνει ότι οι πίστες του σκι, οι οποίες στην φάση αυτή είναι κλειστές, μπορεί να μην ξαναλειτουργήσουν στις 7 Ιανουαρίου, όπως είχε οριστεί πριν από τις γιορτές.

Κρούσμα βρέθηκε και στη Γαλλία

Ένα πρώτο κρούσμα του μεταλλαγμένου στελέχους επιβεβαιώθηκε στη Γαλλία, στην Τουρς, την Παρασκευή.

Το πρόσωπο που έχει μολυνθεί — Γάλλος ο οποίος κατοικεί μόνιμα στο ΗΒ — είναι ασυμπτωματικό και έχει τεθεί σε απομόνωση στο σπίτι του.

Αφού έφθασε στη χώρα «από το Λονδίνο την 19η Δεκεμβρίου», υποβλήθηκε σε εξέταση σε πανεπιστημιακό νοσοκομειακό κέντρο την 21η και «διαγνώστηκε θετικός» στο μεταλλαγμένο στέλεχος, σύμφωνα με το υπουργείο, το οποίο διευκρίνισε πως πρόκειται για την «πρώτη μόλυνση» που επιβεβαιώνεται επίσημα «από το στέλεχος VOC 202012/01».

Ο ασθενής αισθάνεται καλά, διαβεβαίωσε το υπουργείο.

Οι πρώτοι εμβολιασμοί κατά του νέου κορονοϊού στη χώρα αναμένεται να γίνουν αύριο Κυριακή, στη Σεβράν, κοντά στο Παρίσι, και στη Ντιζόν, ανατολικά. Θα ανοσοποιηθούν ηλικιωμένοι εθελοντές.

Κρούσματα της μετάλλαξης του κορονοϊού εντοπίστηκαν στη Σουηδία και την Ισπανία

Ένα πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης που εμφανίστηκε στη Βρετανία καταγράφηκε στη Σουηδία, ανακοίνωσαν το Σάββατο (26/12) οι υγειονομικές αρχές.

Πρόκειται για «ένα μεμονωμένο κρούσμα» σε έναν άνθρωπο που ταξίδεψε πρόσφατα από τη Βρετανία στη Σουηδία, σύμφωνα με την υπηρεσία δημόσιας υγείας.

«Δεν ήταν κάτι αναπάντεχο. Ξέρουμε ότι αυτή η παραλλαγή κυκλοφορεί στο Ηνωμένο Βασίλειο από τον Σεπτέμβριο και μεμονωμένα κρούσματα έχουν εντοπιστεί και σε άλλες χώρες της Ευρώπης», εξήγησε η Κάριν Τέγκμαρκ Βίσελ, υψηλόβαθμο στέλεχος της υπηρεσίας αυτής.

Νωρίτερα το Σάββατο, η Ισπανία ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκαν τέσσερα κρούσματα αυτού του μεταλλαγμένου κορονοϊού. Πρόκειται για πρόσωπα που έφτασαν πρόσφατα από τη Βρετανία ή είχαν στενές επαφές με ταξιδιώτες από τη χώρα αυτή. Ο πατέρας, η μητέρα και η αδελφή ενός νεαρού που έφτασε στη Μαδρίτη την περασμένη εβδομάδα βρέθηκαν θετικοί στη μετάλλαξη. Πιστεύεται ότι και ο νεαρός έχει μολυνθεί, όμως οι αρχές περιμένουν να βγουν τα αποτελέσματα του μοριακού τεστ για να επιβεβαιώσουν την εικασία τους. Το τέταρτο κρούσμα είναι ένας άνδρας που έφτασε στη Μαδρίτη στις 20 Δεκεμβρίου, με άλλη πτήση.

«Οι ασθενείς δεν είναι σε σοβαρή κατάσταση. Ξέρουμε ότι αυτό το στέλεχος μεταδίδεται ευκολότερα, αλλά δεν προκαλεί πιο σοβαρά συμπτώματα», εξήγησε ένας αξιωματούχος των υπηρεσιών υγείας.

Πρόσωπα που έχουν μολυνθεί από αυτήν τη μετάλλαξη εντοπίστηκαν τις τελευταίες ημέρες στη Δανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τον Λίβανο.

Η μετάλλαξη του νέου κορονοϊού εντοπίστηκε και στον Καναδά

Δύο πρώτα κρούσματα της μετάλλαξης του νέου κορονοϊού που έχει παρατηρηθεί στη Βρετανία εντοπίστηκαν στον Καναδά, ανακοίνωσαν σήμερα οι υγειονομικές αρχές του Οντάριο.

Πρόκειται για ένα ζευγάρι από το Ντέραμ, το οποίο δεν είχε ταξιδέψει πρόσφατα, ούτε είχε επαφές με άτομα υψηλού κινδύνου, διευκρίνισε το υπουργείο Υγείας της περιφέρειας αυτής. Και οι δύο τέθηκαν σε απομόνωση.

Από το Σάββατο το Οντάριο μπήκε ξανά σε λοκντάουν πολλών εβδομάδων, λόγω της μεγάλης αύξηση των κρουσμάτων στην περιοχή.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: «Κλείδωσαν» τα νέα μέτρα! Τι θα ισχύσει μέχρι 7 Ιανουαρίου - Όλες οι αλλαγές