ΚΟΣΜΟΣ

Παγκόσμια ανησυχία: Φόβοι για πανδημία στα σκυλιά - Τι είναι ο παρβοϊός

Παγκόσμια ανησυχία: Φόβοι για πανδημία στα σκυλιά - Τι είναι ο παρβοϊός

Οι επιστήμονες ανησυχούν μετά από κρούσματα σε σκυλιά.

Μπροστά σε μια νέα θανάσιμη ασθένεια, αυτή τη φορά για τα σκυλιά, βρίσκονται οι επιστήμονες, μετά το θάνατο ενός λαμπραντόρ στη Μεγάλη Βρετανία.

Ο μόλις 12 εβδομάδω, Ρέτζι, από το Γουίγκαν της Μεγάλης Βρετανίας, πέθανε από παρβοϊό, μια ασθένεια που προσβάλει μόνο τα σκυλιά ενώ είναι ιδιαίτερα μεταδοτική.

Ο Ρέτζι αγοράστηκε από εκτροφέα και μέσα σε λίγες ημέρες παρουσίασε διάρροια και εμετούς ενώ ήταν σε λήθαργο. Το ζευγάρι που τον είχε υιοθετήσει πήγε αμέσως το μικρό λαμπραντόρ στον κτηνίατρο και στα τεστ που του έγιναν, ήταν θετικό στο παρβοϊό.

Ο Ρέτζι, δυστυχώς δεν τα κατάφερε και οι υγειονομικές Αρχές προσπαθούν να εντοπίσουν και να ιχνηλατήσουν τα ζώα με τα οποία ήρθε σε επαφή το άτυχο σκυλάκι.

Να σημειωθεί πως ο παρβοϊός μπορεί να αποφευχθεί αν το ζωάκι έχει εμβολιαστεί έγκαιρα.

Τι είναι ο παρβοϊός

Ο παρβοϊός είναι εξαιρετικά μεταδοτικός και προκαλείται από έναν εξαιρετικά ανθεκτικό ιό που απαντάται στο εξωτερικό περιβάλλον. Προκαλεί σοβαρή γαστρεντερίτιδα και συχνά αιμορραγικές επιπλοκές.

Αν ένας θηλυκός σκύλος μολυνθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο ιός θα προσβάλλει τα έμβρυα κατά την ανάπτυξή τους. Ο ιός δεν μπορεί να αναδιπλασιαστεί από μόνος του και ως αποτέλεσμα πρέπει να χρησιμοποιήσει άλλα κύτταρα για τον πολλαπλασιασμό του. Στα νεαρά κουτάβια, ο σκυλίσιος παρβοϊός θα αποικίσει στα κύτταρα της πεπτικής οδού επειδή ανανεώνονται με γρήγορο ρυθμό.

Ο σκυλίσιος παρβοϊός μπορεί να είναι θανατηφόρος και αποτελεί μια ασθένεια που εξακολουθεί να προσβάλλει τον πληθυσμό των κουταβιών.

Ποια είναι τα συμπτώματα του σκυλίσιου παρβοϊού;

Ένα κουτάβι ή σκύλος με σκυλίσιο παρβοϊό θα εμφανίσει ποικίλα διαφορετικά συμπτώματα. Τα συμπτώματα που πρέπει να προσέχετε:

  • Πυρετός
  • Λήθαργος
  • Διάρροια (πιθανώς με παρουσία αίματος)
  • Έμετος
  • Αφυδάτωση
  • Σοβαρή απώλεια βάρους

Μπορεί να μεταδοθεί από οποιονδήποτε άνθρωπο, ζώο ή αντικείμενο που έρχεται σε επαφή με κόπρανα μολυσμένου ζώου.

Ο σκυλίσιος μπορεί να προληφθεί με τον εμβολιασμό, οπότε είναι πολύ σημαντικό να φροντίσετε ώστε το κουτάβι σας να κάνει τα απαραίτητα εμβόλια στη σωστή ηλικία.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πτώμα σε βαλίτσα στα Βίλια: Γιατί η ΕΛ.ΑΣ. ερευνά και την υπόθεση της 19χρονης Άρτεμις