ΚΟΣΜΟΣ

Lockdown - Γαλλία: Σε αυστηρότερα μέτρα προχωράει η κυβέρνηση

Lockdown - Γαλλία: Σε αυστηρότερα μέτρα προχωράει η κυβέρνηση

Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις: Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν Καστέξ δήλωσε σήμερα ότι όλες οι επιχειρήσεις που έχουν κλείσει -- όπως τα μπαρ, τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι, τα μουσεία -- θα παραμείνουν κλειστά τον Ιανουάριο και τα χιονοδρομικά κέντρα ίσως δεν ανοίξουν πριν από τις διακοπές του Φεβρουαρίου καθώς η Γαλλία επιταχύνει το πρόγραμμα εμβολιασμού.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας τη νύχτα σε εθνικό επίπεδο θα παραταθεί τουλάχιστον έως τις 20 Ιανουαρίου, είπε ο Καστέξ προσθέτοντας ότι περαιτέρω περιοριστικά μέτρα σε όλη τη χώρα δεν μπορούν να αποκλειστούν καθώς η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια αναζωπύρωση του ιού της COVID-19 και τα νοσοκομεία υφίστανται μεγάλη πίεση.

Αναφερόμενος στα σχολεία, ο Καστέξ δήλωσε ότι το κλείσιμό τους θα μπορούσε να δικαιολογηθεί μόνο στις πιο σοβαρές υγειονομικές συνθήκες λόγω του νέου κορονοϊού.

Η πίεση στα γαλλικά νοσοκομεία παραμένει υψηλή καθώς το ποσοστό λοίμωξης από κορονοϊό παραμένει επίσης υψηλό, δήλωσε ο Καστεξ.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός είπε στους δημοσιογράφους ότι οι περιορισμοί θα εξακολουθούν να ισχύουν όσον αφορά τα ταξίδια στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ασθενείς με COVID-19 καταλαμβάνουν ένα στα δυο κρεβάτια στις μονάδες εντατικής θεραπείας και οι μη απαραίτητες ιατρικές πράξεις εξακολουθούν να αναβάλλονται για να μετριάσουν το βάρος στα νοσοκομεία.

"Δεν τίθεται καν θέμα μείωσης του επιπέδου επιφυλακής", δήλωσε ο Καστέξ σε συνέντευξη Τύπου.

Τα εστιατόρια θα παραμείνουν κλειστά έως τα μέσα Φεβρουαρίου το νωρίτερο.

Ο κορονοϊός είναι αιτία θανάτου για 66.500 ανθρώπους στη Γαλλία, η οποία καταγράφει τον έβδομο υψηλότερο απολογισμό νεκρών παγκοσμίως, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν και τόνισε ότι όλα τα εργαστήρια έχουν κινητοποιηθεί για την ιχνηλάτηση στη Γαλλία των νέων παραλλαγών του κορονοϊού που πρωτοεμφανίστηκαν στη Βρετανία και τη Νότια Αφρική.

Η Γαλλία θα συνεχίσει να περιορίζει την είσοδο από τη Βρετανία στο έδαφός της Γάλλων πολιτών και οι κάτοικοι που επιστρέφουν πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ COVID-19.

Η χώρα θέλει πάση θυσία να αποφύγει εξάπλωση των παραλλαγών του ιού

Ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν δήλωσε ότι η χώρα θέλει πάση θυσία να αποφύγει μια εξάπλωση των παραλλαγών του ιού που πρωτοεμφανίστηκαν στη Βρετανία και τη Νότια Αφρική και ότι όλα τα εργαστήρια έχουν κινητοποιηθεί για την ιχνηλάτηση στη Γαλλία των παραλλαγών αυτών. Ο Βεράν είπε επίσης ότι η ιατρική ρυθμιστική αρχή της Γαλλίας ενέκρινε παράταση της περιόδου μεταξύ των δύο δόσεων του εμβολίου των Pfizer/BioNTech σε έξι εβδομάδες από τρεις.

Η Γαλλία έχει προ-παραγγείλει 200 εκατομμύρια δόσεις διαφορετικών εμβολίων κατά της Covid-19, πολύ παραπάνω από αυτές που αρκούν για τον εμβολιασμό και των 67 εκατομμυρίων του πληθυσμού της. Έρευνες δείχνουν ότι έξι στους 10 πολίτες προτίθενται να αρνηθούν να εμβολιαστούν.

Προσπαθώντας να καθησυχάσει τους συμπολίτες του, μιας που η Γαλλία ανήκει στις χώρες που εκφράζουν τον μεγαλύτερο σκεπτικισμό για τα εμβόλια, ο Βεράν πρόσθεσε: "Το εμβόλιο είναι ασφαλές, Οι σοβαρές παρενέργειες είναι σπάνιες".

Με περισσότερα εμβόλια να αναμένεται να εγκριθούν από τις ρυθμιστικές αρχές έως τα τέλη Μαρτίου, η Γαλλία θα μπορούσε να ελπίζει σε μια έξοδο από την κρίση μέχρι το καλοκαίρι, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

"Μια νέα φάση στην καταπολέμηση του ιού έχει αρχίσει και δεν έχω καμιά αμφιβολία για τη συλλογική μας επιτυχία", είπε ο Καστέξ.

Οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα 21.703 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της COVID-19, λιγότερα από τα 25.379 χθες, Τετάρτη.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε επίσης 277 νέους θανάτους από τον ιό στα νοσοκομεία, από 283 που ήταν την Τετάρτη.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.727,321 και των θανάτων σε 66.841.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Επίθεση βιτριόλι: Το συγκλονιστικό μήνυμα του πατέρα της Ιωάννας στην 35χρονη