ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός: Τα εμβολιαστικά προγράμματα στην Κίνα και την Ινδία θα διαρκέσουν ως το τέλος του 2022

Κορονοϊός: Τα εμβολιαστικά προγράμματα στην Κίνα και την Ινδία θα διαρκέσουν ως το τέλος του 2022
AP PHOTOS

Τα προγράμματα εμβολιασμού κατά της covid-19 στην Κίνα και την Ινδία θα διαρκέσουν ως το τέλος του 2022 λόγω του μεγέθους του πληθυσμού των χωρών αυτών, ενώ περισσότερες από 85 φτωχές χώρες δεν θα έχουν ευρεία πρόσβαση σε εμβόλια πριν το 2023, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Αν και η γρήγορη ανάπτυξη εμβολίων κατά της covid-19 ενίσχυσε τις ελπίδες για το τέλος της πανδημίας, οι ανησυχίες για τη μη δίκαιη κατανομή τους έχουν αυξηθεί τον τελευταίο καιρό εξαιτίας των προβλημάτων παραγωγής και των μεγάλων διμερών συμφωνιών που έχουν συνάψει οι πλούσιες χώρες με τις παρασκευάστριες εταιρείες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες Τρίτη ότι οι ΗΠΑ έχουν στόχο να διασφαλίσουν επιπλέον 200 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της covid-19 από τις Pfizer/BioNTech και τη Moderna ως το καλοκαίρι.

Στην Ευρώπη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταρτίζει πρόταση για να περιορίσει τις εξαγωγές εμβολίων κατά της covid-19 εν μέσω αγανάκτησης για τις καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων της AstraZeneca και άλλων προβλημάτων στις προμήθειες.

«Οι περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες δεν θα έχουν ευρεία πρόσβαση σε εμβόλια πριν το 2023 το νωρίτερο», δήλωσε η Αγκάτ Ντεμαρέ, διευθύντρια του Economist Intelligence Unit, ενός ερευνητικού τμήματος του Economist Group.

«Κάποιες από αυτές τις χώρες --κυρίως οι πιο φτωχές με νεαρό δημογραφικό προφίλ-- ενδέχεται να μην έχουν κίνητρο να διανείμουν εμβόλια, κυρίως αν η covid-19 έχει εξαπλωθεί πολύ ή αν τα κόστη αποδειχθούν μεγάλα», επεσήμανε η ίδια.

Οι περισσότερες χώρες στην Αφρική είναι απίθανο να έχουν πετύχει ευρεία εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού τους πριν τις αρχές του 2023, ενώ πολλές ασιατικές χώρες θα έχουν μεγάλη πρόσβαση σε εμβόλια στο τέλος του 2022.

Η έκθεση αναφέρει ότι οι παραδόσεις εμβολίων στις φτωχές χώρες μέσω του προγράμματος COVAX, το οποίο στηρίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ενδέχεται να είναι βραδεία εξαιτίας των καθυστερήσεων στις προμήθειες εμβολίων στις πλούσιες χώρες και των κακών υποδομών στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Το COVAX αναφέρει ότι 1,8 δισεκατομμύριο δόσεις θα παρασχεθούν σε 92 φτωχές χώρες το 2021, αριθμός που καλύπτει περίπου το 27% του πληθυσμού τους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ολοταχώς για σκληρό lockdown στην Αττική – Τα έκτακτα μέτρα που έρχονται

Ροή Ειδήσεων