ΚΟΣΜΟΣ

Top10: Αυτές είναι οι δέκα πιο παράξενες και σπάνιες φοβίες

Top10: Αυτές είναι οι δέκα πιο παράξενες και σπάνιες φοβίες

Ο πρώτος άνθρωπος που χρησιμοποίησε τον όρο «φοβία», ήταν ο αρχαίος γιατρός Ιπποκράτης, σε μία προσπάθεια του να εξηγήσει μία νεύρωση που προκαλείται στον ανθρώπινο εγκέφαλο και η οποία σχετίζεται με την αίσθηση κινδύνου που αισθάνεται ένα άτομο, απέναντι σε κάτι που στην πραγματικότητα δεν τον απειλεί. Ουσιαστικά πρόκειται για μία αγχώδη διαταραχή που βασίζεται σε έναν παράλογο ή ανυπόστατο φόβο και η οποία μπορεί να ξεπεραστεί αποφεύγοντας το αντικείμενο που την προκαλεί.

Παρότι οι περισσότεροι μοιραζόμαστε τις ίδιες περίπου φοβίες, όπως είναι τα ύψη, το σκοτάδι, τους κλειστούς ή τους δημόσιους πολυσύχναστους χώρους, τους κλόουν, τα έντομα και τα μικρόβια, υπάρχουν κάποιες άλλες που δεν είναι ευρέως γνωστές, όμως προκαλούν εξίσου επώδυνες εμπειρίες στα άτομα που τις αντιμετωπίζουν. Τις δέκα πιο παράξενες από αυτές, έχουμε συγκεντρώσει στην λίστα που ακολουθεί παρακάτω.

  1. O φόβος των ανοιχτών ματιών

Μπορεί να μοιάζει πραγματικά απίθανο, όμως υπάρχει αρκετός κόσμος που φοβάται να κρατήσει τα μάτια του ανοιχτά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η συγκεκριμένη φοβία ονομάζεται optophobia και συνήθως προκύπτει έπειτα από μία τραυματική εμπειρία, όπως ένα τροχαίο δυστύχημα ή έπειτα από τη θέαση μίας δυσάρεστης εικόνας στην τηλεόραση ή στην πραγματικότητα. Ο τρόπος με τον οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι προφυλάσσονται από το αίσθημα κινδύνου που τους προκαλεί, είναι περνώντας μεγάλο μέρος της ημέρας σε σκοτεινούς χώρους.

  1. Εργοφοβία

Για κάποιους ανθρώπους, η απασχόλησή τους είναι ένας από τα πράγματα που απολαμβάνουν μέσα στην ημέρα, ενώ για άλλους... ο φόβος και ο τρόμος τους. Η εργοφοβία είναι αυτό που λέει η ίδια η λέξη, δηλαδή ο φόβος για την εργασία, η οποία καταλήγει να είναι σοβαρό πρόβλημα για τους ανθρώπους που την αντιμετωπίζουν. Η εργοβοφία δεν αφορά μόνο τον φόβο για τον μεγάλο φόρτο υποχρεώσεων ή για τη δυσκολία εύρεσης απασχόλησης, αλλά κυρίως πηγάζει από τον βαθύτερο φόβο κάποιας πιθανής αποτυχίας.

  1. Ο φόβος για τις μεγάλες λέξεις

Ο φόβος για τις μεγάλες λέξεις που η επιστημονική κοινότητα έχει ονομάσει ως hippopotomonstrosesquipedaliophobia, οφείλεται στη δυσκολία του ατόμου να προφέρει και να συλλαβίσει πολυσύλλαβες λέξεις, καθώς και στο άγχος του, όταν είναι υποχρεωμένο να το κάνει μπροστά σε ένα κοινό.

  1. Nomophobia

Η nomophobia είναι μία πολύ σύγχρονη φοβία καθώς αποτελεί παράγωγο της ραγδαίας τεχνολογική εξέλιξης και της εξάρτησης των ανθρώπων από τις ηλεκτρονικές συσκευές. Ουσιαστικά πρόκειται για το έντονο άγχος που κυριεύει έναν άνθρωπο, όταν το κινητό του δεν έχει σήμα, μονάδες ή κοντεύει να ξεμείνει από μπαταρία, ενώ παρουσιάζεται κυρίως στους έφηβους.

  1. Ο φόβος της αντανάκλασης

Spectrophobia ονομάζεται ο φόβος που αντιμετωπίζουν μερικοί άνθρωποι με την αντανάκλαση τους στον καθρέφτη ή με τους καθρέφτες γενικότερα. Η συγκεκριμένη φοβία προκύπτει συνήθως έπειτα από ένα τραυματικό γεγονός που περιλαμβάνει το συγκεκριμένο αντικείμενο ή ακόμη και με τη χαμηλή αυτοεκτίμηση του ατόμου, γεγονός που το δυσκολεύει να κάνει κάτι τόσο απλό, όπως το να κοιταχτεί έστω και φευγαλέα στον καθρέφτη.

  1. Ο φόβος του… φιστικοβούτυρου

Όσο παράξενο κι αν μας φαίνεται, υπάρχει αρκετός κόσμος που παρουσιάζει arachibutyrophobia, όπως κι αν προφέρεται η συγκεκριμένη λέξη. Πρόκειται για τον φόβο ενός ατόμου, πως καθώς καταναλώνει φιστικοβούτυρο, η πάστα θα κολλήσει στην κορυφή του ουρανίσκου του, προκαλώντας του ακόμη και ασφυκτικό επεισόδιο.

  1. Ο φόβος του καινούργιου

Ομολογουμένως, όλοι είμαστε λίγο ή πολύ διστακτικοί με τις νέες εμπειρίες, ωστόσο αυτό απέχει αρκετά από τη neophobia, δηλαδή τον φόβο μερικών ανθρώπων για οτιδήποτε καινούργιο, από μία εμπειρία, ένα είδος φαγητού, ένα κατάστημα και οτιδήποτε του είναι ξένο. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, η neophobia μπορεί ακόμη και να μειώσει το προσδόκιμο ζωής ενός ατόμου.

  1. Ο φόβος των μπαλονιών

Αρκετοί από εμάς ίσως να έχουν συναντήσει έστω μία φορά στη ζωή τους κάποιον που αντιμετωπίζει globophobia ή αλλιώς τον φόβο των μπαλονιών, ενώ η δημοφιλής παρουσιάστρια Oprah Winfrey έχει παραδεχθεί πως είναι μία από αυτούς. Κάποιοι φοβούνται το αντικείμενο, ενώ άλλοι το πόσο εύθραυστο είναι και πως ανά πάσα στιγμή μπορεί να σκάσει μέσα στα χέρια τους.

  1. Ο φόβος του αφαλού

Μία ακόμη παράξενη φοβία είναι αυτή που αφορά τον αφαλό και η οποία έχει ονομαστεί από την επιστημονική κοινότητα ως omphalophobia. Πρόκειται για τον φόβο ενός ατόμου να κοιτάξει αλλά κυρίως να αγγίξει τον αφαλό του, αφού πιστεύει ότι με ένα άγγισμα ή μία απότομη κίνηση, μπορεί να λυθεί.

  1. Ο φόβος της πορσελάνινης κούκλας

Ο κινηματογράφος μας έχει χαρίσει αρκετά παραδείγματα από διαβολικές πορσελάνινες κούκλες που μετά τα μεσάνυχτα ζωντανεύουν και προσπαθούν να σκοτώσουν τους πρωταγωνιστές και ίσως εκεί να οφείλεται ο φόβος που προκαλούν μερικούς ανθρώπους, ο οποίος συνοπτικά ονομάζεται pediophobia. Μάλιστα, σε μία από τις εκπομπές του «The Ellen Show», ο αγαπημένος ηθοποιός Channing Tatum, είχε αποκαλύψει πως η όψη τους τον φρικάρει και είναι ικανός να φύγει από έναν χώρο, καθώς αισθάνεται πως τον παρακολουθούν.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.