ΚΟΣΜΟΣ

Καθησυχαστικός ο Φάουτσι: Κανένας κίνδυνος εμφάνισης του συνδρόμου Guillain-Barre από το εμβόλιο

Καθησυχαστικός ο Φάουτσι: Κανένας κίνδυνος εμφάνισης του συνδρόμου Guillain-Barre από το εμβόλιο

Οι αρχικές ανησυχίες που αφορούσαν στον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, αναφορικά με ασθενείς με υποκείμενα νευρολογικά νοσήματα, φαίνεται πως διαλύονται, καθώς τα δεδομένα δείχνουν πως δεν προκύπτει υπερβάλλων κίνδυνος από το εμβόλιο.

Οι ανησυχίες αυτές προέκυψαν έπειτα από ανακοίνωση του αμερικανικού CDC τον περασμένο Δεκέμβριο, που περιελάμβανε τέτοιες επιφυλάξεις για άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα.

Σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο αντιμετώπισης μολυσματικών ασθενειών CDC, ο εμβολιασμός έναντι της ασθένειας Covid-19 ενδέχεται να συνδέεται με μια σειρά από αλλεργικές αντιδράσεις σε ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα. Ανάμεσα σε άλλα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του CDC τον περασμένο Δεκέμβριο, αναφερόταν και το σύνδρομο Guillain-Barre (GBS).

Το κέντρο σημείωνε πως ενδεχομένως άτομα με το συγκεκριμένο αυτοάνοσο νόσημα να πρέπει να αποφύγουν το εμβόλιο, προκειμένου να αποφύγουν το ενδεχόμενο έξαρσης της ασθένειάς τους.

Το είναι το σύνδρομο Guillain-Barre

Το σύνδρομο Guillain-Barre είναι αυτοάνοσο νόσημα άγνωστης αιτιολογίας, που προκαλεί αδυναμία μετάδοσης νευρικών σημάτων από και προς τον εγκέφαλο, με άμεσο αντίκτυπο στη λειτουργία των μυών και των αντανακλαστικών. Παρουσιάζεται σε οποιαδήποτε ηλικία και αφορά τόσο το γυναικείο όσο και το ανδρικό φύλο. Είναι σπάνια ασθένεια και εμφανίζεται με συχνότητα 1 ή 2: 100.000 ανθρώπους.

Τα συμπτώματα αφορούν αρχικά σε μούδιασμα και αδυναμία των ποδιών, τα οποία συμμετρικά διαχέονται σε όλο το σώμα και τα άνω άκρα.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, τα άτομα οδηγούνται σε παράλυση και προβλήματα σε αναπνευστικό και καρδιαγγειακό σύστημα, οπότε χρήζουν άμεσης ιατρικής παρακολούθησης συνήθως σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Έχει διαπιστωθεί πως εμφανίζεται συχνά μετά από βακτηριακή ή ιογενή λοίμωξη του αναπνευστικού ή γαστρεντερικού συστήματος ή κατόπιν εμβολιασμού.

Αναθεωρεί την αρχική σύσταση για το εμβόλιο ο Φάουτσι

Ωστόσο, με νέα του διευκρίνιση έναν χρόνο αργότερα, ο λοιμωξιολόγος Άντονι Φάουτσι διευκρίνισε πως κακώς το CDC εξέδωσε αυτή την προειδοποίηση.

Ο Φάουτσι, μιλώντας στο Neurology Today, σημείωσε πως «η συνέντευξη διενεργήθηκε σε χρόνο πριν ακόμη το CDC εκδώσει τις τελικές του συστάσεις».

Οι ανησυχίες αναφορικά με τον κίνδυνο εμφάνισης του συνδρόμου ως απόκριση σε εμβόλιο χρονολογούνται από το 1976, ωστόσο το CDC έχει διευκρινίσει σε ανύποπτο χρόνο πως ο κίνδυνος αυτός υπολογίζεται σε έναν ασθενή ανά 100.000 ανθρώπων που λαμβάνουν το εμβόλιο κατά της γρίπης.

Στην πάροδο των ετών, σύμφωνα με δημοσιεύματα στο «Journal of Infection Diseases», σημείωσε πως ο κίνδυνος από το εμβόλιο της γρίπης εντοπίζεται σε μία με δύο περιπτώσεις συνδρόμου GBS ανά εκατομμύριο εμβολιασμού.

Νευρολόγοι συστήνουν σε άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα να εμβολιαστούν

Μια σειρά από νευρολόγους με επιστολή τους στον Φάουτσι τόνιζαν πως πολλοί ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα, όπως το GBS, εξέφρασαν ανησυχίες για το κατά πόσο θα ήταν ασφαλές να κάνουν το εμβόλιο. Ωστόσο, οι ίδιοι τονίζουν πως είναι φρόνιμο για τους ασθενείς αυτούς να εμβολιαστούν ενάντια στον κορονοϊό.

«Οι αναλύσεις μας δείχνουν πως ο κορωνοϊός δεν περιλαμβάνει επιπλέον ανοσολογικό υλικό που να έχει αποδειχτεί πως μπορεί να οδηγήσει σε GBS» δήλωσε ο καθηγητής Στέφεν Κέντι, νευρολόγος στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. «Οι ανησυχίες πως ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού μπορεί να προκαλέσει σύνδρομο, σε σχετικούς αριθμούς, είναι ως εκ τούτου με σχετική βεβαιότητα αστήρικτες», συνεχίζει ο ίδιος.

Οι γενικευμένες συστάσεις του CDC για άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα είναι πως μπορούν να κάνουν το εμβόλιο ενάντια στον κορονοϊό, ωστόσο τονίζεται πως δεν υπάρχουν δεδομένα που να στοιχειοθετούν την ασφάλεια των εμβολίων mRNA.

Κανένα περιστατικό συνδρόμου GBS μετά τον εμβολιασμό

Συγκεκριμένα, για το σύνδρομο GBS, το CDC δηλώνει πλέον πως μέχρι και τις 8 Ιανουαρίου δεν έχει αναφερθεί κανένα περιστατικό σε οποιαδήποτε κλινική δοκιμή που να κατατέθηκε στον οργανισμό τροφίμων και φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA).

Εκείνο που τονίζουν, αντίθετα, οι ειδικοί, είναι πως άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα θα πρέπει να εμβολιαστούν, παρότι, εξαιτίας των ανοσοκατασταλτικών που λαμβάνουν για την πάθησή τους, ενδεχομένως να μην έχουν πλήρη προστασία από το εμβόλιο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός – Θωμαΐδης: Στους 90.000 οι φορείς του ιού στην Αττική, περιμένουμε αύξηση κρουσμάτων