ΚΟΣΜΟΣ

Σαρκοζί: Η ώρα της κρίσης για το Γάλλο πρώην πρόεδρο

Σαρκοζί: Η ώρα της κρίσης για το Γάλλο πρώην πρόεδρο

Σήμερα αναμένεται η ετυμηγορία του δικαστηρίου για τον πρώην ισχυρό άνδρα της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί που κατηγορείται για διαφθορά.  

Ο 66χρονος πολιτικός κατηγορείται ότι προσπάθησε να αποσπάσει παράνομα πληροφορίες από δικαστικό λειτουργό για την πρόοδο έρευνας εις βάρος του το 2014. Οι εισαγγελείς εισηγήθηκαν να του επιβληθεί ποινή τεσσάρων ετών φυλάκισης, εκ των οποίων τα δύο με αναστολή. Την ίδια ποινή ζήτησαν και για τους δύο συγκατηγορούμενούς του, το δικηγόρο Τιερί Ερζόγκ και το δικαστή Ζιλμπέρ Αζιμπέρ οι οποίοι αρνούνται επίσης τις κατηγορίες.

Πρόεδρος της Γαλλίας από το 2007 έως το 2012, ο Νικολά Σαρκοζί αρνήθηκε κατηγορηματικά όλες τις κατηγορίες κατά τη διάρκεια της πολύκροτης δίκης που διήρκεσε δέκα ημέρες και πραγματοποιήθηκε στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς.

Είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Γαλλίας που ένας πρώην πρόεδρος κάθεται στο εδώλιο για διαφθορά. Ο προκάτοχος του Σαρκοζί, Ζακ Σιράκ είχε βρεθεί ένοχος το 2011 για διασπάθιση δημόσιου χρήματος και είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή για υπόθεση χρηματοδότησης του κόμματός μέσω πλασματικών θέσεων εργασίας, όταν ήταν δήμαρχος του Παρισιού (1983-1995).

Από τη στιγμή που εγκατέλειψε το Μέγαρο των Ηλυσίων, o Σαρκοζί https://www.newsbomb.gr/tag/nikola-sarkozi αντιμετωπίζει πολλούς «νομικούς» πονοκεφάλους.

Οι γαλλικές Αρχές ερευνούν κατά πόσον έλαβε εκατομμύρια ευρώ από τον εκλιπόντα δικτάτορα της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι για την προεκλογική εκστρατεία του 2007. Έχει απαλλαγεί ωστόσο για τις κατηγορίες που τον βάραιναν στη λεγόμενη υπόθεση Μπετανκούρ. Ο «Σαρκό» όπως τον αποκαλούν οι Γάλλοι, είχε κατηγορηθεί για «κατάχρηση αδυναμίας» της ηλικιωμένης δισεκατομμυριούχου κληρονόμου της L' Oreal, Λιλιάν Μπετανκούρ, με στόχο να χρηματοδοτήσει την προεδρική του εκστρατεία το 2007.

Ο Σαρκοζί εγκατέλειψε την πολιτική μετά την αποτυχία του να εκλεγεί υποψήφιος της κεντροδεξιάς εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2017. Παραμένει ωστόσο ιδιαίτερα δημοφιλής στους κόλπους της κεντροδεξιάς, ενώ φέρεται να διατηρεί στενές σχέσεις με το σημερινό πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν τον οποίο λέγεται οτι συμβουλεύει σε αρκετά θέματα.

Τα απομνημονεύματα που κυκλοφόρησε φέτος το καλοκαίρι με τίτλο «The Time of Storms» (Η Ώρα της Καταιγίδας) έμειναν πολλές εβδομάδες στη λίστα με τα μπεστ-σέλερ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κλιμακώνουν και πάλι την ένταση οι Τούρκοι - Επέστρεψε στο Αιγαίο το Τσεσμέ