ΕΘΝΙΚΑ

Κλιμακώνουν και πάλι την ένταση οι Τούρκοι - Επέστρεψε στο Αιγαίο το Τσεσμέ

Κλιμακώνουν και πάλι την ένταση οι Τούρκοι - Επέστρεψε στο Αιγαίο το Τσεσμέ

Στο Κεντρικό Αιγαίο βρίσκεται ξανά από τα ξημερώματα της Δευτέρας το τουρκικό υδρογραφικό πλοίο Τσεσμέ.

Το υδρογραφικό πλοίο του τουρκικού πολεμικού ναυτικού έπλευσε εκ νέου στο Κεντρικό Αιγαίο και βρίσκεται εντός της δεσμευμένης, με Νavtex, περιοχής ερευνών.

Το τουρκικό υδρογραφικό δεν συνοδεύεται από κάποιο άλλο πλοίο του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, με το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα να το παρακολουθεί διακριτικά.

Όπως έχει ανακοινώσει το τουρκικό καθεστώς, το «Τσεσμε» θα πραγματοποιήσει επιστημονικές υδρογραφικές έρευνες ανάμεσα στην Λήμνο, τον Άγιο Ευστράτιο και την Σκύρο.

Η τουρκική Navtex έχει διάρκεια έως τις 2 Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται ότι το «Τσεσμέ» αποχώρησε την Κυριακή από την παράνομα δεσμευμένη περιοχή στο Αιγαίο και επέστρεψε στην Σμύρνη, εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων που φυσούσαν στην περιοχή.

Βγάζουν 87 πλοία στο Αιγαίο οι Τούρκοι

Η Άγκυρα έχει δώσει εντολή να βγει σήμερα Δευτέρα(01/03) το σύνολο σχεδόν του τουρκικού στόλου στο Αρχιπέλαγος, στο πλαίσιο της μεγάλης αεροναυτικής άσκησης «Mavi Vatan – Γαλάζια πατρίδα».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας η άσκηση «Mavi Vatan 2021» θα περιλαμβάνει περίπου 82 πολεμικά πλοία, 5 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και επιτήρησης, 12 ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς επίσης και αρκετά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones).

Θα συμμετάσχουν επίσης δυνάμεις αμφίβιων επιχειρήσεων και ομάδες «βατραχανθρώπων», επιθετικά ελικόπτερα του Στρατού Ξηράς, και από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16, Phantom F-4 και αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου (AWACS).

Ακόμα θα δραστηριοποιηθούν και δυνάμεις έρευνας και διάσωσης, συμπεριλαμβανομένων δυνάμεων της Ακτοφυλακής, 27 αεροσκάφη και 20 ελικόπτερα, σε περιοχές της Μεσογείου και του Αιγαίου. Όπως εκτιμάται, θα συμμετάσχουν συνολικά 87 πλοία.

Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά το ρεπορτάζ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Όλα δείχνουν παράταση του lockdown μέχρι τις 15 Μαρτίου - Αγωνία για τις μεταλλάξεις