ΕΘΝΙΚΑ

«Τρικυμία» στο Αιγαίο: Βγάζουν 87 πλοία οι Τούρκοι – Τους περιμένουν οι «αόρατοι κυνηγοί»

«Τρικυμία» στο Αιγαίο: Βγάζουν 87 πλοία οι Τούρκοι – Τους περιμένουν οι «αόρατοι κυνηγοί»

Στο Αρχιπέλαγος από σήμερα το σύνολο σχεδόν του τουρκικού Στόλου – Σε ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο η Ελλάδα – Λαμβάνουν θέσεις πλοία και υποβρύχια

Κλιμακώνει συνεχώς την ένταση στο Αιγαίο το καθεστώς Ερντογάν, δημιουργώντας επικίνδυνες καταστάσεις στο Αιγαίο και πυρπολώντας παράλληλα τις προσπάθειες εύρεσης «κοινής γλώσσας» μέσω των διερευνητικών επαφών.

Η Άγκυρα συνοδεύει αυτές τις νέες προκλητικές κινήσεις της με μια άκρως επιθετική ρητορική. Ο Χουλουσί Ακάρ μιλώντας στη «Hurriyet», εξαπέλυσε νέες απειλές κατά της Ελλάδας, υποστηρίζοντας ότι «δεν πρόκειται να πετύχουν κάτι αγοράζοντας 3-5 μαχητικά ή 3-5 πολεμικά πλοία, καθώς όλοι ξέρουν το μέγεθος του τουρκικού στρατού. Αυτή η εξοπλιστική προσπάθεια της Ελλάδας δεν είναι τίποτα άλλο παρά σπατάλη των χρημάτων του ελληνικού λαού. Δεν συνάδει ούτε με τη λογική ούτε με τα μαθηματικά. Η Τουρκία είναι ένας ακλόνητος σύμμαχος του ΝΑΤΟ» πρόσθεσε.

Αν και το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Τσεσμέ» επέστρεψε στη Σμύρνη λόγω θυελλωδών ανέμων στην καρδιά τους Αιγαίου, όπου βρισκόταν μετά από παράνομη δέσμευση περιοχής για «επιστημονικές» έρευνες, η Άγκυρα έχει δώσει εντολή να βγει σήμερα Δευτέρα(01/03) το σύνολο σχεδόν του τουρκικού στόλου στο Αρχιπέλαγος, στο πλαίσιο της μεγάλης αεροναυτικής άσκησης «Mavi Vatan – Γαλάζια πατρίδα».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας η άσκηση «Mavi Vatan 2021» θα περιλαμβάνει περίπου 82 πολεμικά πλοία, 5 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και επιτήρησης, 12 ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς επίσης και αρκετά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones).

Θα συμμετάσχουν επίσης δυνάμεις αμφίβιων επιχειρήσεων και ομάδες «βατραχανθρώπων», επιθετικά ελικόπτερα του Στρατού Ξηράς, και από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16, Phantom F-4 και αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου (AWACS).

Ακόμα θα δραστηριοποιηθούν και δυνάμεις έρευνας και διάσωσης, συμπεριλαμβανομένων δυνάμεων της Ακτοφυλακής, 27 αεροσκάφη και 20 ελικόπτερα, σε περιοχές της Μεσογείου και του Αιγαίου. Όπως εκτιμάται, θα συμμετάσχουν συνολικά 87 πλοία.

Το Τουρκικό πολεμικό ναυτικό εξέδωσε επίσης ναυτικές οδηγίες – subnotam - για τις θαλάσσιες περιοχές στις οποίες κατά τη διάρκεια της άσκησης θα κινούνται και θα εκπαιδεύονται τα τουρκικά υποβρύχια. Οι Τούρκοι θέλουν να απλώσουν τα υποβρύχιά τους σε όλο το Αιγαίο, μέχρι και την Ανατολική Μεσόγειο, θέλοντας να δείξουν ότι έχουν αριθμητική υπεροχή και μπορούν να κυριαρχήσουν στα νερά του Αρχιπελάγους. Τα αποτελέσματα φυσικά και τα «χουνέρια» που έχουν υποστεί από τον πολύπειρο ελληνικό Στόλο, δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια για να καυχιούνται.

Την ώρα λοιπόν που οι Τούρκοι θα αναπτύσσουν τις μονάδες επιφανείας και τα υποβρύχια στο Αιγαίο, το Πολεμικό Ναυτικό, αθόρυβα και μεθοδικά θα κάνει τις δικές του κινήσεις στην «σκακιέρα» του Αρχιπελάγους, με τα πανίσχυρα ελληνικά υποβρύχια να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Άλλωστε, η κυριαρχία της Ελλάδας στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο είναι γνωστή, με τα πληρώματα να έχουν καταφέρει να προκαλέσουν νευρικό κλονισμό στους Τούρκους, μιας και ξέρουν άριστα κάθε σημείο του Αρχιπελάγους. «Λουφαγμένα» για ώρες και αόρατα από τα τουρκικά ραντάρ, καταφέρνουν να έχουν συνεχώς στο στόχαστρο τις αντίπαλες μονάδες.

Η στρατηγική του Πολεμικού μας Ναυτικού έχει προκαλέσει νευρικό κλονισμό στην Άγκυρα, που έχει εξαπολύσει ελικόπτερα και αεροσκάφη στο Αιγαίο για να βρουν τα ελληνικά υποβρύχια. Μάταια όμως, τόσο τα Type 214 όσο και τα Type 209 παραμένουν άφαντα.

Είναι βέβαιο πως οι Τούρκοι, την ώρα που θα καμαρώνουν ότι ασκούνται στο Αιγαίο, παράλληλα θα τρέμουν τους «αόρατους κυνηγούς» και θα σκέφτονται πως ενδεχομένως να βρίσκονται και από κάτω τους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.