ΚΟΣΜΟΣ

Εκπρόσωπος Κομισιόν: «To πιστοποιητικό εμβολιασμού θα έχει στόχο τη διευκόλυνση των ταξιδιών»

Εκπρόσωπος Κομισιόν: «To πιστοποιητικό εμβολιασμού θα έχει στόχο τη διευκόλυνση των ταξιδιών»
AP PHOTOS

Ο Εκπρόσωπος Κομισιόν αναφέρθηκε στο πιστοποιητικό εμβολιασμού

Ο σκοπός του πιστοποιητικού εμβολιασμού είναι η διευκόλυνση των ταξιδιών, υπογράμμισε ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων διευκρινίζοντας ότι τo πιστοποιητικό εμβολιασμού θα βασίζεται στην ιατρική κατάσταση με στόχο τη διευκόλυνση των ταξιδιών.

Όπως έγινε γνωστό νωρίτερα, η Ευρωπαική Επιτροπή θα παρουσιάσει εντός του Μαρτίου μια πρόταση αναφορικά με τη δημιουργία ενός ψηφιακού διαβατηρίου εμβολιασμού στο πλαίσιο της Ευρώπης των 27, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Σε ό,τι αφορά το ερώτημα με το τι θα μπορούσε να είναι το ψηφιακό πράσινο διαβατήριο: Θα υποβάλουμε νομοθετική πρόταση μέσα στο Μάρτιο», δήλωσε η κυρία Φον ντερ Λάιεν, κατά διάρκεια τηλεδιάσκεψης με Γερμανούς βουλευτές.

«Αν δεν το πράξουμε εμείς ως ΕΕ θα το κάνει κάποιος άλλος αντί για εμάς», είχε υπογραμμίσει την περασμένη Πέμπτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ως προς την πρότασή του για τη θέσπιση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού κατά τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στην παρέμβασή του, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα πιστοποιούν την υψηλή αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Αναφερόμενος στην πρότασή του για θέσπιση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι όσο νωρίτερα ληφθούν αποφάσεις τόσο καλύτερα για την ΕΕ, καθώς σε διαφορετική περίπτωση είναι αναπόφευκτο ότι ο ιδιωτικός τομέας θα προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Αν δεν το πράξουμε εμείς ως ΕΕ θα το κάνει κάποιος άλλος αντί για εμάς, πιθανότατα οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ αποσαφήνισε ότι τάσσεται υπέρ της καταχώρησης όσο το δυνατόν λιγότερων προσωπικών δεδομένων από τους πολίτες.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι το πιστοποιητικό δεν θα ισοδυναμεί με υγειονομικό διαβατήριο, αλλά αντιθέτως θα ανοίγει μία λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τις μετακινήσεις, χωρίς τους περιορισμούς που προκαλούν τα διαγνωστικά τεστ και η υποχρεωτική καραντίνα. Η διευκόλυνση των μετακινήσεων δεν αφορά μόνο τις χώρες που υποδέχονται μεγάλο αριθμό τουριστών, αλλά επίσης τις αερομεταφορές και τους κλάδους της φιλοξενίας.

Ο κ. Μητσοτάκης στήριξε για άλλη μία φορά την ενότητα στην εμβολιαστική στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα αυστηρά μηνύματα που πρέπει να σταλούν στις φαρμακευτικές εταιρείες, για την τήρηση των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει σχετικά με την παραγωγή και παράδοση εμβολίων.

Μέρκελ: Συμφωνούμε όλοι για το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου κατόπιν της ολοκλήρωσης της πρώτης ημέρας εργασιών της Συνόδου Κορυφής είχε δηλώσει πως όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ συμφωνούν επί της ανάγκης θέσπισης ψηφιακού διαβατηρίου εμβολιασμού -το οποίο πιθανώς θα είναι διαθέσιμο πριν από το καλοκαίρι.

«Όλοι συμφώνησαν πως χρειαζόμαστε ένα ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού», είχε πει η καγκελάριος της Γερμανίας, βάσει των όσων μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Η ίδια τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χρειαστεί διάστημα περίπου τριών μηνών ώστε να προετοιμάσει το τεχνικό έδαφος για την έκδοση του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Όλα δείχνουν παράταση του lockdown μέχρι τις 15 Μαρτίου - Αγωνία για τις μεταλλάξεις