ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία - Κορονοϊός: Μονάχα το 25% των δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca έχει χρησιμοποιηθεί

Γαλλία - Κορονοϊός: Μονάχα το 25% των δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca έχει χρησιμοποιηθεί

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις:  Μονάχα το 25% των δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca, που παραδόθηκαν στη Γαλλία έχει χρησιμοποιηθεί, έγινε σήμερα γνωστό από το υπουργείο Υγείας της χώρας, το οποίο αναγνωρίζει ότι υπάρχει μια «προβληματική» υποκατανάλωσης του συγκεκριμένου εμβολίου κατά της Covid στα νοσοκομεία.

«Σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, καταγράφεται μια πολύ ιδιαίτερη κατάσταση: βρισκόμασταν την Κυριακή το βράδυ στο 24-25% της κατανάλωσης των αποθεμάτων», έναντι «σχεδόν 70%» κατά μέσο όρο για το σύνολο των διαθέσιμων εμβολίων, εξήγησαν στο υπουργείο, κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας ενημέρωσης για τα εμβόλια.

Εκ των 600.000 πρώτων δόσεων αυτού του εμβολίου, που παραδόθηκαν στις αρχές Φεβρουαρίου σε μονάδες υγείας για τους υγειονομικούς κάτω των 65 ετών και τους ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα ηλικίας 50-64 ετών, «αντιμετωπίζουμε πράγματι ένα ζήτημα κατανάλωσης, (…) καθώς αντιλαμβανόμαστε πως μας απομένει σχεδόν 75% των αποθεμάτων, το οποίο δεν χορηγήθηκε», συμπληρώνει η ίδια πηγή.

Αντιθέτως, η χορήγησή του στις πόλεις, σε γενικούς ιατρούς, από την περασμένη Πέμπτη, είχε μια «πολύ ισχυρή δυναμική διάθεσης» τις πρώτες ημέρες, σύμφωνα με το υπουργείο, που προσθέτει πως αυτή η κατανάλωση θα πρέπει να «ενισχυθεί» μετά την ανακοίνωση, χθες το βράδυ, από το υπουργείο Υγείας, για την επέκταση της χρήσης αυτού του εμβολίου στα άτομα ηλικίας 65-75 ετών με συννοσηρότητες.

«Τώρα που έχουμε καλά νέα σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, πρέπει επιτακτικά αυτό το εμβόλιο να βρει τη θέση του στην εμβολιαστική στρατηγική», επισημαίνεται από το γαλλικό υπουργείο Υγείας.

Υγειονομικοί εμφανίστηκαν διστακτικοί προς αυτό το εμβόλιο, λόγω ορισμένων παρενεργειών που παρουσιάζει, με συχνότερη τα έντονα συμπτώματα γρίπης στα νεαρότερα άτομα.

Ερωτήματα προέκυψαν, επίσης, σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά του νοτιοαφρικανικού στελέχους του κορονοϊού.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Όπως το Μάρτιο του 2020: Στο «τραπέζι» αυστηρό lockdown σε όλη τη χώρα