ΚΟΣΜΟΣ

Πρώτη ήττα για τον Μπάιντεν στο Κογκρέσο - Απέσυρε την υποψηφιότητα εκλεκτής του

Πρώτη ήττα για τον Μπάιντεν στο Κογκρέσο - Απέσυρε την υποψηφιότητα εκλεκτής του

Το πρώτο «όχι» της θητείας του από τη Γερουσία άκουσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, πριν καν συμπληρώσει το κρίσιμο διάστημα των 100 ημερών στο Λευκό Οίκο.

Ο 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ αναγκάστηκε να αποσύρει την υποψηφιότητα της γυναίκας που προόριζε για τη θέση της υπεύθυνης του κρατικού προϋπολογισμού, μετά τις έντονες αντιδράσεις γερουσιαστών. Η Νίρα Τάντεν , πρώην βοηθός στην προεκλογική εκστρατεία του Κλίντον και πρόεδρος της αμερικανικής δεξαμενής σκέψης «Κέντρο για την Αμερικανική Πρόοδο» δέχθηκε πυρά κατά τη διαδικασία επικύρωσής της, λόγω επικριτικών σχολίων που είχε κάνει στο παρελθόν για Γερουσιαστές και των δύο Κομμάτων.

Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές, αλλά κι ένας Δημοκρατικός συνάδελφός τους, εναντιώθηκαν ανοικτά στο διορισμό της με αποτέλεσμα να αποσύρει την υποψηφιότητά της.

Ο Δημοκρατικός Τζο Μάντσιν είχε ξεκαθαρίσει από το τέλος Φεβρουαρίου ότι δεν επρόκειτο να ψηφίσει υπέρ του διορισμού της, θεωρώντας πως οι «ανοικτά πολιτικές» τοποθετήσεις της θα είχαν «τοξική επίπτωση» στη σχέση ανάμεσα στο Κογκρέσο και τον Λευκό Οίκο.

«Αποδέχθηκα το αίτημα που μου υπέβαλε η Νίρα Τάντεν να αποσύρω» την υποψηφιότητά της, ανακοίνωσε ο Τζο Μπάιντεν μετά την επιστολή παραίτηση που έλαβε από την ίδια, όπου χαρακτήριζε τεράστια τιμή την υποψηφιότητά της για τη θέση

Οι Δημοκρατικοί λογαριάζουν σε μια εντελώς οριακή πλειοψηφία στη Γερουσία: έχουν 50 έδρες, όσες ακριβώς και οι Ρεπουμπλικάνοι, με την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις να έχει την κρίσιμη ψήφο, σε περίπτωση ισοψηφίας.

Η πρώτη ήττα Μπάιντεν προαναγγέλλει νέες σκληρότερες μάχες στο πολωμένο Κογκρέσο των ΗΠΑ. Επόμενο κρίσιμο «ραντεβού» μέσα στην εβδομάδα, η ψηφοφορία στη Γερουσία για το πακέτο στήριξης της οικονομίας εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Λουκέτο» σε όλη τη χώρα έως τις 15 Μαρτίου; Τα σενάρια για καθολικό lockdown και «κόφτη» στο SMS 6