ΚΟΣΜΟΣ

Ισλανδία: 17.000 σεισμοί την τελευταία εβδομάδα- Φόβοι για έκρηξη ηφαιστείου

Ισλανδία: 17.000 σεισμοί την τελευταία εβδομάδα- Φόβοι για έκρηξη ηφαιστείου

Το μέγεθος της σεισμικής δραστηριότητας είναι ασυνήθιστο ακόμη και για μία ηφαιστειογενή νησιωτική χώρα συνηθισμένη σε σεισμούς, όπως η Ισλανδία. 

Την περασμένη εβδομάδα η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισλανδίας κατέγραψε περίπου 17.000 σεισμούς (!) στη νοτιοδυτική χερσόνησο Ρέικιανες.

Η μεγαλύτερη δόνηση, μεγέθους 5,6 Ρίχτερ, καταγράφηκε το πρωί της 24ης Φεβρουαρίου. Ηταν ο δυνατότερος από ένα πλήθος σεισμών που ταρακουνάνε το τελευταίο διάστημα τους κατοίκους στην κοντινή πρωτεύουσα του Ρέικιαβικ και τους γύρω δήμους, όπου ζουν τα δύο τρίτα του πληθυσμού της χώρας. Δύο μεγάλοι σεισμοί - άνω των 5 ρίχτερ - σημειώθηκαν επίσης στις 27 Φεβρουαρίου και την 1η Μαρτίου.

Οι σεισμοί αυτοί έχουν προκαλέσει προς το παρόν μόνο μικρές ζημιές, μικρορωγμές στους δρόμους της περιοχής και σε βράχους πάνω σε απότομες πλαγιές κοντά στο επίκεντρο. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της σεισμικής δραστηριότητα γίνεται αντιληπτό μόνο από ευαίσθητο επιστημονικό εξοπλισμό.

«Εχουμε ξαναζήσει σεισμούς, αλλά ποτέ τόσο πολλούς στη σειρά. Είναι πολύ ασυνήθιστο να αισθάνεσαι τη Γη να κινείται 24 ώρες την ημέρα για μια ολόκληρη εβδομάδα. Σε κάνει να νιώθεις πολύ μικρός και ανίσχυρος απέναντι στη φύση» λένε οι κάτοικοι της περιοχής.

Η Ισλανδία βρίσκεται στο όριο μιας τεκτονικής πλάκας που κινείται διαρκώς, σπρώχνοντας τη Βόρεια Αμερική και την Ευρασία μακριά την μια από την άλλη, κατά μήκος της Μεσο-ατλαντικής ράχης.

Ο Πορβάλντουρ Πόρνταρσον, καθηγητής ηφαιστειολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας, δήλωσε ότι η πρωτοφανής σεισμική δραστηριότητα προκαλεί εύλογες ανησυχίες.

«Παλεύουμε με το ″γιατί″ αυτή τη στιγμή. Γιατί συμβαίνει αυτό; Είναι πολύ πιθανό ότι έχουμε μια εισβολή μάγματος στο φλοιό της Γης», είπε. Με πολλά ηφαίστεια να βρίσκονται στην περιοχή, τοπικοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να σημειωθεί έκρηξη.

Καμία πόλη, πάντως, δεν φαίνεται να κινδυνεύει από ροές λάβας σε περίπτωση ηφαιστειακής έκρηξης, σύμφωνα με την τελευταία μοντελοποίηση της ομάδας ηφαιστειολογίας και φυσικών κινδύνων του Πανεπιστημίου της Ισλανδίας. Ούτε και το Διεθνές Αεροδρόμιο Κέφλαβικ- μία από τις πιο κύριες συνδέσεις μεταξύ της Ισλανδίας και του υπόλοιπου κόσμου - θα αντιμετωπίσει άμεσα πρόβλημα.

Ο κύριος δρόμος όμως που συνδέει το αεροδρόμιο με το Ρέικιαβικ, θα μπορούσε να επηρεαστεί, όπως και ορισμένες γραμμές ρεύματος.

Κίνδυνος υπάρχει και για την πιθανή διαρροή επικίνδυνων αερίων στην ατμόσφαιρα σε περίπτωση ηφαιστειακής έκρηξης.

H έκρηξη του ηφαιστείου Εϊγιαφιάτλαγιοκουτλ το 2010A.P

Οι μνήμες από τη μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου Εϊγιαφιάτλαγιοκουτλ το 2010 στοιχειώνουν ακόμη τους κατοίκους της χώρας , καθώς είχε προκαλέσει μία από τις μεγαλύτερες διακοπές λειτουργίας της εναέριας κυκλοφορίας στον κόσμο μετά τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ένα παρόμοιο νέφος τέφρας δεν θα ήταν πιθανό στην τρέχουσα κατάσταση. Η σύνθεση του μάγματος τώρα είναι πολύ διαφορετική και η ένταση της εκρηκτικής δραστηριότητας θα ήταν σημαντικά μικρότερη, εμφανίζονται καθησυχαστικοί οι επιστήμονες.

Το απόγευμα της Τετάρτης, ένας σεισμός κοντά στο ηφαίστειο Κέιλιρ, 20 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας, ώθησε τις αρχές να απαγορεύσουν την κυκλοφορία στην περιοχή.

Ο επικεφαλής επιθεωρητής στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Εκτακτων Αναγκών της Ισλανδίας, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι μια έκρηξη είναι «πιο πιθανό να γίνει, από το να μην γίνει» μέσα στις επόμενες ώρες. Αυτή θα ήταν η πρώτη στη συγκεκριμένη περιοχή από τον 12ο αιώνα μ.Χ.

Προς το παρόν, οι κάτοικοι περιμένουν σημάδια έκρηξης, μερικοί με ενθουσιασμό, άλλοι με άγχος. Μια τοπική υπηρεσία ειδήσεων έχει εγκαταστήσει μια βιντεοκάμερα στο Κέιλιρ, για να ξεκινήσει ζωντανή μετάδοση σε περίπτωση έκρηξης.

Πηγή: CNN

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ξημέρωσε...νέο lockdown: Τα νέα μέτρα – Τι ισχύει για καταστήματα, άθληση και απαγόρευση κυκλοφορίας