ΚΟΣΜΟΣ

Top10: Αυτές είναι οι δέκα καλύτερες παρτίδες σκάκι όλων των εποχών!

Top10: Αυτές είναι οι δέκα καλύτερες παρτίδες σκάκι όλων των εποχών!

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το σκάκι είναι ένα από τα παλαιότερα και πιο δημοφιλή παιχνίδια από καταβολής κόσμου! Παρότι οι σύγχρονοι κανόνες με τους οποίους παίζεται μέχρι σήμερα, καθιερώθηκαν τον 15ο αιώνα, υπάρχουν αρκετές αναφορές για προηγούμενες εκδοχές του παιχνιδιού στην αρχαιότητα, χωρίς όμως να έχει εξακριβωθεί η ακριβής χώρα προέλευσής του.

Σύμφωνα με τους μεγαλύτερους grandmaster, τα βασικά ζητούμενα για να κερδίσει κάποιος μία παρτίδα στο σκάκι, είναι η ευφυία και η στρατηγική. Μάλιστα, όταν και οι δύο αντίπαλοι συνδυάζουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά στον τρόπο που παίζουν, τότε η παρτίδα που εκτυλίσσεται μεταξύ τους, αποκτά ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Και μπορεί να έχουν πραγματοποιηθεί αμέτρητες παρτίδες από τον 15ο αιώνα μέχρι σήμερα, όμως μόνο λίγες είναι εκείνες που κατάφεραν να αναβαθμίσουν το σκάκι σε μία μορφή τέχνης και να διαμορφώσουν ακόμη και την ιστορία του ίδιου του παιχνιδιού. Δέκα από αυτές έχουμε συγκεντρώσει και στη λίστα που ακολουθεί παρακάτω.

1 McDonnell vs La Bourdonnais (1834)

Η 62η παρτίδα που παίχτηκε ανάμεσα στο... άπαιχτο δίδυμο Louis-Charles Mahé de La Bourdonnais και Alexander McDonnell, ήταν αυτό που ανέδειξε νικητή τον πρώτο και του χάρισε μία από τις σημαντικότερες στιγμές της σκακιστικής του καριέρας. Αυτό που έκανε τη συγκεκριμένη παρτίδα να μείνει στις σελίδες της ιστορίες, δεν ήταν μόνο η επιθετική στρατηγική του Bourdonnais, αλλά το γεγονός πως τη δεδομένη χρονική στιγμή, οι δύο παίχτες ήταν οι καλύτεροι σκακιστές του κόσμου.

2 Adolf Anderssen vs Lionel Kieseritzky (1851)

Η «αθάνατη παρτίδα» ανάμεσα στον Adolf Anderssen και τον Lionel Kieseritzky πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιου του 1851, κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος στο τουρνουά του Λονδίνου. Ο Anderssen ήταν ένα από τους σημαντικότερους παίχτες της εποχής, ενώ ο Kieseritzky ένα δάσκαλος σκακιού που δίδασκε σε παιδιά για πέντε φράγκα την ώρα. Ο λόγος που η συγκεκριμένη παρτίδα συγκινεί ακόμη τους λάτρεις του σκακιού, είναι πως ενώ ο Kieseritzky έδειχνε να κερδίζει τον Anderssen μαζεύοντας όλα του τα κομμάτια, ο δεύτερος κατάφερε να ανατρέψει το αποτέλεσμα χρησιμοποιώντας μόνο τους δύο αξιωματικούς και τον βασιλιά που του είχαν απομείνει.

3 Donald Byrne vs Bobby Fischer (1956)

Το 1956 στο τουρνουά «Rosenwald Trophy» στη Νέα Υόρκη, ο 13χρονος τότε Bobby Fischer, βρίσκεται απέναντι στον grandmaster Donald Byrne, έπειτα από πολλές και δύσκολες παρτίδες με έμπειρους αντιπάλους. Το παιχνίδι τους έχει καταγραφεί ως «Η παρτίδα του 20ου αιώνα» αφού ο νεαρός Fisher πήρε στο φινάλε την ριψοκίνδυνη απόφαση να θυσιάσει τη βασίλισσά του, συγκεντρώνοντας τα κομμάτια, κατατροπώνοντας τον αντίπαλο που είχε το προβάδισμα και αφήνοντας έκθαμβο το κοινό με τη μαεστρία του.

4 Deep Blue vs Garry Kasparov (1996)

Η παρτίδα του θρύλου Garry Kasparov με τον υπολογιστή Deep Blue έχει μείνει στην ιστορία, αφού ήταν η πρώτη φορά που ένα ανθρώπινο δημιούργημα τεχνητής νοημοσύνης, κατάφερε να νικήσει το ανθρώπινο μυαλό και μάλιστα έναν παγκόσμιο πρωταθλητή του σκακιού με την ευφυία του Kasparov. Μάλιστα, αυτή η ιστορική στιγμή αποτέλεσε έμπνευση για την ταινία «The Man vs. The Machine» που γυρίστηκε έναν χρόνο αργότερα.

5 Efim Bogoljubov vs Alexander Alekhine (1922)

Ένα παιχνίδι για γερά... νεύρα ήταν αυτό που εκτυλίχτηκε ανάμεσα στον Efim Bogoljubov και τον Alexander Alekhine. Ο Alekhine είχε το προβάδισμα παίζοντας τα λευκά κομμάτια και με αυτά «ύφανε» μία επιδέξια στρατηγική, από συνδυασμούς, διαφορετικές τεχνικές και θυσίες, η οποία δεν άφησε κανένα περιθώριο στον αντίπαλό του. Σύμφωνα με τον σκακιστή και θεωρητικό Irving Chernev, η συγκεκριμένη παρτίδα ήταν ένα από τα καλύτερα ματς που έχουν πραγματοποιηθεί, καθώς και μία αξιοσημείωτη στιγμή τόσο για τον νικητή, όσο και για τον ηττημένο.

6 Viswanathan Anand vs Veselin Topalov (2005)

O grandmaster Vladimir Kramnik είχε αναφέρει πως η συγκεκριμένη παρτίδα είναι το «σκάκι του 23ου αιώνα», αφού με ένα αριστουργηματικό παίξιμο, o Topalov ανάγκασε τον Anand να θυσιάσει τη βασίλισσά του και να ανεβάσει ακόμη περισσότερο τον πήχη για τον αντίπαλό του. Αυτό που κάνει την συγκεκριμένη παρτίδα να ξεχωρίζει, είναι πως ο ένας αντίπαλος ζόριζε διαρκώς τον άλλο, ώσπου αποφάσισαν να λήξουν το παιχνίδι με μία δίκαιη ισοπαλία.

  1. Garry Kasparov vs Veselin Topalov (1999)

Η παρτίδα ανάμεσα στον Garry Kasparov και τον Veselin Topalov είναι αυτή στην οποία το παρελθόν του σκακιού συνάντησε το μέλλον, μία σύγκρουση «τιτάνων» που έληξε με νικητή τον Kasparov. Όλα κρίθηκαν βέβαια στις λεπτομέρειες, αφού μία επιθετική κίνηση του Kasparov ανάγκασε τον Tοpalov να προχωρήσει σε μία θυσία, την οποία θα μπορούσε να έχει αποφύγει, δίνοντας άλλη έκβαση στο τελικό αποτέλεσμα.

  1. Bobby Fischer vs Boris Spassky (1972)

Μία ακόμη μεγάλη νίκη της σκακιστικής ιδιοφυίας ενάντια στον Boris Spassky, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Ρέικιαβικ το 1972 εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου. Ο Fischer κατέκτησε το κύπελλο σε μόλις 40 κινήσεις, πραγματοποιώντας μία... πανωλεθρία για τον Spassky και εκθρονίζοντας τη τότε Σοβιετική Ένωση μετά από 21, από τον «θρόνο» της σκακιστικής ελίτ.

9 Viswanathan Anand vs Magnus Carlsen (2013)

Μπορεί ο grandmaster Anand να έχει ανακηρυχθεί πέντε φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, όμως τα βρήκε κάπως... σκούρα, παίζοντας με αντίπαλο τον 22χρονο Magnus Carlsen, ο οποίος με μία ανεπανάληπτη νίκη κέρδισε τον τίτλο του δεύτερου νεαρότερου παγκόσμιου πρωταθλητή μετά τον Kasparov –και με ελάχιστους μήνες διαφορά-!

10 Paul Morphy Vs Karl II, Duke of Brunswick - Comte Isouard de Vauvenargue (1858)

Δύο αντίπαλοι βρέθηκαν απέναντι από τον Paul Morphy το 1858 στην «Παρτίδα της Όπερας» και τους δύο κατάφερε να τους νικήσει με λίγες μόνο κινήσεις. Ο λόγος που η συγκεκριμένη παρτίδα προκαλεί ακόμη ενδιαφέρον, είναι όχι μόνο ο τρόπος παιξίματος του Morphy, ο οποίος συνδύαζέ πολλές και δύσκολες τεχνικές, αλλά ότι ήταν και η τελευταία του πριν αποσυρθεί εντελώς από τον ασπρόμαυρο κόσμο του σκακιού.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.