ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: Πυρκαγιά με αρκετούς νεκρούς σε κέντρο κράτησης μεταναστών

Υεμένη: Πυρκαγιά με αρκετούς νεκρούς σε κέντρο κράτησης μεταναστών
AP Photo

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 170 τραυματίστηκαν την Κυριακή (7/3) όταν ξέσπασε πυρκαγιά σε κέντρο κράτησης μεταναστών στην σπαρασσόμενη από τον πόλεμο Υεμένη, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), μέρος του συστήματος του ΟΗΕ.

«Οκτώ άνθρωποι επιβεβαιώθηκε ότι είναι νεκροί· ο συνολικός απολογισμός κατά πληροφορίες είναι πολύ υψηλότερος», σημείωσε ο ΔΟΜ μέσω Twitter.

Κατά τον οργανισμό, 90 και πλέον από τους 170 τραυματίες βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

Τα αίτια της πυρκαγιάς στο κέντρο κράτησης μεταναστών, στην —ελεγχόμενη από τους σιίτες αντάρτες Χούθι— πρωτεύουσα της χώρας, τη Σανάα, δεν είναι σαφή. Δεν είναι γνωστός ούτε ο αριθμός των μεταναστών που κρατούνταν στο κέντρο μέχρι εδώ.

«Αυτός είναι μόνο ένας από τους πολλούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες τα τελευταία έξι χρόνια της κρίσης στην Υεμένη», τόνισε η Καρμέλα Γκοντό, διευθύντρια του τμήματος του ΔΟΜ που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της βόρειας Αφρικής.

Παρότι στην Υεμένη μαίνεται από το 2014 ένοπλη σύρραξη που έχει στοιχίσει δεκάδες χιλιάδες ζωές κι έχει ωθήσει εκατομμύρια ανθρώπους στα πρόθυρα του λιμού, η ροή μεταναστών από την Αφρική, που πάνε στη χώρα για να κινηθούν από εκεί προς τις πλούσιες αραβικές μοναρχίες του Κόλπου σε αναζήτηση δουλειάς και καλύτερης ζωής, παραμένει συνεχής. Υπολογίζεται πως στο εμπόλεμο κράτος φθάνουν 100.000 μετανάστες κάθε χρόνο.

Ο ΔΟΜ εκτιμά ότι χιλιάδες εξ αυτών έχουν αποκλειστεί στην επικράτεια της Υεμένης, ιδίως μετά την επιβολή περιορισμών στις μετακινήσεις λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Το έγκλημα της Χαλάστρας: Της είπε πως θα «κλεφτούν» και την έριξε στον Αξιό ποταμό