ΚΟΣΜΟΣ

Ισημερινός: Σε λειτουργία το αεροδρόμιο της Γουαγιακίλ που είχε κλείσει λόγω ηφαιστειακής τέφρας

Ισημερινός: Σε λειτουργία το αεροδρόμιο της Γουαγιακίλ που είχε κλείσει λόγω ηφαιστειακής τέφρας
AP Photo

Το αεροδρόμιο της πόλης Γουαγιακίλ, πρωτεύουσας της επαρχίας Γουάγιας του Ισημερινού (νοτιοδυτικά), όπου η δραστηριότητα ανεστάλη προχθές Σάββατο εξαιτίας της τέφρας που εκλύεται από το ηφαίστειο Σανγκάι, επανήλθε σε ομαλή λειτουργία χθες Κυριακή, ανακοίνωσε η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της χώρας των Άνδεων.

«Το αεροδρόμιο της Γουαγιακίλ λειτουργεί κανονικά», ανέφερε μέσω Twitter η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας (DGAC).

Εξήγησε ότι διάδρομοι και εγκαταστάσεις καθαρίστηκαν σχολαστικά από «την τέφρα του ηφαιστείου Σανγκάι», περίπου 200 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας Κίτο.

Νέφη ηφαιστειακής τέφρας που εκλύεται εξαιτίας της δραστηριότητας στο ηφαίστειο πλήττουν πέντε από τις 24 επαρχίες του Ισημερινού.

Το αεροδρόμιο της Γουαγιακίλ είχε αναστείλει τη λειτουργία του τον Σεπτέμβριο για τον ίδιο λόγο.

Το Σανγκάι, ο επιβλητικός, χιονισμένος κώνος του οποίου υψώνεται στα 5.230 μέτρα, συγκαταλέγεται στα αρκετά ενεργά ηφαίστεια του Ισημερινού, όπως επίσης το Τουνγκουράουα και το Κοτοπάξι, νότια της πρωτεύουσας Κίτο.

Στο Σανγκάι θεωρείται ότι η εκρηκτική δραστηριότητα συνεχίζεται αδιαλείπτως από το 1628, σύμφωνα με το ινστιτούτο γεωφυσικής της χώρας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Το έγκλημα της Χαλάστρας: Της είπε πως θα «κλεφτούν» και την έριξε στον Αξιό ποταμό