ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν:  Επιστροφή στην ομαλότητα το καλοκαίρι με όχημα τα εμβόλια- Ορόσημο η 4η Ιουλίου

Μπάιντεν:  Επιστροφή στην ομαλότητα το καλοκαίρι με όχημα τα εμβόλια- Ορόσημο η 4η Ιουλίου

Την αισιοδοξία του ότι την 4η Ιουλίου -ημέρα ανεξαρτησίας για τις ΗΠΑ- οι Αμερικανοί θα…κηρύξουν την ανεξαρτησία τους…και από τον κορονοϊό, εξέφρασε ο Τζο Μπάιντεν.

Στο πρώτο του διάγγελμα σε ώρα υψηλής τηλεθέασης ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι θα καλέσει όλες τις πολιτείες να άρουν προοδευτικά τους περιορισμούς, ώστε όλοι οι ενήλικοι Αμερικανοί να εμβολιαστούν μέχρι την 1η Μαΐου, «πολύ νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν», όπως τόνισε.

«Όταν ανέλαβα την εξουσία (...) είπα πως σκόπευα να έχουν εμβολιαστεί 100 εκατομμύρια Αμερικανοί τις πρώτες 100 ημέρες μου στην προεδρία. Είμαστε στην πορεία να επιτύχουμε το στόχο αυτό (...) την 60ή μου ημέρα στην προεδρία. Καμιά άλλη χώρα στον κόσμο δεν έχει καταφέρει κάτι τέτοιο», σημείωσε.

Ο Μπάιντεν μίλησε στους Αμερικανούς έναν ακριβώς χρόνο μετά την κήρυξη της πανδημίας του κορονοϊού από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την ίδια ημέρα μάλιστα που υπέγραφε το νόμο για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η έγκριση του πακέτου ήταν σχετικά εύκολη, αλλά η αποτελεσματική εφαρμογή του και η ανάγκη να πειστεί ένα έθνος κουρασμένο οτι πρέπει να συνεχίσει τις θυσίες ειναι βέβαιο πως θα αποδειχθε ένα έργο πολύ πολύ πιο δύσκολο, τόνισαν οι αναλυτές.

Οι ΗΠΑ θρηνούν περισσότερους από 500.000 νεκρούς από την COVID-19. Πρόκειται για τον βαρύτερο απολογισμό στον κόσμο. Την ίδια ακριβώς ημέρα πέρυσι, στις 11 Μαρτίου ακυρώνονταν όλες οι μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις και ο ηθοποιός Τομ Χανκς ανακοίνωνε ότι είχε μολυνθεί από τον ιό. Ο τότε Αμερικανός πρόεδρος ανέστειλε όλες τις πτήσεις από την Ευρώπη, με την ελπίδα οτι η χώρα θα «ξανάνοιγε» μέχρι το Πάσχα.

Αιχμές για τους χειρισμούς Τραμπ

Στην ομιλία του ο Μπάιντεν άφησε αιχμές για τον προκάτοχό του, Ντόναλντ Τραμπ, θυμίζοντας πως επί των ημερών του η πανδημία αντιμετωπίστηκε «με άρνηση» για «ημέρες, εβδομάδες, μήνες» γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα μόνο «περισσότερους θανάτους, περισσότερες μολύνσεις, περισσότερη πίεση».

Βάσει του φιλόδοξου σχεδίου για την επιτάχυνση της ανοσοποίησης που ανήγγειλε ο Μπάιντεν, θα αυξηθούν σημαντικά τα εμβολιαστικά κέντρα, κτηνίατροι, οδοντίατροι ακόμη και φοιτητές ιατρικής θα κινητοποιηθούν για να εμβολιάζουν πολίτες, ενώ θα αναπτυχθούν 4.000 ακόμη στρατιωτικοί, με το σύνολό τους να φθάνει τους 6.000.

Ως εδώ έχει εμβολιαστεί πλήρως περί το 10% των Αμερικανών και η προσπάθεια ανοσοποίησης θα επιταχυνθεί.

Η μάχη ενάντια στην πανδημία σημείωσε βέβαια, «απέχει πολύ απο το να τελειώσει», υποσχέθηκε όμως ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ και θα «έρθουν καλύτερες μέρες». Οι ΗΠΑ προσεχώς θα βγουν «νικήτριες από μια από τις πιο μαύρες και πιο σκληρές» περιόδους της ιστορίας τους, διαβεβαίωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Τηρείστε ευλαβικά τα μέτρα»

Το εικοσάλεπτο διάγγελμά του Μπάιντεν προς τους Αμερικανούς, περιείχε προειδοποιήσεις αλλά και μηνύματα αισιοδοξίας γιατί όπως είπε «η Αμερική επιστρέφει» αλλά και οι Αμερικανοί πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους στην προσπάθεια αυτή.

Οι πολίτες είπε ο Αμερικανός πρόεδρος πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα προστασίας - χρήση μασκών, τήρηση της επιλεγόμενης κοινωνικής απόστασης, καλή υγιεινή - ώστε να συμβάλλουν να σταματήσει η εξάπλωση του ιού.

Αναφέρθηκε επίσης σε μία ημερομηνία ορόσημο για τη χώρα, αν όλα πάνε βάσει προγράμματος.

Η Τζιλ Μπάιντεν παρακολουθεί την ομιλία του συζύγου τηςΑ.Ρ

«Αν προσπαθήσουμε όλοι μαζί, έως τις 4 Ιουλίου, υπάρχει καλή πιθανότητα, εσείς, η οικογένειά σας και οι φίλοι σας να συναντηθείτε στην αυλή ή στη γειτονιά σας και να κάνετε μπάρμπεκιου για να γιορτάσετε την Ημέρα της Ανεξαρτησίας» είπε. Την ημέρα εκείνη πρόσθεσε χαρακτηριστικά η χώρα δε θα γιορτάσει μόνο την Ημέρα Ανεξαρτησίας, αλλά και «την ανεξαρτησία από τον ιό»

Αρκετές πολιτείες έχουν ήδη αρχίσει να χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα, γεγονός που ανησυχεί τον Λευκό Οίκο.

Η «ένεση» των 1,9 τρις δολαρίων στην αμερικανική οικονομία

Το «πράσινο φως» στο νομοσχέδιο για την οικονομία αποτελεί μεγάλη πολιτική νίκη του Τζο Μπάιντεν. Το νέο πακέτο τόνωσης προβλέπει άμεση οικονομική βοήθεια στους Αμερικανούς πολίτες με επιταγές ύψους 1.400 δολαρίων και βασικός του στόχος είναι η μεγαλύτερη στήριξη σε μικρές επιχειρήσεις και ανέργους.

Oυρές πολιτών σε τράπεζα τροφίμων στην ΛουϊζιάναA.P

Περιλαμβάνει επίσης 350 δισεκατομμύρια δολάρια για οικονομική ενίσχυση στις πολιτειακές και τοπικές αρχές, 170 δισεκατομμύρια δολάρια για την επέκταση των επιδομάτων ανεργίας έκτακτης ανάγκης και 49 δισεκατομμύρια δολάρια που θα διατεθούν σε περισσότερα διαγνωστικά τεστ για τον κορονοϊό.

Ο Μπάιντεν είπε ότι το πακέτο ανακούφισης θα ανοικοδομήσει «τη ραχοκοκαλιά αυτής της χώρας». Είναι ένα από τα μεγαλύτερα κονδύλια που εγκρίνονται στην ιστορία των ΗΠΑ και εγκρίθηκε μόνο από τους γερουσιαστές των Δημοκρατικών, καθώς οι Ρεπουμπλικανοί αμφισβητούν την ανάγκη θέσπισης ενός ακόμη μεγάλου πακέτου δαπανών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καθαρά Δευτέρα: Ανοιχτά τα πάρκα για πέταγμα χαρταετού - Οι 6 εξαιρέσεις στη μετακίνηση εκτός νομού