ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ θα ασκήσει πίεση στις Η.Π.Α. για το Ιράν

Το Ισραήλ θα ασκήσει πίεση στις Η.Π.Α. για το Ιράν

Πιέσεις στον Μπαράκ Ομπάμα θέλει να ασκήσει ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, προκειμένου ο αμερικανός πρόεδρος να σκληρύνει τη στάση του ακόμα περισσότερο απέναντι στο Ιράν.

Ο Νετανιάχου θα πιέσει τον Ομπάμα για το ζήτημα στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον όταν θα συναντηθούν την Δευτέρα, αναφέρει η Χααρέτζ επικαλούμενη έναν ανώτερο κυβερνητικό αξιωματούχο. Ο Νετανιάχου φθάνει στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ την Κυριακή.

Το Ισραήλ ζητεί από τον Ομπάμα να δηλώσει ανεπιφύλακτα ότι η Ουάσινγκτον προετοιμάζεται να εξαπολύσει μια στρατιωτική επιχείρηση στην περίπτωση που η Τεχεράνη περάσει ορισμένες «κόκκινες γραμμές» σε ό,τι αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, σύμφωνα με τον αξιωματούχο τον οποίο επικαλείται η Χααρέτζ. Η εφημερίδα τονίζει πως Ισραήλ και Η.Π.Α. έχουν σοβαρό έλλειμμα εμπιστοσύνης απέναντι στο Ιράν.

Η εφημερίδα The Wall Street Journal έγραψε την Κυριακή ότι Ισραηλινοί κυβερνητικοί είναι «αγανακτισμένοι» για τα σχόλια Αμερικανών αξιωματούχων σχετικά με ενδεχόμενο πλήγμα στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.

ατά τους αξιωματούχους αυτούς, οι δηλώσεις υποσκάπτουν την αποτρεπτική ισχύ της απειλής του Ισραήλ να χρησιμοποιήσει βία εναντίον του Ιράν εάν προχωρήσει στην κατασκευή πυρηνικού όπλου.

Μεταξύ άλλων, ο αρχηγός των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στρατηγός Μάρτιν Ντέμσεϊ είχε δηλώσει στο CNN την περασμένη εβδομάδα ότι μια ενδεχόμενη επίθεση του Ισραήλ εναντίον των πυρηνικών εργοστασίων του Ιράν αυτή τη στιγμή θα ήταν «πρόωρη» και «αποσταθεροποιητική».

Ο εκπρόσωπος του Νετανιάχου Μαρκ Ρεγκέβ περιορίστηκε να δηλώσει ότι δεν σχολιάζει υποθέσεις, όπως είπε, των μέσων ενημέρωσης.