ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία τοπικές εκλογές: Διπλό «χαστούκι» στο κόμμα της Μέρκελ

Γερμανία τοπικές εκλογές: Διπλό «χαστούκι» στο κόμμα της Μέρκελ

Σημαντικές απώλειες για το κυβερνών Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) δείχνουν οι πρώτες επίσημες εκτιμήσεις για τις εκλογές που έγιναν στα κρατίδια Βάδη-Βυρτεμβέργη και Ρηνανία - Παλατινάτο.

Οι χθεσινές κάλπες στα δύο κρατίδια της δυτικής Γερμανίας θεωρούνται βαρόμετρο εν όψει των κρίσιμων ομοσπονδιακών εκλογών που θα γίνουν το Σεπτέμβριο στη Γερμανία, για πρώτη φορά χωρίς τη συμμετοχή της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, στη Βάδη - Βυρτεμβέργη ισχυρότερο κόμμα παραμένουν οι Πράσινοι με 32 % , ενώ το CDU ακολουθεί με 24 %, ποσοστό μειωμένο από την προηγούμενη αναμέτρηση το 2016. Τρίτη δύναμη αναδεικνύεται το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με ποσοστό 12% αφήνοντας στην τέταρτη θέση την ακροδεξιά Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD). Στη γειτονική Ρηνανία-Παλατινάτο οι Σοσιαλδημοκράτες φαίνεται να διατηρούν την εξουσία με ποσοστό 35% και το CDU να ακολουθεί με 27%.

«Τεστ» για τις ομοσπονδιακές εκλογές του φθινοπώρου

Τα αποτελέσματα αυτά ανοίγουν το δρόμο για τη σύναψη τοπικών συμμαχιών ανάμεσα στους Πράσινους, το SPD και τα μικρότερα κόμματα, «μοτίβο» που δεν αποκλείεται να επαναληφθεί και σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Αναλυτές αποδίδουν την ήττα των Χριστιανοδημοκρατών στην οργή των πολιτών για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε η κυβέρνηση την πανδημία.Οι μολύνσεις στη χώρα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ο εμβολιασμός των πολιτών καθυστέρησε, ενώ οι αξιωματούχοι αμφιταλαντεύτηκαν για τη «χρυσή τομή» ανάμεσα στους αυστηρούς περιορισμούς και το άνοιγμα της οικονομίας.

Σκάνδαλο στους κόλπους των Χριστιανοδημοκρατών

«Κερασάκι στην τούρτα» το σκάνδαλο με την προμήθεια προστατευτικών μασκών στην οποία φέρονται να εμπλέκονται πολιτικοί της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης Βαυαρίας (CSU) και του CDU.

H Aνγκελα Μέρκελ και ο διάδοχος της στην ηγεσία του CDU, Άρμιν ΛάσετΑ.Ρ

H εκλογική ήττα είναι ο πρώτος μεγάλος πονοκέφαλος για τον Άρμιν Λάσετ, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία των Χριστιανοδημοκρατών τον περασμένο Ιανουάριο και ευελπιστεί να διαδεχθεί τη Μέρκελ στην καγκελαρία.

Μετά τι Μέρκελ...ποιός;

Η Άνγκελα Μέρκελ η οποία έχει προαναγγείλει ότι θα εγκαταλείψει την πολιτική αφού ολοκληρώσει την 4η θητεία της μέσα στο 2021, παραμένει δημοφιλής. Αφήνει το κόμμα ωστόσο διχασμένο και τους Γερμανούς να ανησυχούν για την επόμενη ημέρα.

Η αλλαγή σκυτάλης στη Γερμανία περιλαμβάνεται σημειωτέον ανάμεσα στους δέκα κινδύνους που εγκυμονεί το 2021 σύμφωνα με την Eurasia Group. «Η Ευρώπη μετά την Μέρκελ» τρομάζει τη γηραιά ήπειρο, ενώ πολλοί είναι οι Γερμανοί που φοβούνται το άγνωστο, μετά από 16 χρόνια. Αν όχι η Μέρκελ, τότε ποιος;


Οι εθνικές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι πολίτες αγωνιούν για την επόμενη ημέρα χωρίς την «εφτάψυχη» καγκελάριό τους.

Ποιός ειναι ο επικρατέστερος διάδοχος της «σιδηράς κυρίας»

Πρώην δημοσιογράφος και ευρωβουλευτής, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας Αρμιν Λάσετ είναι ευρωπαϊστής, υπέρμαχος της διεύρυνσης της ΕΕ και ανοιχτός στα θέματα μετανάστευσης. Το 2015, στήριξε σθεναρά την πολιτική ανοιχτών θυρών της Μέρκελ, ενώ είχε ταχθεί υπέρ της ενίσχυσης των ελληνοτουρκικών χερσαίων συνόρων που δέχθηκαν μεταναστευτική πίεση από την πλευρά της Τουρκίας.

Η διαχείριση της πανδημίας στο κρατίδιό του ωστόσο υπήρξε από την αρχή προβληματική, γεγονός που του κόστισε τα ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις. Δεν ειναι βέβαιο άλλωστε ότι θα ηγηθεί του προεκλογικού αγώνα και θα διαδεχθεί τη Μέρκελ στην καγκελαρία, απόφαση που θα ληφθεί την άνοιξη. Μέχρι τότε μεσολαβούν κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις σε τέσσερα ακόμη από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια της χώρας.

O Λάσετ μπορεί να κέρδισε, πιο δημοφιλής όμως φαίνεται πως είναι ο
πρωθυπουργός της Βαυαρίας και επικεφαλής του αδελφού κόμματος
CSU Μάρκους Ζέντερ. Όποιος και αν γίνει καγκελάριος το CDU και το CSU θα χρειαστούν τουλάχιστον έναν ακόμη εταίρο για να σχηματίσουν κυβέρνηση το
φθινόπωρο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε περισσότερα:

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Με αποστάσεις και «κωδικό» 6 πετούν χαρταετό οι Αθηναίοι (pics)