ΚΟΣΜΟΣ

Εμβόλιο AstraZeneca: To έκανε ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης

Εμβόλιο AstraZeneca: To έκανε ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης

Εμβολιάστηκε με το σκεύασμα της Αstra Zeneca o πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης, καλώντας τους πολίτες να εμπιστεύονται τους γιατρούς και τις ανακοινώσεις τους. Η Ασία σε αντίθεση με την Ευρώπη εμπιστεύεται σε μεγάλο βαθμό το σκεύασμα του φαρμακευτικού κολοσσού.

Ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης, Πραγιούτ Τσαν-ό-τσα, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας που έλαβε το εμβόλιο της AstraZeneca για τον κορωνοϊό, την ώρα που κορυφώνεται η παγκόσμια ανησυχία για το σκεύασμα της βρετανο-σουηδικού κολοσσού.


Το υπουργείο Υγείας της Ταϊλάνδης ανακοίνωσε ότι η χρήση του εμβολίου της βρετανοσουηδικής φαρμακευτικής θα προχωρήσει κανονικά, μετά την προσωρινή αναστολή στη χορήγησή του την περασμένη εβδομάδα.


«Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ανησυχίες. Αλλά πρέπει να πιστέψουμε τους γιατρούς, να πιστέψουμε τους επαγγελματίες υγείας», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης,αφού έλαβε την πρώτη δόση του εμβολίου AstraZeneca.


Η Ταϊλάνδη ήταν η πρώτη χώρα εκτός Ευρώπης που ανέστειλε προσωρινά τη χρήση του εμβολίου την περασμένη εβδομάδα, με την Ινδονησία να ακολουθεί λίγες ημέρες μετά, ανακοινώνοντας πως θα περιμένει την πλήρη έκθεση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σχετικά με τις πιθανές παρενέργειες.


Οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές στη Μπανγκόκ ωστόσο έκριναν έκτοτε ότι το σκεύασμα είναι ασφαλές και ξεκίνησαν οι πρώτοι εμβολιασμοί, με τα μέλη της κυβέρνησης να γίνονται οι πρώτοι που εγκαινιάζουν το πρόγραμμα.


Πολλές ασιατικές χώρες δε συμμερίζονται τις ανησυχίες σχετικά με τα περιστατικά θρομβώσεων σε ανθρώπους που εμβολιάστηκαν στην Ευρώπη, καθώς μέχρι στιγμής όπως λένε δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που συνδέουν το εμβόλιο με τις παρενέργειες.

Η AstraZeneca σημειωτέον διατηρεί εργοστάσιο παραγωγής στην Ασία και το Serum Institute της Ινδίας, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής εμβολίων στον κόσμο, έχει συμφωνήσει με την εταιρεία την παραγωγή ενός δισεκατομμυρίου δόσεων του εμβολίου για τις αναπτυσσόμενες χώρες, αναφέρει το Associated Press.


Εκατοντάδες εκατομμύρια επιπλέον δόσεις του εμβολίου της Astra Zeneca πρόκειται να κατασκευαστούν φέτος στην Αυστραλία, την Ιαπωνία, την Ταϊλάνδη και τη Νότια Κορέα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εμβόλιο AstraZeneca: Παγκόσμιος συναγερμός - Συνεδριάζουν ΠΟΥ και EMA - Τι ισχύει στην Ελλάδα