ΚΟΣΜΟΣ

Τι συμβαίνει με το εμβόλιο της AstraZeneca: Στο «μικροσκόπιο» ειδικών του ΠΟΥ και του ΕΜΑ

Τι συμβαίνει με το εμβόλιο της AstraZeneca: Στο «μικροσκόπιο» ειδικών του ΠΟΥ και του ΕΜΑ
AP

Ειδικοί του ΠΟΥ σε θέματα ασφαλείας εμβολίων έχουν συνάντηση την Τρίτη σχετικά με το θέμα του εμβολίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca, αφού αρκετές ευρωπαϊκές χώρες αποφάσισαν να «παγώσουν» τη χρήση του. Συνάντηση έχει προγραμματιστεί και από τον ΕΜΑ (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων).

Στην Ευρώπη έχουν αναφερθεί περιστατικά θρομβώσεων μετά τη χορήγηση του εμβολίου, ωστόσο, όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του BBC, ο αριθμός τους είναι κάτω από το όριο που θα αναμενόταν στον γενικό πληθυσμό. Η αρμόδια αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου και ο ΠΟΥ έχουν αναφέρει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ των επεισοδίων θρόμβωσης και του εμβολιασμού. Ο ΕΜΑ αναμένεται να βγάλει απόφαση σχετικά με τη συνέχιση της χρήσης του εμβολίου την Πέμπτη.

Περίπου 17 εκατομμύρια άνθρωποι σε ΕΕ και Ηνωμένο Βασίλειο έχουν λάβει μια δόση του εμβολίου, με λιγότερα από 40 περιπτώσεις θρόμβωσης να έχουν αναφερθεί μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε η AstraZeneca.

Οι προβληματισμοί σχετικά με μια πιθανή σύνδεση μεταξύ του εμβολίου και των επεισοδίων θρόμβωσης έχει οδηγήσει σε «πάγωμα» της χρήσης του σε χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία. Άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Αυστρία, έχουν σταματήσει προληπτικά τη χρήση συγκεκριμένων ποσοτήτων του εμβολίου. Ωστόσο το Βέλγιο, η Πολωνία, η Τσεχία η Ουκρανία και η Ελλάδα συνεχίζουν κανονικά τους εμβολιασμούς.

Από όσα έχουν γίνει γνωστά ως τώρα, η πιθανότητα ενός περιστατικού θρόμβωσης μετά τον εμβολιασμό είναι πολύ χαμηλή- σε βαθμό που θεωρείται ότι πρόκειται μάλλον για επεισόδια που θα λάμβαναν χώρα ούτως ή άλλως, για άλλους λόγους. Η εταιρεία υποστηρίζει πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης λόγω εμβολίων.

Ωστόσο, όπως σημειώνει το Reuters, η απόφαση κάποιων εκ των μεγαλύτερων χωρών της ΕΕ να σταματήσουν προσωρινά τη χρήση του εμβολίου έχει προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα στην εκστρατεία εμβολιασμού της ΕΕ- η οποία ήδη βρίσκεται ήδη σε «ανώμαλο έδαφος».

Η Δανία και η Νορβηγία σταμάτησαν τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca την προηγούμενη εβδομάδα, μετά από αναφορές μεμονωμένων περιπτώσεων αιμορραγίας, θρόμβωσης και άλλων προβλημάτων. Ακολούθησαν η Ισλανδία και η Βουλγαρία, ενώ η Ιρλανδία και η Ολλανδία ανακοίνωσαν επίσης αναστολή την Κυριακή. Η Ταϊλάνδη ανακοίνωσε τη Δευτέρα σχέδια για να συνεχίζει τους εμβολιασμούς μετά το «πάγωμα» της χρήσης του την Παρασκευή, μα η Ινδονησία ανέφερε ότι θα περιμένει το πόρισμα του ΠΟΥ.

Η Σουμίγια Σουαμινάθαν, κορυφαία επιστήμονας του ΠΟΥ, επανέλαβε τη Δευτέρα ότι δεν υπάρχουν καταγεγραμμένοι θάνατοι που να συνδέονται με εμβόλια κατά της Covid-19.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ενωση «δεν αποκλείεται» να προσφύγει δικαστικά κατά της εταιρείας AstraZeneca, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον κάνοντας λόγο για «παραβιάσεις του συμβολαίου» έπειτα από την ανακοίνωση καθυστερήσεων στις παραδόσεις εμβολίων στην ΕΕ.

«Υπάρχουν ανησυχίες και κάτι περισσότερο, χωρίς αμφιβολία ορισμένες συμβατικές παραβιάσεις και η Ευρώπη δεν θα παίξει σε ένα σχήμα σαν τα Αρκουδάκια της Αγάπης που θα δίνει χρήματα και δεν θα περιμένει τίποτε σε αντάλλαγμα», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός στο μικρόφωνο του Radio Classique.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εμβόλιο AstraZeneca - Κικίλιας: Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του ΕΜΑ - Όποιος έχει ραντεβού να πάει