ΥΓΕΙΑ

Εμβόλιο Astrazeneca: Τι θα πρέπει να κάνουν όσοι έχουν ήδη εμβολιαστεί αν ανασταλεί η χρήση του

Εμβόλιο Astrazeneca: Τι θα πρέπει να κάνουν όσοι έχουν ήδη εμβολιαστεί αν ανασταλεί η χρήση του

Απαντήσεις για όσους έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου της Astrazeneca στο το ενδεχόμενο αναστολής της χρήσης του έδωσε ο γιατρός Γιώργος Παυλάκης.

Ο κ. Παυλάκης αρχικά εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας στον ΣΚΑΙ ότι το ποσοστό των θρομβώσεων είναι πολύ μικρό.

Στη συνέχεια εξήγησε ότι ακόμα και αν χρειαστεί να ανασταλεί η χρήση του εμβολίου της Astrazeneca στην Ελλάδα, όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση δεν θα έχουν πρόβλημα αν στην δεύτερη δόση χρησιμοποιήσουν ένα άλλο εμβόλιο.

«Σε περίπτωση που έχουν κάνει το πρώτο εμβόλιο με την συγκεκριμένη εταιρία, δεν θα τρέχει τίποτα. Θα μπορούν να κάνουν το εμβόλιο από άλλη εταιρία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλάκης.

Ο ίδιος επικαλέστηκε μελέτες από τη Βρετανία που δείχνουν ότι «η αποτελεσματικότητα μεταξύ δύο διαφορετικών εμβολίων είναι μεγαλύτερη και όχι μικρότερη».

«Το ίδιο κάνει ουσιαστικά και το Sputnik. Δεν πρέπει να φοβάται ο κόσμος» συμπλήρωσε ο κ. Παυλάκης.

Ερωτηθείς για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Astrazeneca ο κ. Παυλάκης σημείωσε ότι «αν υπήρχε θέμα, τότε η Αγγλία θα είχε τεράστιο πρόβλημα γιατί έχει κάνει 10 εκατομμύρια εμβολιασμούς».

«Πρέπει να γίνει μια μελέτη. Ισως υπάρχει πρόβλημα, αλλά πρέπει να το δούμε σωστά και όχι βιαστικά. Τα περιστατικά θρομβώσεων είναι πολύ λίγα σε ποσοστό. Αν αποδειχθεί πως υπάρχει πρόβλημα και είναι συχνότερο, τότε υπάρχει πρόβλημα» κατέληξε ο κ. Παυλάκης.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ανακοίνωσε, πάντως, το μεσημέρι της Τρίτης ότι οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της Astrazeneca συνεχίζονται κανονικά σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει ανακοινωθεί.

«Η Επιτροπή εξέτασε τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα δεδομένα και ομόφωνα κρίνει πως δεν συντρέχει λόγος τροποποίησης της εισήγησής της από τις 11/3/2021» αναφέρεται στην ανακοίνωση στην οποία γίνεται επίκληση της σχετικής σύστασης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), οι οποίοι έχουν στη διάθεσή τους το σύνολο των δεδομένων από όλες τις χώρες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εμβόλιο AstraZeneca: Εθνική Επιτροπή Εμβολισμών – Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί