ΚΟΣΜΟΣ

Αποστάσεις Ερντογάν από εκδηλώσεις κατά των Αρμενίων

Αποστάσεις Ερντογάν από εκδηλώσεις κατά των Αρμενίων

Αποστάσεις από εθνικιστικά και ρατσιστικά περιστατικά κατά των Αρμενίων θέλησε να κρατήσει ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τα οποία σημειώθηκαν σε συγκέντρωση για την 20η επέτειο της «σφαγής του Χοτζαλί».

Η εκδήλωση, που έγινε στην Κωνσταντινούπολη και στην οποία συμμετείχε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Ιντρίς Ναΐμ Σαχίν, έγινε κεντρικό πολιτικό ζήτημα και προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες γιατί ακούστηκαν ρατσιστικού χαρακτήρα συνθήματα εναντίον των Αρμενίων αλλά και συνθήματα υπέρ των δολοφόνων του Αρμενικής καταγωγής δημοσιογράφου, Χραντ Ντινκ.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ορισμένοι επεχείρησαν να οργανώσουν πορεία διαμαρτυρίας προς τα γραφεία της αρμενικής εφημερίδας Αγκός που βρίσκονταν σε μικρή απόσταση, αλλά εμποδίστηκαν από τις αρχές ασφαλείας.

Ο Ερντογάν μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του υποστήριξε ότι τα ρατσιστικά πανό και συνθήματα ήταν απομονωμένα. «Δεν μπορούν να επισκιάσουν το πένθος της Τουρκίας για τα θύματα», είπε χαρακτηριστικά.

Στο Χοτζαλί του Ναγκόρνο Καραμπάχ, τον Φεβρουάριο του 1992, σκοτώθηκαν 613 Αζέροι από τις δυνάμεις των Αρμενίων υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, που περιγράφονται από ανεξάρτητους παρατηρητές ως «σφαγή».

Ιδιαίτερα έντονη ήταν και η αντίδραση για τη συμμετοχή του υπουργού της τουρκικής κυβέρνησης στα μέσα ενημέρωσης, με πιο χαρακτηριστική αυτή της φιλελεύθερης εφημερίδας «Ταράφ», που κυκλοφόρησε μετά τη συγκέντρωση για το Χοτζαλί με τίτλο «Είμαστε όλοι Αρμένιοι, είμαστε όλοι μπάσταρδοι».