ΚΟΣΜΟΣ

Μυστικές Υπηρεσίες ΗΠΑ: «Ρωσία και Ιράν προσπάθησαν να επηρεάσουν τις προεδρικές εκλογές του 2020»

Μυστικές Υπηρεσίες ΗΠΑ: «Ρωσία και Ιράν προσπάθησαν να επηρεάσουν τις προεδρικές εκλογές του 2020»

Η Μόσχα προσπάθησε να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές των Η.Π.Α, διοχετεύοντας «παραπλανητικούς ή αβάσιμους ισχυρισμούς» εναντίον του Τζο Μπάιντεν, μέσω συμμάχων του πρώην προέδρου Ντόλαντ Τραμπ και της κυβέρνησής του

Η αξιολόγηση αυτή περιγράφεται σε μια 15σελιδη έκθεση με θέμα την ανάμιξη στις εκλογές, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικών Υπηρεσιών Πληροφοριών.


Μεταξύ άλλων αναφέρει οτι σύμμαχοι του Τραμπ έπεσαν στην παγίδα της Μόσχας ενισχύοντας τους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν εναντίον του Μπάιντεν από Ουκρανούς που συνδέονται με την Ρωσία, στην κούρσα των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.

Αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών εντόπισαν άλλες απόπειρες επιρροής των ψηφοφόρων, ανάμεσά τους και μια «πολυσχιδή μυστικής εκστρατείας επιρροής» από το Ιράν που είχε σκοπό να μειώσει την υποστήριξη προς τον Τραμπ.


Η έκθεση διαψεύδει επίσης μία πληροφορία που διακινήθηκε από συμμάχους του Ρεπουμπλικανού πρώην προέδρου ότι η Κίνα παρενέβη στις εκλογές για να στηρίξει το Μπάιντεν, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι το Πεκίνο «δεν κατέβαλε προσπάθειες να αναμιχθεί στις εκλογές».


«Η Κίνα επιδίωκε σταθερότητα στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και δεν θεώρησε κανένα εκλογικό αποτέλεσμα αρκετά επωφελές για την Κίνα ώστε να διακινδυνεύσει αρνητικές αντιδράσεις αν αποκαλυφθεί» ανάμιξή της, σημείωσε η έκθεση.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι κατέγραψαν επίσης απόπειρες από την Κούβα, τη Βενεζουέλα και την ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου να επηρεάσουν τις εκλογές, αν και «γενικά, εκτιμούμε ότι αυτές ήταν μικρότερης κλίμακας από αυτές που διεξήγαγαν η Ρωσία και το Ιράν».


Υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ και ο πρώην ειδικός ανακριτής Ρόμπερτ Μάλερ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία αναμίχθηκε και στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 για να στηρίξει την υποψηφιότητα Τραμπ με μια εκστρατεία προπαγάνδας με στόχο να πλήξει την Δημοκρατική αντίπαλο του, Χίλαρι Κλίντον.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η Ρωσία παραμένει η μεγαλύτερη απειλή για τις εκλογές των ΗΠΑ, ενώ δεν πρέπει να αγνοούνται οι επιχειρήσεις του Ιράν και της Κίνας» κατέληξε.
«Μέσω πληρεξουσίων, η Ρωσία διεξήγαγε μια πετυχημένη επιχείρηση πληροφοριών που κατάφερε να διεισδύσει στον εσωτερικό κύκλο του Τραμπ.

Άτομα που ήταν κοντά στον πρώην πρόεδρο προσεγγίστηκαν από τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών, (…) με την πρόθεση να δυσφημήσουν τον πρόεδρο Μπάιντεν, καταστρέφοντας την υποψηφιότητά του» τόνισε σε ανακοίνωση του με αφορμή την έκθεση, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων Άνταμ Σιφ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εμβόλιο AstraZeneca - Κικίλιας: Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του ΕΜΑ - Όποιος έχει ραντεβού να πάει