ΚΟΣΜΟΣ

Μπλίνκεν: Η Κίνα ενεργεί επιθετικά και καταπιεστικά

Μπλίνκεν: Η Κίνα ενεργεί επιθετικά και καταπιεστικά
AP

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε την Τετάρτη ότι η Κίνα λειτουργεί επιθετικά και καταπιεστικά, και κατηγόρησε τη Βόρεια Κορέα πως προβαίνει σε «συστημική και ευρεία» κακομεταχείριση σε βάρος των ίδιων της των ανθρώπων.

O Μπλίνκεν επισκέπτεται την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα στο μαζί με τον υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν, σε ένα ταξίδι με σκοπό την αποκατάσταση των συμμαχιών των ΗΠΑ στην Ασία.Σε συνομιλίες με τον Νοτιοκορεάτη υπουργό Εξωτερικών, Τσουνγκ Έουι-γιονγκ στη Σεούλ, ο Μπλίνκεν είπε πως η Κίνα χρησιμοποιεί «εξαναγκασμό και επιθετικότητα», επικαλούμενος τις κινήσεις της Λαϊκής Δημοκρατίας ως προς την Ταϊβάν και το Χονγκο Κονγκ και στις Θάλασσες Ανατολικής και Νότιας Κίνας, όπου έχει διαφορές με την Ιαπωνία και άλλες ασιατικές χώρες.

Οι αξιώσεις της Κίνας στις Θάλασσες Ανατολικής και Νότιας Κίνας αποτελούν πλέον προτεραιότητα στις ολοένα και πιο προβληματικές σχέσεις μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου. Οι κινεζικές επιδιώξεις έχουν κάνει την Ιαπωνία να επιζητά ακόμα στενότερες σχέσεις με τις ΗΠΑ, ωστόσο η αντιπαλότητα ΗΠΑ- Κίνας αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για τη Νότια Κορέα, η οποία δεν θέλει να προκαλεί την Κίνα- τον μεγαλύτερο οικονομικό της εταίρο και βασικό σύμμαχο της Βόρειας Κορέας. «Η Κίνα χρησιμοποιεί εξαναγκασμό και επιθετικότητα για να διαβρώνει συστηματικά την αυτονομία στο Χονγκ Κονγκ, να υπονομεύει τη δημοκρατία στην Ταϊβάν, να παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα στο Θιβέτ και να παρουσιάζει αξιώσεις στη Θάλασσα Νότιας Κίνας που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο» είπε ο Μπλίνκεν.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών διαμαρτυρήθηκε, κάνοντας λόγο για μια «κακόβουλη επίθεση» και «παρεμβάσεις στα εσωτερικά ζητήματα της Κίνας». Προηγουμένως ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είχε πει σε Ιάπωνες δημοσιογράφους στο Τόκιο πως η Κίνα αυξάνει τις εντάσεις λειτουργώντας «τόσο πιο καταπιεστικά στο εσωτερικό και πιο επιθετικά στο εξωτερικό». Ακόμη, ο Μπλίνκεν επέκρινε έντονα τη Βόρεια Κορέα ως προς τη στάση της στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ένα ζήτημα που ακτιβιστές υποστηρίζουν πως είχε παραβλεφθεί επί προεδρίας Τραμπ, ο οποίος είχε καλλιεργήσει καλές σχέσεις με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Όλα κρέμονται σε μια κλωστή! Η... Μεγάλη Παρασκευή των αποφάσεων - Άρση μέτρων ή παράταση;