ΚΟΣΜΟΣ

Top10: Δέκα πράγματα που μπορούμε να αποχωριστούμε ακολουθώντας έναν minimal τρόπο ζωής

Top10: Δέκα πράγματα που μπορούμε να αποχωριστούμε ακολουθώντας έναν minimal τρόπο ζωής

Εάν αφιερώσουμε λίγο χρόνο να αναλογιστούμε τον τρόπο ζωής μας, θα συνειδητοποιήσουμε πώς αρκετές από τις καθημερινές μας συνήθειες, έρχονται σε αντίθεση με την προσπάθειά μας για την προστασία του οικοσυστήματος αλλά και για μία πιο απολαυστική καθημερινότητα.

Αυτό βέβαια δεν οφείλεται μόνο στις συνήθειες μας, αλλά στο ότι έχουμε μάθει πως όσο περισσότερα πράγματα έχουμε, τόσο πιο άνετη θα είναι και η ζωή μας.

Αυτόν τον μύθο έρχεται να «καταρρίψει» ο μινιμαλισμός, μία σύγχρονη και πιο ωφέλιμη στάση ζωής, η οποία μας διδάσκει πως μπορούμε να απολαμβάνουμε περισσότερο τα απλά πράγματα και την κάθε μας στιγμή, αρκεί να καταλάβουμε πρώτα, τι μας είναι όντως απαραίτητο. Με άλλα λόγια, αυτό που μας διδάσκει ο μινιμαλισμός, είναι πως εάν απελευθερώσουμε τον εαυτό μας από πράγματα που δεν χρειαζόμαστε και βάλουμε σε μία τάξη όσα πράγματα μας περιβάλλουν, θα δημιουργήσουμε χώρο και χρόνο για όσα έχουν αξία.

Τι μπορούμε να κάνουμε, λοιπόν, για να ωφεληθούμε εμείς και συγχρόνως να βάλουμε ένα «λιθαράκι» στην παγκόσμια προσπάθεια που γίνεται για την προστασία του πλανήτη; Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει μερικά απλά και εύκολα βήματα που θα μας εισάγουν σε έναν πιο minimal τρόπο ζωής, χωρίς να χρειαστεί να κάνουμε καμία έκπτωση στον τρόπο που έχουμε συνηθίσει να ζούμε έως τώρα.

  1. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το πλαστικό είναι ένα υλικό που μας διευκολύνει με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που όλοι έχουμε ένα ντουλάπι στην κουζίνα μας γεμάτο πλαστικά τάπερ. Εάν όμως αντικαταστήσουμε όλα αυτά, με γυάλινα δοχεία που έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον, θα έχουμε κάνει μία μικρή αλλά σημαντική μείωση στο οικολογικό μας αποτύπωμα.
  2. Εξίσου σημαντικό είναι να περιορίσουμε και την κατανάλωση της πλαστικής μεμβράνης που χρησιμοποιούμε για να καλύπτουμε τα τρόφιμα, αντικαθιστώντας την με βαμβακερά πανιά που θα κρατάνε εξίσου φρέσκα τα φαγητά μας.
  3. Μπορεί ο εξοπλισμός της κουζίνας μας να περιλαμβάνει δεκάδες οικιακά gadget που μας βοηθούν να πραγματοποιούμε λαχταριστά γεύματα για εμάς και τους γύρω μας, όμως μόνο λίγα από αυτά μας είναι πραγματικά απαραίτητα. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να μπούμε στη διαδικασία να ξεδιαλέξουμε τις συσκευές που όντως χρησιμοποιούμε, κάνοντας χώρο στον πάγκο μας και χαρίζοντας ή πουλώντας, τις συσκευές που χρησιμοποιούμε σπάνια ή ποτέ.

  1. Το ίδιο ισχύει και για τα οικιακά σκεύη, όπως τα πιάτα, τα μαχαίρια και τα πιρούνια. Ποιος ο λόγος να αγοράζουμε καινούργια σετ, όταν χρησιμοποιούμε σχεδόν κάθε μέρα τα ίδια, τα οποία είναι σε εξαιρετική κατάσταση;
  2. Αρκετοί από εμάς γινόμαστε πολλές φορές έρμαια των διαφημίσεων, αγοράζοντας πράγματα που νομίζουμε πως μας είναι απαραίτητα, ενώ στην πραγματικότητα δεν εξυπηρετούν καμία ουσιαστική ανάγκη, απλώς μας χαρίζουν μία πρόσκαιρη χαρά και ικανοποίηση. Ακριβώς για αυτό, είναι σημαντικό να γίνουμε λίγο πιο υπεύθυνοι με τις αγορές μας και να σκεφτόμαστε διπλά, πριν προχωρήσουμε σε κάποια νέα αγορά.
  3. Ένας ακόμη τρόπος για έναν πιο minimal τρόπο ζωής, είναι να περιορίσουμε τις συσκευασμένες τροφές που καταναλώνουμε. Το ρύζι, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί, είναι μερικά από τα προϊόντα που μπορούμε να αγοράσουμε χύμα και πιο οικονομικά, μειώνοντας έτσι τα απορρίμματα που συγκεντρώνουμε στον κάδο μας και περιορίζοντας συγχρόνως το εβδομαδιαίο κόστος του σούπερ μάρκετ.
  4. Εάν είμαστε λάτρεις του τσαγιού και είναι ένα ρόφημα που καταναλώνουμε τακτικά, καλό θα ήταν να απευθυνθούμε σε ένα κατάστημα που πουλάει χύμα σπόρους και βότανα. Το συσκευασμένο τσάι, τοποθετείτε σε ένα μικρό υφασμάτινο σακουλάκι, το οποίο περιέχει μικροσωματίδια πλαστικού, με αποτέλεσμα να μην ανακυκλώνεται και να αυξάνει σε βάθος χρόνου το οικολογικό μας αποτύπωμα.
  1. Εξίσου σημαντικό είναι να επενδύουμε και σε προϊόντα με μεγάλη διάρκεια ζωής. Τα πλαστικά ξυραφάκια ή τα πλαστικά καλαμάκια που αντιστοιχούν σε μία μόνο χρήση, μπορούν να αντικατασταθούν από μία μεταλλική συσκευή, που θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε για πολλά χρόνια, χωρίς να επιβαρύνουμε τον πλανήτη με περισσότερο πλαστικό.
  2. Τα σφουγγάρια που χρησιμοποιούμε στο μπάνιο ή στο πλύσιμο των πιάτων μας, είναι κατασκευασμένα από υλικά που δεν διασπώνται ευκολά και έχουν μικρή διάρκεια χρήσης. Γιατί, λοιπόν, να μην επιλέξουμε ένα φυσικό σφουγγάρι, το οποίο θα είναι εύχρηστο και οικολογικό ταυτόχρονα;
  3. Τέλος, είναι σημαντικό να περιορίσουμε τη χρήση του αυτοκινήτου και να το χρησιμοποιούμε μόνο όταν είναι απαραίτητο. Πραγματοποιώντας μικρές αποστάσεις με τα πόδια ή το ποδήλατο, όχι μόνο περιορίζουμε την εκπομπή τοξικών απόβλητων στην ατμόσφαιρα, αλλά απολαμβάνουμε και τα πολλαπλά οφέλη της φυσικής άσκησης!

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.