ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Ελλάδα και Κύπρος προκαλούν, ενώ η Τουρκία θέλει σταθερότητα

Ερντογάν: Ελλάδα και Κύπρος προκαλούν, ενώ η Τουρκία θέλει σταθερότητα
AP

Η Τουρκία διατηρεί και υποστηρίζει τη σταθερότητα και συνεργασία στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, παρά τις «προκλήσεις» και την «επιθετικότητα» της Ελλάδας και της Κύπρου, υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

O Ερντογάν είχε την Παρασκευή τηλεδιάσκεψη με την επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Η πλευρά της ΕΕ υπογράμμισε τη σημασία της διαρκούς αποκλιμάκωσης και της περαιτέρω ενίσχυσης της οικοδόμησης εμπιστοσύνης ώστε να καταστεί δυνατή μια «πιο θετική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας».

Όπως ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος, «μας ενδιαφέρει πολύ μια καλύτερη σχέση με την Τουρκία, όμως σε αυτό πρέπει να συνδράμει και η ίδια» και τόνισε ότι η έκθεση Μπορέλ περιλαμβάνει μία θετική ατζέντα, ωστόσο «περιλαμβάνει και αρνητική σε περίπτωση που η σχέση χειροτερέψει».

Την ίδια ώρα, ευρωπαϊκή πηγή επισημαίνει σχετικά με τη συμπεριφορά της Τουρκίας ότι «είναι δύσκολο να κάνουμε εικασίες για το πώς θα εξελιχθεί» .

Παράλληλα, σημειώνεται ότι «οι κυρώσεις είναι εκεί, αλλά από μόνες τους δεν είναι στόχος και δεν είναι ικανές να φέρουν λύσεις».

Από την πλευρά της η Ελλάδα υποστηρίζει τη διττή προσέγγιση της ΕΕ, με εξέταση αφ’ ενός μίας θετικής ατζέντας, αλλά και αφετέρου της προοπτικής επιβολής κυρώσεων εφόσον η Τουρκία εξακολουθήσει παράνομη και προκλητική συμπεριφορά έναντι δύο κρατών-μελών.

Όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την τηλεδιάσκεψη που είχε το πρωί της Πέμπτης με τους πρέσβεις των κρατών-μελών της ΕΕ δεν υφίστανται εχέγγυα ότι η Τουρκία θα απόσχει σταθερά από νέες προκλήσεις, όσο δεν αναγνωρίζει το Δίκαιο της Θάλασσας και συνεχίζει να υφίσταται η απειλή του casus belli.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός – «Βόμβα» Σαρηγιάννη στο Newsbomb.gr: Έρχεται «τσουνάμι» - 9.000 κρούσματα μέχρι το Μάιο