ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Στις κάλπες για τέταρτη φορά μέσα σε δύο χρόνια

Ισραήλ: Στις κάλπες για τέταρτη φορά μέσα σε δύο χρόνια

Με φόντο την πανδημία και την πετυχημένη διαχείρισή της από την κυβέρνηση Νετανιάχου οι Ισραηλινοί ψηφίζουν, μετά από ένα παρατεταμένο πολιτικό αδιέξοδο

Περίπου 6,6 εκατομμύρια Ισραηλινοί (από το σύνολο των 9,3 εκατ. κατοίκων) καλούνται να ψηφίσουν σε 13.700 εκλογικά τμήματα της χώρας.

Το κόμμα Λικούντ του Μπέντζαμιν Νετανιάχου προηγείται, οι δημοσκοπήσεις ωστόσο μπορεί να αποδειχθούν αναξιόπιστες καθώς πολλοί ψηφοφόροι παρέμεναν μέχρι την τελευταία στιγμή αναποφάσιστοι.

Ισραήλ : η επιτυχημένη εκστρατεία εμβολιασμού


Ο ίδιος ο «Μπίμπι» όπως αποκαλούν τον μακροβιότερο πρωθυπουργό στην ιστορία του Ισραήλ ελπίζει ότι οι ψηφοφόροι θα τον ανταμείψουν για μία από τις ταχύτερες εκστρατείες εμβολιασμού παγκοσμίως που επέτρεψε στη χώρα να μειώσει σημαντικά τα κρούσματα και να ξανανοίξει καταστήματα, εστιατόρια και μπαρ.

O Νετανιάχου με πλήθος υποστηρικτών τουA.P


«Είμαστε παγκόσμιοι πρωταθλητές στη διαχείριση της πανδημίας» είπε στο πλήθος λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες. Οι κάλπες άνοιξαν χάρη στην εντατική εκστρατεία ανοσοποίησης έναντι του νέου κορωνοϊού, που επέτρεψε να έχει πλέον λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου του σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν Λικούντ και κυβέρνηση συνεργασίας


Το δεξιό εθνικιστικό Λικούντ αναμένεται να εξασφαλίσει 30 έως 32 έδρες σε σύνολο 120 εδρών της Κνεσέτ, ο 71χρονος ηγέτης όμως είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πρέπει να καταφύγει σε συμμαχίες για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με τις 61 έδρες που απαιτούνται.

Πιθανοί συμμαχοι ο Αριέ Ντερί, επικεφαλής του κόμματος υπέρ-Ορθόδοξων Shas, ο οποίος δήλωσε λίγο πριν από τις εκλογές ότι η δεν είναι η «φυσική θέση» της γυναίκας να είναι υποψήφια στις εκλογές και ένας νέος πολιτικός σχηματισμός οι "Θρησκευόμενοι Σιωνιστές" υπό τον Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, εξέχουσα προσωπικότητα της ισραηλινής άκρας δεξιάς που ενδέχεται να μπει στο κοινοβούλιο.
Ο Νετανιάχου, ο οποίος αντιμετωπίζει βαρύτατες κατηγορίες για διαφθορά και δωροδοκία, οι περισσότεροι Ισραηλινοί λένε ότι θέλουν να τον δουν να αποχωρεί το παράδοξο όμως είναι ότι παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής απουσία ενός υπολογίσιμου αντιπάλου.

Οι πρωταγωνιστές


Εκτός από το «βασιλιά Μπίμπι» νικητές ενδέχεται να αναδειχθούν τρεις ακόμη υποψήφιοι: δύο από κόμματα της Δεξιάς (ο πρώην υπουργός Άμυνας Ναφτάλι Μπένετ και ο πρώην υπουργός Παιδείας Γεδεών Σάαρ) και ο κεντρώος Γιαΐρ Λαπίντ, πρώην παρουσιαστής στην τηλεόραση και υπουργός Οικονομικών.

Το πολιτικό αδιέξοδο του Ισραήλ..σε ερωταπαντήσεις


Γιατί το Ισραήλ διοργανώνει τις τέταρτες εκλογές σε μία διετία;

Σύμφωνα με το πολιτικό σύστημα της χώρας, είναι εξαιρετικά δύσκολο για ένα κόμμα να κερδίσει απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των 120 εδρών, την Κνεσέτ. Στο παρελθόν, οι κυβερνήσεις ήταν πολυκομματικές. Όλες οι τελευταίες προσπάθειες ωστόσο έπεφταν στο κενό.

Γιατί έπεφταν στο κενό;

Εξαρτάται από το ποιόν ρωτάει κανείς. Ωστόσο, είναι δεδομένο πώς τα πολιτικά αδιέξοδα της χώρας σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με έναν άνθρωπο: τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου ο οποίος δε θέλει να εγκαταλείψει την εξουσία, παρά τις νομικές του περιπέτειες. Ο ηγέτης με τη μεγαλύτερη θητεία στη χώρα έχει φανατικούς οπαδούς και ορκισμένους εχθρούς
Τι έγινε στις τρεις προηγούμενες εκλογές;

Ο «βασιλιάς Μπίμπι», φαίνεται πως νίκησε τον πρώην αρχηγό στρατού και τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Μπένι Γκαντς στις εκλογές του Απριλίου του 2019, αλλά δεν μπόρεσε να σχηματίσει κυβέρνηση γιατί τον «μπλόκαρε» ένας δυσαρεστημένος πρώην σύμμαχος, ο ακροδεξιός εθνικιστής Άβιγκντορ Λίμπερμαν. Στις επόμενες εκλογές Νετανιάχου και Γκάντς έδωσαν μάχη σώμα με σώμα και «τορπίλισαν» τις εκατέρωθεν προσπάθειες για το σχηματισμό κυβέρνησης. Η τρίτη εκλογική αναμέτρηση οδήγησε στο σχηματισμό κυβέρνησης χάρη σε μια συμφωνία εναλλασσόμενης πρωθυπουργίας ανάμεσα στο Νετανιάχου και το Γκάντς . Το «ντιλ» αυτό κατέρρευσε τον Δεκέμβριο.


Τι γίνεται με την υπόθεση διαφθοράς του Νετανιάχου;

Ο 71χρονος ηγέτης κατηγορήθηκε επίσημα για διαφθορά - κατηγορία που ο ίδιος αρνείται - και η ακροαματική διαδικασία πρόκειται να συνεχιστεί τον επόμενο μήνα. Πολιτικοί αναλυτές στο Ισραήλ εικάζουν ότι διέλυσε την τελευταία κυβέρνηση καθώς επρόκειτο να παραδώσει την εξουσία στον Γκάντς. Λένε ότι θα διακινδύνευε και άλλες εκλογές με την ελπίδα ότι θα αντιμετώπιζε τις κατηγορίες από την ισχυρή θέση του πρωθυπουργού.


Έχει αλλάξει κάτι σε αυτές τις εκλογές;

Πολλοί από τους βασικούς παίκτες παραμένουν οι ίδιοι, αν και μερικοί έχουν αλλάξει. Ο Γκαντς, ο οποίος είχε κάνει εκστρατεία με στόχο την απομάκρυνση του Νετανιάχου, αλλά στη συνέχεια υποχώρησε και συμμάχησε μαζί του, έχασε πολλούς υποστηρικτές. Ο Γιαϊρ Λαίντ, πρώην σύντροφος του Γκάντς, ο οποίος απευθύνεται σε κοσμικούς, Ισραηλινούς της μεσαίας τάξης είναι ο νέος ηγέτης της αντιπολίτευσης.


Είναι το παλαιστινιακό ζήτημα σε αυτές τις εκλογές;

Η πολιτική στο Ισραήλ έχει οδηγηθεί στην άκρα δεξιά δεξιά και η τύχη εκατομμυρίων Παλαιστινίων υπό ισραηλινό στρατιωτικό έλεγχο έχει εξαφανιστεί από τις προεκλογικές εκστρατείες.


Πότε θα ξέρουμε τα αποτελέσματα;


Τα πρώτα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά τις πρωινές ώρες της Τετάρτης, αλλά μπορεί να χρειαστούν μέρες για να καταμετρηθούν τα ψηφοδέλτια. Εάν το αποτέλεσμα είναι ξανά οριακό, η πραγματική μάχη για την εξουσία μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες. Οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις δείχνουν αδιέξοδο, οπότε υπάρχει πιθανότητα η χώρα να οδηγηθεί για πέμπτη συνεχόμενη φορά στις κάλπες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: 206 ιδιώτες γιατροί στη «μάχη» με τον ιό - «Λεκές στο ιατρικό σώμα η επίταξη»