ΚΟΣΜΟΣ

Εκατοντάδες συλλήψεις στρατιωτικών στην Τουρκία, λόγω πιθανών σχέσεων με το δίκτυο Γκιουλέν

Εκατοντάδες συλλήψεις στρατιωτικών στην Τουρκία, λόγω πιθανών σχέσεων με το δίκτυο Γκιουλέν
Φωτογραφία αρχείου
AP

Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν 203 στρατιωτικούς την Τρίτη, σε επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα, λόγω πιθανών σχέσεων με το δίκτυο του ισλαμιστή κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, για τον οποίο η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει πως ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, επιχειρήσεις έλαβαν χώρα σε 53 επαρχίες και στα Κατεχόμενα. Η εισαγγελία της Σμύρνης εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για 150 υπόπτους, εκ των οποίων 123 είναι εν ενεργεία στρατιωτικοί.

Μεταξύ αυτών ήταν συνταγματάρχες, λοχαγοί, ταγματάρχες και λοχίες, σύμφωνα με την εισαγγελία.

Οι ύποπτοι κατηγορούνται πως ήταν σε επικοινωνία με «μυστικούς ιμάμηδες» του δικτύου Γκιουλέν μέσω τηλεφώνων. Σύμφωνα με το Anadolu, 39 από τους υπόπτους είναι του στρατού, 97 της αεροπορίας, 6 του ναυτικού, 4 της στρατοχωροφυλακής και 38 ήταν από στρατιωτικές σχολές που έκλεισαν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Σε μια άλλη επιχείρηση στην Άγκυρα εναντίον του δικτύου Γκιουλέν, εκδόθηκαν εντάλματα για 19 υπόπτους.

Η τουρκική κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, κατηγορεί το δίκτυο Γκιουλέν (το οποίο αποκαλεί FETO, Φετουλαχιστική Τρομοκρατική Οργάνωση) πως είναι πίσω από μια μακρά εκστρατεία για την ανατροπή του κράτους μέσω διείσδυσης στους τουρκικούς θεσμούς, ειδικά στις ένοπλες δυνάμεις, την αστυνομία και τη Δικαιοσύνη.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Χαμός στον «αέρα» του ΣΚΑΪ - Λουράντος: «Ντροπή σας, φύγετε τώρα από το φαρμακείο μου»