ΚΟΣΜΟΣ

«Θρίλερ» με τον σχηματισμό της κυβέρνησης στο Ισραήλ: Ο Νετανιάχου δεν φαίνεται να έχει τις έδρες

«Θρίλερ» με τον σχηματισμό της κυβέρνησης στο Ισραήλ: Ο Νετανιάχου δεν φαίνεται να έχει τις έδρες
AP

Το Λικούντ του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, αναδεικνύεται με βάση τα exit polls των εκλογών (των τέταρτων στη χώρα μέσα σε δύο χρόνια) ως το μεγαλύτερο της Κνεσέτ (του ισραηλινού κοινοβουλίου), ωστόσο ο Νετανιάχου δεν φαίνεται να εξασφαλίζει την απαιτούμενη πλειοψηφία για τον σχηματισμό κυβέρνησης, όπως μεταδίδουν ισραηλινά και διεθνή ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τη Haaretz, ακόμα και το κόμμα του Ναφτάλι Μπένετ συμφωνήσει να μπει στον κυβερνητικό συνασπισμό, τα exit polls έδειχναν πως ο Νετανιάχου δεν είχε τις 61 έδρες που χρειάζονται για να σχηματίσει μια σταθερή κυβέρνηση πλειοψηφίας στην Κνέσετ των 120 εδρών.

Παράλληλα, μετά την επικαιροποίηση των exit polls με βάση τα πραγματικά αποτελέσματα, και ο συνασπισμός κατά του Νετανιάχου, που αποτελείται από αριστερές δεξιές και κεντρώες παρατάξεις, δεν εξασφάλιζε επίσης πλειοψηφία.

Ο Νετανιάχου- ο οποίος είναι πλέον ο μακροβιότερος πρωθυπουργός του Ισραήλ- έχει δεσμευτεί να σχηματίσει μια δεξιά κυβέρνηση της υπό την ηγεσία του Λικούντ. Το δεξιό Γιαμίνα του Ναφτάλι Μπένετ, πρώην συμμάχου του Νετανιάχου, αναμένεται να κερδίσει επτά έδρες, μα δεν είχε ανακηρύξει ποια πλευρά θα υποστηρίξει.

Ο Μπένετ δήλωσε πως «θα κάνω μόνο αυτό που είναι σωστό για το κράτος του Ισραήλ», προσθέτοντας πως είπε στον Νετανιάχου ότι θα περιμένει τα τελικά αποτελέσματα πριν αποφασίσει τα επόμενα βήματα.

Η ισλαμιστική «Ενωμένη Αραβική Λίστα» του Μανσούρ Αμπάς φαίνεται να καταφέρνει να μπει στο κοινοβούλιο, ωστόσο δεν έχει πει ποια πλευρά θα υποστηρίξει.

Σύμφωνα με την κεντρική εκλογική επιτροπή, το Λικούντ είχε 30 έδρες, με το Γες Ατίντ να ακολουθεί με 17. Η πλευρά Νετανιάχου φαίνεται να εξασφαλίζει 59 έδρες εάν ο Ναφτάλι Μπένετ την υποστηρίξει και δεν το κάνει η «Ενωμένη Αραβική Λίστα».

Η κεντρική εκλογική επιτροπή του Ισραήλ δεν αναμένει να ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων πριν το απόγευμα της Τετάρτης, λόγω των περιορισμών για τον κορονοϊό.

Ο Νετανιάχου ευχαρίστησε τους υποστηρικτές του με tweet αργά την Τρίτη. «Δώσατε μια μεγάλη νίκη στη δεξιά και το Λικούντ υπό την ηγεσία μου. Το Λικούντ είναι το μεγαλύτερο κόμμα με διαφορά».

«Είναι ξεκάθαρο πως οι περισσότεροι Ισραηλινοί είναι δεξιοί, και θέλουν μια ισχυρή, σταθερή δεξιά κυβέρνηση» πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, ο Γιαΐρ Λαπίντ, κύριος ηγέτης της αντιπολίτευσης, ως επικεφαλής του κεντρώου Γες Ατίντ, δήλωσε «περήφανος» για τις επιδόσεις του κόμματός του.

Σύμφωνα με το BBC, η συμμετοχή ήταν λίγο πάνω από το 67%, και οι εκλογές σε μεγάλο βαθμό θεωρούνται ως ένα είδος «δημοψηφίσματος» σχετικά με την ηγεσία του Νετανιάχου. Υπενθυμίζεται πως ο 71χρονος είναι στην εξουσία συνεχόμενα από το 2009, ενώ είχε υπηρετήσει και για τρία χρόνια στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Η καμπάνια του εστίασε στο επιτυχημένο πρόγραμμα εμβολιασμών του Ισραήλ και στις διπλωματικές επιτυχίες ως προς την εξομάλυνση των σχέσεων με κάποιες αραβικές χώρες. Ωστόσο οι αντίπαλοί του υποστηρίζουν ότι δεν θα έπρεπε να παραμείνει πρωθυπουργός ενώ είναι βρίσκεται ενώπιον της Δικαιοσύνης κατηγορούμενος για διαφθορά. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.

Μετά τις προηγούμενες τρεις εκλογικές αναμετρήσεις ούτε ο Νετανιάχου ούτε οι αντίπαλοί του ήταν σε θέση να σχηματίσουν σταθερό κυβερνητικό συνασπισμό. Η νυν κυβέρνηση εθνικής ενότητας ήταν αποτέλεσμα μιας συμφωνίας με τον υπουργό Άμυνας, Μπένι Γκαντς, και κατέρρευσε τον Δεκέμβριο μετά από μόλις επτά μήνες.

(με πληροφορίες από BBC, Haaretz)

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Βόμβα» Γιαμαρέλλου στο Newsbomb.gr: Τα κρούσματα θα συνεχίσουν να αυξάνονται – Πώς θα κάνουμε Πάσχα