ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Χάος με τα «μπρος-πίσω» της Μέρκελ για το σκληρό lockdown το Πάσχα – Ζήτησε συγγνώμη

Γερμανία: Χάος με τα «μπρος-πίσω» της Μέρκελ για το σκληρό lockdown το Πάσχα – Ζήτησε συγγνώμη

Εν μέσω μίας θύελλας αντιδράσεων, η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, ανακοίνωσε πως αποσύρει την απόφασή της για εορτασμό του Πάσχα των Καθολικών υπό αυστηρότερους περιορισμούς.

Στροφή 180 μοιρών έκανε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, παίρνοντας πίσω την απόφαση για πενθήμερο αυστηρό lockdown τις ημέρες του Καθολικού Πάσχα, η οποία προκάλεσε έντονες επικρίσεις και σύγχυση στη Γερμανία.


«Είναι αποκλειστικά δικό μου λάθος. (…) Ζητώ συγγνώμη από τους πολίτες» είπε και απολογήθηκε για την «αβεβαιότητα» που δημιουργήθηκε. Όσα ανακοινώθηκαν είπε ήταν λανθασμένα καθώς δεν ήταν εφαρμόσιμα.

Όπως έγραψε μάλιστα η εφημερίδα Bild η απολογία της ήταν ασυνήθιστα γλαφυρή. «Στη μακρά εμπειρία μου έχω μάθει ότι αν προσπαθήσεις να χτυπήσεις το κεφάλι σου στον τοίχο, νικάει ο τοίχος». Ο γερμανικός Τύπος έγραψε ότι η υπαναχώρησή της «σιδηράς κυρίας» οφείλεται στην έντονη κριτική που δέχθηκε μέσα από τους κόλπους των κυβερνώντων Χριστιανοδημοκρατών.

Σύνθημα σε τοίχο του Βερολίνου. "Το lockdown είναι τρέλα"Α.Ρ

Η Γερμανίδα καγκελάριος είχε ανακοινώσει την απόφαση αυτή μετά από μία ταραγμένη τηλεδιάσκεψη που είχε με τους επικεφαλής των 16 γερμανικών κρατιδίων που έχουν την ευθύνη για την επιβολή και την άρση των μέτρων. Στη συνέχεια παρέθεσε συνέντευξη Τύπου ξεκαθαρίζοντας πως το Πάσχα θα γίνει υπό κανονικές συνθήκες.


Το σχέδιο ήταν να αποτελέσει η ερχόμενη Πέμπτη - η ημέρα δηλαδή πριν από τη Μεγάλη Παρασκευή- «ημέρα ανάπαυσης», με όλα τα καταστήματα κλειστά και να επιτραπεί να ανοίξουν μόνο τα σούπερ-μάρκετ το Μεγάλο Σάββατο. Δεδομένου ότι η Παρασκευή και η Δευτέρα είναι ήδη αργίες, αυτό θα δημιουργούσε ένα πενθήμερο επιπλέον «κλείσιμο» της δημόσιας ζωής, εκτός από τους ισχύοντες περιορισμούς που παρατάθηκαν μέχρι τις 18 Απριλίου.


Το σχέδιο είχε εγείρει πολλά ερωτήματα σχετικά με τις υλικοτεχνικές λεπτομέρειες αλλά και επειδή δεν προηγήθηκε δημόσια συζήτηση πριν παρουσιαστεί ξαφνικά την Τρίτη, μετά από πολύωρα «παζάρια» ανάμεσα στους ιθύνοντες.


«Η ιδέα για ένα lockdown το Πάσχα είχε τις καλύτερες προθέσεις και αυτό γιατί πρέπει επειγόντως να επιβραδύνουμε και να αναστρέψουμε το τρίτο κύμα της πανδημίας», δήλωσε η Μέρκελ. «Ωστόσο, η ιδέα ... ήταν λάθος - υπήρχαν καλοί λόγοι για να υλοποιηθεί, αλλά δεν μπορούσε να εφαρμοστεί καλά σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα» πρόσθεσε.

Ακόμη και χωρίς το «κλείσιμο» του Πάσχα, οι αποφάσεις που ελήφθησαν προσφέρουν ένα «πλαίσιο» για την αντιμετώπιση του νέου κύματος μολύνσεων από τον κορονοϊό.
Η Γερμανία έχει καταγράψει περισσότερους από 75.000 θανάτους μετά το ξέσπασμα της πανδημίας πριν από ένα χρόνο. Το κέντρο ελέγχου ασθενειών της χώρας ανέφερε επίσης 15.815 νέα κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες . Πριν από μία εβδομάδα είχαν καταγραφεί 13.435 νέα κρούσματα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κυβερνητικές πηγές στο Newsbomb.gr: Υψίστης συμβολικής σημασίας η επικοινωνία Μητσοτάκη - Μπάιντεν