ΚΟΣΜΟΣ

Μέρκελ: Αν δεν προμηθευόμασταν εμβόλια από κοινού, θα κλυδωνιζόταν η ΕΕ

Μέρκελ: Αν δεν προμηθευόμασταν εμβόλια από κοινού, θα κλυδωνιζόταν η ΕΕ
AP

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, υπεραμύνθηκε της απόφασης της ΕΕ για από κοινού προμήθεια εμβολίων, καθώς η άνευ προηγουμένου εκστρατεία εμβολιασμών είναι αντιμέτωπη με καθυστερήσεις.

Οι ηγέτες της ΕΕ είναι σε συζητήσεις σχετικά με την ενίσχυση των προμηθειών εμβολιασμών και τη βελτίωση της διανομής στις 27 χώρες. Η πίεση που δέχονται αυξάνεται, καθώς άλλες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν σημειώσει πολύ ταχύτερους ρυθμούς. Επίσης, η Κομισιόν επιδιώξει αυστηρότερους ελέγχους ως προς τις εξαγωγές εμβολίων.

Η Κομισιόν κατηγορεί φαρμακοβιομηχανίες- κυρίως την AstraZeneca- για καθυστερήσεις στις παραδόσεις των δόσεων που είχαν υποσχεθεί.

Μιλώντας σε Γερμανούς βουλευτές, η Γερμανίδα καγκελάριος είπε πως εάν κάποιες χώρες- μέλη είχαν προμήθειες εμβολίου και άλλες όχι, αυτό θα κλυδώνιζε την ΕΕ. Ωστόσο, κάποιες χώρες της ΕΕ, με την Αυστρία στην «εμπροσθοφυλακή», ζητούν αναθεώρηση των μεθόδων διανομής.

Η καγκελάριος προειδοποίησε ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας μπορεί να μας απασχολούν για πολύ καιρό ακόμα, οπότε το ερώτημα εκτείνεται πέρα από αυτό το έτος» είπε σχετικά, προσθέτοντας πως η ΕΕ βασίζεται σε αυτά τα εμβόλια που μπορεί να παράγει τοπικά, καθώς «οι βρετανικές εγκαταστάσεις παραγωγής παράγουν για τη Βρετανία και οι ΗΠΑ δεν εξάγουν».

Η Άνγκελα Μέρκελ πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να διασφαλιστεί πως ο υπόλοιπος κόσμος προμηθεύεται με εμβόλια, καθώς, διαφορετικά, νέες μεταλλάξεις θα συνεχίσουν να εμφανίζονται.

Η καγκελάριος τόνισε πως τα κρούσματα αυξάνονται ανά την Ευρώπη, συχνά πολύ συχνότερα από ό,τι στη Γερμανία. Επίσης, αναφερόμενη στις νέες μεταλλάξεις, είπε πως «ζούμε πλέον σε μια νέα πανδημία». Υπενθυμίζεται πως η Γερμανία είναι αντιμέτωπη με ένα τρίτο κύμα, που σε μεγάλο βαθμό ωθείται από την παραλλαγή B117 Covid-19.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle, BBC

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κλοπή θυρίδων στο Χαλάνδρι: Η κοσμική ζωή του Βασίλη Γκουρούση και το άγχος που τον πρόδωσε